Vlad Barza

​VIDEO Un startup din Arabia Saudita a creat o metoda eficienta de curatare a panourilor solare

Imagine principala
​VIDEO Un startup din Arabia Saudita a creat o metoda eficienta de curatare a panourilor solare
​Arabia Saudita este bogata datorita uriaselor rezeve de petrol, insa autoritatile au un amplu plan de investitii in energia solara. Profitand de asta, un startup local pe nume NOMADD a dezvoltat o solutie prin care panourile solare instalate in desert pot fi sterse eficient si fara apa, printr-o comanda de pe o aplicatie instalata pe telefon. Compania care tocmai a primit un milion de dolari finantare vine cu o idee gandita strict sa rezolve o problema, fiindca panourile instalate in zone desertice sunt rapid acoperite cu nisip, iar eficienta lor energetica se dimineaza, scrie TechCrunch.

Primele modele au fost construite din piese de Lego, iar in 2012 a fost obtinut primul patent si prima finantare, de 200.000 dolari. Compania numita NOMADD Desert Solar Solutions propune ca panourile sa fie sterse automat de un tub cu lungimea cuprinsa intre 3-5 metri, eficienta fiind data mai ales de unghiul cu care panourile sunt sterse. Tubul se misca pe o sina, astfel ca panourile nu sunt nici apasate si nici zgariate, iar un lucru foarte bun tine de faptul ca nu este nevoie de apa pentru curatare.

Tot mai multe tari desertice - Arabia Saudita, Emiratele Arabe, Iordania si Egiptul - isi dau seama ca energia solara este de viitor si sunt de acord cu instalarea unor "ferme solare", mai ales ca exista atat spatiu disponibil, cat si extrem de multe ore cu soare. Marea problema este ca panourile sunt rapid acoperite de nisip, mai ales in timpul numeroaselor furtuni desertice, iar eficienta energetica poate scadea cu mai mult de jumatate cand panourile sunt obturate.

Curatarea clasica necesita forta de munca si mai ales apa, element extrem de scump in Arabia Saudita. Solutia propusa de companie nu necesita apa si curatarea poate fi pornita si de pe o aplicatie de smartphone.

Compania a primit o runda de finantare de un milion de dolari, ceea ce ii va permite sa lanseze varianta comerciala a solutiei, o versiune beta existand deja.
Parallax

Vizualizari
70
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
cat consuma?.. :) sa speram ca nu va consuma toata energia produsa de panouri.

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri