Vlad Barza

Un startup danez de cursuri de IT si-a anuntat intrarea pe piata romaneasca

Imagine principala
Un startup danez de cursuri de IT si-a anuntat intrarea pe piata romaneasca
Platforma online de micro-finantare CodersTrust, prin intermediul careia studentii sunt instruiti in domeniul programarii, si-a anuntat oficial intrarea pe piata romaneasca si va avea in portofoliu o serie de cursuri online prin care spera sa furnizeze instruire pentru 2.000 de romani in urmatorii doi ani. Parcursul companiei nu se anunta usor fiindca un curs de 3-4 luni costa cam 350 de euro, iar in Romania sunt multi absolventi de IT, pentru destui tineri ideea unui simplu curs nefiind tentanta.

CodersTrust si-a propus sa finanteze educatia a 100.000 de persoane in trei ani si deruleaza proiecte in tari precum Bangladesh si India. Interesant este ca acum compania s-a lansat in Romania, iar Jan Cayo Fiebig, presedintele board-ului, spune ca Romania are un mare avantaj fata de Bangladesh: prezenta unor mari jucatori din IT care fac in continuare angajari.

"In Bangladesh diferenta este ca nu exista o piata de IT, nu exista jucatori mari si acolo incurajam cursantii sa faca freelancing. In Romania exista companii mari, insa nu sunt destui absolventi de IT. Aproape toti absolventii isi gasesc loc de munca, insa companiile cauta oameni in continuare si cred ca este o ocazie excelenta sa aducem in piata oameni din afara domeniului IT", spune Jan Cayo Fiebig.

CodersTrust are o platforma online prin intermediul careia oameni din toata lumea, cu sau fara experienta in programare, sunt instruiti in tehnologii precum Computer Fundamentals, Php , My SQL, Ruby on Rails, Advanced WordPress, JavaScript, Eye for Design, CSS, JQuery, etc. Chiar daca nu au experienta in programare, cursantii pot deveni "freelanceri" in mai putin de sase luni. Compania nu are propriul continut, ci semneaza parteneriate de colaborare cu diverse institutii de invatamant.

Cum obtine Coders Trust venituri? Cursul costa 350 de euro si exista in unele cazuri parteneriate cu mari companii care solicita oameni cu un anumit tip de pregatire, Coders Trust gasindu-i si instruindu-i. La finalul cursului oamenii merg la interviu la companie si, daca sunt angajati, Coders Trust primeste de la companie echivalentul a doua-trei salarii lunare ale noului angajat.

In Romania cursurile vor fi sustinute fata in fata, dar si online de catre profesori romani, in prezent existand contracte semnate cu doi "traineri". Cursantii pot lua insa legatura pe internet si cu mentori internationali carora le pot pune intrebari si in engleza.

Compania spune ca se adreseaza atat celor cu experienta in IT, cat si celor care nu au. "Sunt 89.000 de absolventi de stiinte sociale si business in Romania si toti au aptitudini de comunicare si de marketing. Este foarte usor sa instruiesti o persoana care deja detine aptitudini analitice (...) Asadar putem lua oamenii care nu sunt din piata de IT si le oferim perspectiva unui loc de munca bine platit".   

Partea mai putin placuta este ca acesti absolventi, chiar daca ajung sa fie angajati, primesc salarii mai mici decat cei care au studii aprofundate, experienta mai multa si job-uri mai calificate. In conditiile in care in Romania salariile de IT sunt mult peste media nationala, ramane de vazut daca studentii se vor multumi de exemplu cu 500-600 euro/luna.

Dupa absolvire, cursantii intra in baza de date a CodersTrust care este conectata la platforme precum Elance si oDesk. Astfel, pot obtine contracte de munca full-time sau "freelance", sau amandoua.

Compania a demarat acum doi ani in Bangladesh si are si operatiuni in India. Sunt patru oameni la baza proeictul, unul; dintre a participat si la infiintarea Skype: danezul Morten Lund.
Parallax

Vizualizari
45
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri