Vlad Barza

​VIDEO Google Ventures investeste intr-un startup care vrea sa schimbe radical tehnologia imprimantelor 3D

Imagine principala
​VIDEO Google Ventures investeste intr-un startup care vrea sa schimbe radical tehnologia imprimantelor 3D
​Carbon3D, un startup care-si propune sa lanseze imprimante 3D mult mai rapide si mai performante, a primit o runda de finantare de 100 milioane dolari, printre finantatori numarandu-se si Google Ventures, scrie TechCrunch. Compania spune ca poate aduce pe piata imprimante 3D de 100 de ori mai rapide decat cele aflate acum in piata si foloseste lumina si oxigenul pentru a printa obiecte de calitate, printr-o tehnologie inspirata de o scena din filmul Terminator

Joseph DeSimone, CEO al Carbon3D, propune o alta abordare in comparatie cu printarea 3D clasica ce adauga materialul "strat cu strat". Imprimantele 3D existente pot printa cu putine tipuri de materiale si sunt foarte lente, iar obiectele rezultate sunt prea putin rezistente si au aspect de prototipuri, nu de lucruri gata sa fie scoase pe piata, spune el,

Carbon3D foloseste procedee fotochimice si practic obiectele "rasar" dintr-un bazin cu rasina lichida, ca in scena cu robotul T 1000 din filmul Terminator. Tehnologia actuala de printare 3D este lenta si imprimarea dureaza mult. "Unele ciuperci cresc mai repde decat printeaza imprimantele 3D clasice", gluneste seful companiei, dand ca exemplu faptul ca un obiect care este realizat in 7-8 ore cu o imprimnata 3D clasica, poate fi gata in mai putin de 10 minute cu tehnologia numita CLIP (Continuous Liquid Interface Production).



Practic, lumina si oxigenul sunt folosite intr-un mod inovativ "Lumina si oxigenul functioneaza in moduri diferite. Lumina poate converti un lichid, intr-o materie solida. Oxigenul poate inhiba acest proces, astfel ca lumina si oxigenul se opun din punct de vedere chimic. Daca am putea controla din punct de vedere spatial lumina si oxigenul, putem controla intreg procesul".

Controland mai multi factori si folosind software sofisticat, obiectele pot creste dintr-un mic bazin din rasina (baltoaca, cum au numit-o creatorii tehnologiei) si printarea este intre 25 si 100 de ori mai rapida decat la imprimantele 3D care se vand in prezent. Un avantaj important este si ca, din cauza faptului ca nu se mai face printare in straturi, obiectele sunt monolitice si mult mai rezistente structural. Carbon3D spune ca pot fi realizate obiecte din materiale variate, nu doar din cateva feluri, precum la imprimantele 3D ce pot fi achizitionate acum.

Deocamdata, tehnologia este in versiune beta, insa pana la final de an compania si-a propus sa demareze productia de serie.

Carbon3D a prezentat tehnologia in martie la o sesiune TED, iar sefii Google s-au aratat interesati. Acum, Google Ventures a condus o runda de finantare de 100 milioane dolari la care au participat si alte fonduri de investitii: Reinet Investments, Sequoia Capital, Silver Lake Kraftwerk si Northgate Capital. In total, compania a obtinut 141 milioane dolari.

Parallax

Vizualizari
25
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri