Raluca Abrihan

Cat de interesate sunt IMM-urile romanesti de aplicatii cloud si ce solutii de business utilizeaza cel mai des

Imagine principala
Cat de interesate sunt IMM-urile romanesti de aplicatii cloud si ce solutii de business utilizeaza cel mai des
​Peste 25% dintre IMM-urile romanesti folosesc o solutie de business pentru gestionarea relatiei cu clientii (CRM) si 16,4% au implementat deja solutii pentru planificarea resurselor companiei (ERP), conform unui studiu realizat de Ymens. E-mail-ul este principala solutie de business utilizata in prezent in randul companiilor mici (64,3%), urmata de solutii de facturare electronica (39,1%) si stocare de date (36,8%), conform datelor Consiliuliului National al intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania.

Peste 26% din respondenti vad in utilizarea de noi tehnologii oportunitati de dezvoltare a afacerii iar avantajul platii unui abonament lunar pentru solutiile informatice, similar modelului cloud, a inregistrat o crestere semnificativa, de la 5,16% in 2014 la 18,9% anul acesta, mai arata studiul Ymens.

Conform expertilor, numarul aplicatiilor cloud va creste de cel putin 10 ori in urmatorii cinci ani si, daca in prezent peste 60% din companiile enterprise utilizeaza cloud intr-o forma sau alta, in viitor inclusiv IMM-urile si institutiile publice vor lua in considerare cloud-ul, tot mai des, ca prima optiune pentru informatizarea si eficientizarea activitatii.

In prezent, securitatea datelor este principalul beneficiu al aplicatiilor informatice de afaceri pentru 47,4% dintre companiile mici si mijlocii din Romania, conform datelor publicate in Carta Alba a IMM-urilor din 2015, de CNIPMMR, urmat de accesibilitatea datelor (42,2%) si colaborarea facila a echipei (28,6%).

De asemenea, brokerul local de cloud, Ymens, estimeaza ca solutiile pentru afaceri in cloud vor inregistra o crestere medie anuala de 15-20% in urmatorii ani, potentialul pietei fiind estimat la 200 de milioane de euro in 2018. Serviciile de tipul Software ca Serviciu (SaaS) au un potential ridicat de crestere pe piata locala, licentele in cloud urmand sa reprezinte, conform datelor companiei de cercetare IDC, 15% din totalul vanzarilor de solutii software din Romania in urmatorii patru ani.

"Cresterea estimata a pietei de cloud din Romania este aliniata tendintelor si perspectivelor de dezvoltare la nivel european"
, sustin reprezentantii Ymens. Solutiile pentru afaceri in cloud de tip ERP (Enterprise Resouce Planning), management de document si continut, colaborare sau CRM (Customer Relationship Management) inregistreaza o crestere cuprinsa intre 16% si 31% de la an la an in comparatie cu solutiile traditionale de IT, a caror evolutie este estimata la 3% pe an, potrivit datelor IDC pentru Europa Centrala si de Est, citate de brokerul roman de cloud.
Parallax

Vizualizari
108
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri