Vlad Barza

Cum a devenit un oras desertic din Israel un centru al ciberneticii

Imagine principala
Cum a devenit un oras desertic din Israel un centru al ciberneticii
Un oras situat in desertul Negev, in sudul Israelului, tinde sa devina un centru important al ciberneticii si al securitatii informatice, tot mai multe companii fiind motivate sa deschida reprezentante acolo sau sa-si relocheze angajatii. Israelul are un climat antreprenorial special, iar orasul desertic Beersheba este special chiar si in acest context deja iesit din comun noteaza TechCrunch.

Beersheba, numit si Beer Sheva, este un oras israelian supranumit si "capitala Negevului" referire la desertul in care este situat. Orasul era in trecut celebru pentru numarul record de mari maestri internationali  la sah, dupa unele surse fiind orasul cu cea mai mare densitate de maestri, raportat la populatie.

Orasul este tot mai important pe domeniul cibernaticii, avand ambitia de a deveni important la nivel global. Universitatea Ben-Gurion este celebra pentru acest departament si tot in orasul de sub 150.000 de locuitori au reprezentante companii precum EMC, Deutsche Telekom, Paypal, Oracle, IBM si Lockheed Martin.

Tot in acest oras isi va avea sediul si Biroul national de Cibernetica a Israelului, institutie extrem de importanta intr-o tara foarte activa in domeniu si cu mare experienta in IT si tehnologii conexe.

Antreprenoriatul profita si de pe urma unui factor special: armata si investitiile mari facute de aceasta. Armata sustine cercetarea si a relocat mai multe departamente de IT si securitate informatica in Beersheva, dand "greutate" orasului.

Multi dintre absolventii universitatii din oras raman aici fiindca isi pot gasi locuri de munca excelente, nemaifiind nevoie sa mearga la Tel Aviv sau in straintate. Orasul are de castigat, fiindca isi pastreaza cei mai buni oameni. In plus, municipalitatea a venit cu masuri care sa incurajeze startup-urile.

Orasul din desert are un climat antreprenorial special la care contribuie armata, universitatile si initiativa privata, combinatia fiind una imbatabila, spun cei care cred in viitorul orasului.

Israelul, o tara de numai 8 milioane de locuitori, are cea mai mare densitate de startup-uri raportat la populatie, iar tara este celebra pentru mediul antreprenorial care a creat companii de tehnologie preluate cu sute de milioane de dolari de catre gigantii americani ai tehnologiei.

Inca din cele mai indepartate timpuri este cunoscuta inclinatia evreilor catre comert, insa pe langa asta sunt multe lucruri care au contribuit la succesul Israelului in business.

A contat mult faptul ca Israelul este o piata mica, astfel ca orice companie cu ambitie a trebuit inca de la inceput sa gandeasca business-ul ca fiind unul international, fiindca altfel, limitat doar pe plan intern, nu ar putea ajunge niciodata de amploare.

In plus, Israelul are foarte putine resurse naturale, fiind mai ales pamant arid, astfel ca oamenii de afaceri au fost fortati sa gaseasca solutii tehnologice ingenioase pentru ca tara sa se autosustina, un exemplu fiind uzinele de desalinizare a apei care reprezinta un model si pentru SUA.

Israelul a fost fortata de imprejurari sa gaseasca solutii pentru a se autosustine si fiindca este inconjurata de o serie de tari ostile cu care a purtat razboaie in ultimii 50 de ani, tari cu care nu pot exista legaturi comerciale. Singura solutie a fost crearea pe plan local a cat mai multor lucruri, in lipsa legaturilor comerciale cu tarile vecine.
Parallax

Vizualizari
107
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri