Vlad Barza

Fondatorii celui mai mare startup european ameninta ca ar putea parasi tara natala, daca nu se va imbunatati climatul de business

Imagine principala
Fondatorii celui mai mare startup european ameninta ca ar putea parasi tara natala, daca nu se va imbunatati climatul de business
Impozite foarte mari, chirii gigantice si un sistem de invatamant care nu s-a adaptat, acestea sunt cateva dintre lucrurile pe care fondatorii Spotify il reproseaza autoritatilor din Suedia. Ei lasa de inteles ca ar putea sa paraseasca tara in care au dezvoltat compania de muzica online care a ajuns sa valoreze 8 miliarde dolari, scrie AFP. New York, Londra si Singapore sunt destinatiile oferite ca exemplu pozitiv.

Daniel Ek si Martin Lorentzon, care controleaza din 2008 compania, au publicat pe site-ul Medium o scrisoare deschisa adresata autoritatilor suedeze, scrisoare in care detaliaza lucrurile de care sunt nemultumiti.

Ei spun ca in Stockholm chiriile sunt uriase, iar pentru apartamentele unde chiria este subventionata de stat, exista liste mari de asteptare. Sunt practic doua piete paralele pentru chirii, una in care timpii de asteptare sunt mari si alta in care sumele sunt uriase, astfel ca aducerea de oameni noi devine complicata din cauza costurilor.

Sefii Spotify mai spun ca sistemul educativ nu este adaptat realitatii. Exista multe teme pentru acasa, dar programarea ar trebui sa se predea de la varste mai mici, pentru ca IT-ul sa fie incurajat si in special femeile ar trebui sa fie motivate sa urmeze cariere in tehnologie.

In plus, in Suedia sunt impozite foarte mari (70%) pentru actiunile oferite salariatilor de catre companii. In SUA impozitul este de numai 15-20%, iar in Germania, de 25%. Ar fi extraordinar ca angajatii care contribuie la construirea unei companii de succes sa devina actionari la ea. spun cei doi fondatori.

Chiar daca nu e un ultimatum, cei de la Spotify spun ca ar putea sa aleaga sa dezvolte afacerea in alte locuri, fiind evidentiate ca exemple pozitive orase precum New York, Londra si Singapore.

Ek si Lorentzon spun ca in piata este o concurenta uriasa, iar tarile care nu ofera toate conditiile startup-urilor de succes pot ajunge sa piarda mult.

Spotify a ajuns la 30 de milioane de abonati platitori si isi continua extinderea.
Parallax

Vizualizari
16
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri