In 1994 peste 800.000 de oameni cadeau victime unui genocid infiorator in Rwanda, insa 21 de ani mai tarziu tara africana a depasit multe greutati si devine un exemplu de stabilitate pentru multe state de pe "continentul negru". Ambitia autoritatilor este sa faca din Rwanda un centru al antreprenoriatului african si deja cateva exemple au inceput sa apara. Tabloul nu este roz insa, presedintele fiind catalogat ca dictator, mai ales ca un foarte recent referendum ii poate permite sa stea la putere pana in 2034. O multime de factori contradictorii fac ca povestea Rwandei sa fie cu totul speciala, iar viitorul, plin de neprevazut .
In 1994 Rwanda era in prim-planul actualitatii mondiale fiindca in mai putin de 100 de zile membrii etniei majoritare Hutu masacrau peste 800.000 de etnici Tutsi, grup pe care voiau sa-l extermine. Conflictul isi avea originle la inceput de secol XX cand colonizatorii belgieni i-au considerat superiori pe Tutsi, dandu-le mai multe drepturi in raport cu cei din grupul Hutu, "semanand" semintele conflictului.
La 20 de ani de la marele genocid, Rwanda s-a schimbat enorm, arata o
analiza TechCrunch care mentioneaza ca orasul Kigali, capitala tarii, este extrem de curat si sigur, iar internetul este foarte bine dezvoltat, ambele lucruri fiind valabile pentru extrem de putine tari din Africa.
Tara a avut intre 2000 si 2014 crestere economica medie de 8-9%/an, crescand si exporturile, mai ales de cafea si ceai. Mai mult, tara a reusit sa atraga s turisti datorita gorilelor de munte, a vulcanilor si datorita plajelor.
Ca si suprafata, tara este extrem de mica (de zece ori mai mica decat Romania), iar in comparatie cu alte tari din Africa, Rwanda este minuscula, iar populatia este de 12 milioane. Desi saracia este prezenta in mai toate regiunilez, in Rwanda se dezvolta si startup-uri de tehnologie, tara avand si un plan care prevede crearea pana in 2030 a unui numar de 100 de companii de tehnologie care sa valoreze 50 milioane dolari.
Startup-urile create pana acum isi propun sa rezolve punctual probleme si in general au legatura cu aplicatiile mobile si cu transferul de bani. De exemplu, unul permite rwandezilor care traiesc in strainatate sa plateasca online facturile celor de acasa, mai ales ca multe familii din tara africana depind de banii rudelor care lucreaza n strainatate. Nu au aparut doar primele startup-uri, ci si un accelerator, dar si spatii colaborative.
Rwanda este un exemplu tehnologic in zona Africii de Est. Abia in 1998 au fost instalate primele calculatoare la universitate si lipsa de experienta era atat de mare in tara incat au fost adusi profesori din Africa de Sud care sa le gestioneze si sa le intretina, Apoi, lucrurile au evoluat rapid, intre 2000 si 2005 dezvoltandu-se primul plan national de informatizare care a constat in instalarea infrastucrurii de baza, in timp ce intre 2005 si 2010 s-a mers pe conectarea cat mai multor obiective la internet.
In 2013 s-a semnat cu operatorrul sud-corean KT un parteneriat pentru retele 4G chiar si in zone rurale, iar in decembrie 2015 s-a semnat un parteneriat pentru furnizarea de intrenet WiFi gratuit in scoli, spitale, alte locuri publice, dar si in autobuze.
Rwanda este un exemplu, insa nu unul tipic fiindca tara depinde de ajutor din straintate, peste 35% din bugetul de stat fiind furnizat de ajutoare venite de la tari mult mai bogate. In plus, sectorul tehnologic, chiar si cel privat aflat la inceput, este dependent de sustinerea guvernamentala.
Insa Rwanda vrea sa ajunga departe si, cel putin la nivel declarativ vrea sa urmeze modelul de succes al unor tari precum Singapore, Israel si Coreea de Sud, state cu foarte putine resurse naturale, insa care au ajuns succese economice datorita resursei umane si a niselor de succes exploatate.
Ramane insa o mare indoiala in viitorul Rwandei: sistemul politic autoritar. Desi este printre cele mai "prietenoase" tari africane pentru mediul de afaceri si desi coruptia este la nivele mult mai mici decat la alte tari vecine, Rwanda nu sta grozav. Presedintele Paul Kagame este la putere din 2003 si este acuzat de autoritarism, libertatea de exprimare avand mult de suferit, la fel si opozitia.
Mai mult, dupa modelul altor politicieni din Africa, Kagame a decis sa modifice constitutia pentru a sta mai mult la putere si a reusit acest lucru prin referendum, desi tot el limitase la doua mandate timpul pe care un presedinte il putea petrece la conducerea tarii. Acum, dupa noul referndum, Kagame ar putea fi la conducere chiar si pana in 2034.
Rwanda este o tara interesanta. A facut progrese uriase, vrea sa devina un hub pentru startup-uri in Africa si a promovat femeile in roluri importante in societate, sustinand si raspandirea internetului intr-un mod nemaivazut in regiune.
Pe de alta parte, sistemul politic este departe de a fi democratic si tara este depedenta de ajutorul extern, facand insa si incursiuni militare constisitoare in tara vecina, RD Congo