Vlad Barza

Europa risca sa puna piedici inovatiei tehnologice daca va adopta legi prost gandite, avertizeaza Sheryl Sandberg de la Facebook

Imagine principala
Europa risca sa puna piedici inovatiei tehnologice daca va adopta legi prost gandite, avertizeaza Sheryl Sandberg de la Facebook
Europa trebuie sa promoveze un climat propice inovatiei si sa adopte legislatie bine gandita, fiindca in caz contrar companiile mici vor avea de suferit, iar industria nu va progresa, este de parere Sheryl Sandberg de la Facebook, una dintre cele mai cunoscute femei din tehnologie. Este un alt avertisment adresat Europei de catre "greii" din Silicon Valley dupa ce au aparut o serie de conflicte ce au pornit de la dezvaluirile facute de Edward Snowden in legatura cu amplul program de spionaj al NSA. Europenii vor sa aiba control sporit asupra propriilor date si se tem ca prea multe lucruri confidentiale vor ajunge in SUA.

Sandberg a declarat pentru Financial Times la Davos ca factorii de decizie ai UE nu ar trebui sa adopte legi care sa blocheze inovatiile companiilor din Silicon Valley.

"Legile si regulamentele bine gandite pot deschide noi oportunitati, ajutand micile companii, dar si intreaga industrie, sa se dezvolte. Legile prost gandite pot avea un efect cu totul diferit", spune directorul operational al Facebook.

Declaratiile vin in contextul in care autoritatile UE au luat masuri impotriva unor companii din SUA, de teama ca datele vor ajunge pe mana NSA, celebra pentru uriasul program de spionaj desfasurat. In aceste conditii. europenii vor sa isi protejeze mai bine datele si vor sa controleze modul in care acestea raman confidentiale sau ajung in SUA.

Autoritatile din mai multe tari europene sunt nemultumite ca grupurile americane din tehnologie evita plata taxelor, la nivel european existand si o teama de tot mai cuprinzatoarea dominanta comerciala a companiilor din SUA.

Sandberg va sustine la Forumul Economic de la Davos si parafarea unei noi intelegeri transatlantice de partajare a datelor, asa-numitul acord Safe Harbour invalidat in decembrie de Curtea Europeana a UE, dupa 15 ani de existenta.

Politicienii din SUA si Europa negociaza pentru un nou pact, insa au atins un punct mort fiindca europenii vor sa stie exact cum le vor fi folosite datele si vor asigurari ca nu vor fi facute abuzuri. Pana la semnarea unui nou acord, companiile americane de tehnologie sunt confuze pentru ca nu stiu cum sa gestioneze datele user-ilor din UE fara a fi acuzate ca incalca legea.

Europa este bine pozitionata, are economii dezvoltate si o comunitate de cercetatori de clasa mondiala, astfel ca daca inovatia va deveni o prioritate, continentul va avea mult de castigat, spune Sandberg.

Una dintre temele centrale ale Forumului de la Davos este "A patra Revolutie Industriala" (Fourth Industrial Revolution), termen care se refera la doua tendinte tehnologice care vor transforma industria globala: inteligenta artificiala si robotii sofisticati.

Este a patra revolutie, fiind de asteptat ca lumea sa fie transformata la fel de puternic cum s-a intamplat in cazul aparitiei utilajelor cu aburi, a electricitatii si a computerelor. Sandberg spune ca nu trebuie sa ne temem de aceasta noua revolutie industriala, fiindca va duce la crestere si progres, chiar daca vor fi si aspecte mai complicate.
Parallax

Vizualizari
11
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
sa protejezi datele propriilor cetateni nu inseamna sa pui piedici inovatiei. Daca Facebook era interesat de confidentialitate, ar fi fost cel mai vocal dupa dezvaluirile lui Snowden, dar au tacut ca soarecii. Stiu ei de ce. Teoria ei este la fel de valida ca cea care spune ca opunandu-te OMG-urilor si lui Monsanto nu vrei sa combati foametea, dar peste 40% din alimente se arunca.

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri