Vlad Barza

​VIDEO O companie chineza a prezentat o drona autonoma care poate transporta un om pe distante mici, la viteze de 100 km/h

Imagine principala
​VIDEO O companie chineza a prezentat o drona autonoma care poate transporta un om pe distante mici, la viteze de 100 km/h
​La targul CES Las Vegas o companie chineza pe nume Ehang a prezentat o drona de mari dimensiuni care poate fi folosita pe post de elicopter personal de catre posesor. Autonomia gandita este de sub 20 km, iar drona are sub 200 kg. Proiectul este foarte indraznet fiindca operarea acestui terminal nu este inca legala si costurile unui eexemplar sunt uriase: peste 200.000 dolari. Insa sefii companiei spun ca acesta este viitorul transportului urban, fiindca nu ai nevoie de permis de pilot, ci trebuie sa pui pe tableta din drona adresa unde vrei sa ajungi.

Drona companiei Ehang se numeste 184, iar compania spune ca ar vrea sa lanseze primele modele in cateva luni, in China. In SUA, unde legislatia privind dronele este severa, Ehang nu poate spera nsa obtina prea curand dreptul de a le testa.
Drona are opt motoare, poate zbura aproximativ 16 km, iar viteza maxima recomandata este de 100 km/h/ Drona poate duce maxim o persoana de 100 kg si compania spera sa convinga autoritatile din cateva orase sa faca parteneriate pentru testarea acestor drone in situatii de urgenta, unde pe sosele aglomerate interventiile ar dura mai mult cu masina.

Insa autoritatile cu greu se vor lasa convinse sa dea unda verde unor astfel de drone, cu exceptia Chinei unde regulile sunt ceva mai relaxate. Un alt mare obstacol este legat de pretul unei astfel de drone fiindca acum, la inceput, estimarea este ca un exemplar costa in jurul a 200.000 - 300.000 dolari.

O alta mare problema va fi in a convinge oamenii ca aceasta drona personala este sigura. Un om cu bani care si-ar putea-o permite se va intreba pe drept cuvant daca nu exista pericolul ca drona sa se defecteze in zbor, caz in care accidentul ar fi aproape sigur fatal.
Ehang a strans 50 miloane dolari finantare, este evaluata la peste 400 milioane dolari si a lucrat in ultimii trei ani la proiectul dronei 184. Sefii companiei sunt convinsi ca dronele se vor dovedi utile si spun ca va exista si un centru de comanda care sa monitorizeze pozitia fiecarei drone si legaturile cu traficul aerian din jur.

Ideea unor mici vehicule cu care sa zburam prin oras a fascinat omenirea si si-a gasit locul in filmele SF, deoarece in realitate a fost mult mai greu. Este cunoscut exemplul companiei Terrafugia care lucreaza la un "automobil zburator" de cativa ani, insa nu l-a putut lansa din cauza costurilor si a regulamentelor.

Dronele sunt la moda si estimarile arata ca in SUA vanzarile totale vor depasi in acest an un miliard de dolari. Ehang a produs drone mai mici si spera sa concureze cu cel mai mare producator de drone, compania chineza DJI.

Surse: The Verge, Financial Times

Parallax

Vizualizari
107
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri