Vlad Barza

Controlul luminozitatii ferestrelor prin telefon - Ideea pentru care o companie din SUA a obtinut 150 milioane dolari finantare

Imagine principala
Controlul luminozitatii ferestrelor prin telefon - Ideea pentru care o companie din SUA a obtinut 150 milioane dolari finantare
O companie americana a obtinut 150 milioane dolari intr-o noua runda de finantare pentru a extinde o idee care a atras atentia: ferestrele pot automat sa devina fumurii dintr-o comanda a telefonului sau in functie de lumina de afara. Compania View Glass a instalat o serie de "ferestre dinamice" prin care trece curentul electric, luminozitatea sticlei putand fi reglata in patru trepte. Marele castig este ca in cladiri costurile de incalzire/racire pot scadea cu 20%, relateaza Fortune.

Compania a strans alte 150 milioane dolari de la mai multe fonduri de investitii, inclusiv de la fondul national de pensii din Noua Zeelanda, View Glass acumuland pana acum finantari de 500 milioane dolari. Compania View Glass s-a infiintat in 2007 si la inceput de 2014 instalase ferestrele "smart" in 50 de locuri, pentru ca acum sa aiba la activ 100 de proiecte, pentru alte 100 existand solicitari.

Compania produce "ferestre dinamice" care folosesc un curent electric de voltaj redus pentru a reflecta sau absorbi lumina, geamul devenind fumuriu sau, din contra, deschizandu-se la culoare, cand curentul electric traverseaza spatiul dintre "foile" de geam. Printr-un software sincronizat cu geamul, cei din incapere pot automat sa regleze cat de fumurii pot fi geamurile, fie din telefon, fie dintr-o telecomanda.

Dincolo de faptul ca este atragatoare ideea de a regla din telefon luminozitatea ferestrelor, tehnologia are si avantaje practice, promitand sa scada cu 20% costurile cu incalzirea iarna si cu racirea cladirilor vara, din moment ce geamurile se pot ajusta in functie de luminozitatea exterioara. Geamurile, numite si "electrocromice", contin un strat de oxid de tungesten intre foile de sticla.

Este inedit si faptul ca in cea mai recenta runda de finantare, jumatate din bani, 75 milioane dolari, au venit de la fondul de stat de pensii din Noua Zeelanda, explicatia fiind ca doar acest tip de fonduri intra in investitii atat de mari. Fondurile de "venture capital" din SUA prefera sa investeasca in companii care se pot dezvolta fara a avea nevoie de uzine costisitoare pentru a ajunge mari si aleg mai ales companii de software.

La View Glass investitiile in unitatea de productie au fost mari, compania strangand peste 500 milioane dolari finantare. Insa compania, avand comenzi pentru alte 100 de proiecte, va folosi banii din noua runda de finantare pentru a creste capacitatea de productie si pentru investitii in distributie si marketing.
Parallax

Vizualizari
63
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri