Vlad Barza

De ce in tarile arabe sunt mai putine startup-uri de succes

Imagine principala
De ce in tarile arabe sunt mai putine startup-uri de succes
​Arabia Saudita, Emiratele Arabe sau Qatarul sunt tari foarte bogate, insa dezvoltarea startup-urilor din tehnologie nu este deloc grozava. Sunt multi factori care conteaza, de la numarul mic de ingineri foarte buni, pana la cadrul legislativ invechit si regimurile ce nu incurajeaza initiativa privata, noteaza TechCrunch. Insa lucrurile se schimba si exista startup-uri care au crescut si au ajuns sa fie cumparate de companii mari, cu sute de milioane de dolari.

In zona Golfului Persic sunt multe tari bogate, celebre pentru rezervele de petrol si pentru proiectele indraznete reusite, de la cladiri super-inalte, pana la insule artificiale uriase. Arabia Saudita, Emiratele Arabe, Qatarul, Kuwaitul, Omanul si Bahrainul nu duc lipsa de bani, insa nu au un sector de startup-uri "tech" suficient de dezvoltat.

Startup-uri de succes exista in regiune, insa, raportat la populatie, exista mult mai putine decat in SUA, Europa, India sau Coreea de Sud.

Tarile din Golf au bani, insa nu au putut crea un ecosistem puternic de startup-uri tehnologice. Mai multi factori au dus la o aceasta situatie, iar unul dintre ei tine de numarul foarte mic de ingineri extrem de buni.

Fara ingineri iscusiti este imposibil sa dezvolti o companie cu ambitii globale. Pentru ca acestia sunt putini in regiune, tarile din Golf ar trebui sa atraga specialisti de talie internationala, insa nu reusesc in mare masura si din cauza vizelor pe termen scurt si a birocratiei. Tari precum Arabia Saudita atrag ingineri petrolisti din toata lumea, insa nu la fel se intampla si pe partea de tehnologie.

Conteaza apoi si faptul ca, desi aceste tari arabe au traditii comerciale inca din Evul Mediu, aceste traditii nu ajuta foarte mult in "Era Digitala" In unele tari nu este incurajata abordarea critica si nici initiativa privata, astfel ca probabilitatea aparitiei unui startup intr-un garaj, precum in Silicon Valley, este foarte mica. In plus, in metropolele regiunii - Dubai, Doha, Abu Dhabi, Kuweit City - chiriile sunt atat de mari in centru, incat pun din start "frana" unui business mic.

Din pacate, in regiune exista putine locuri de unde antreprenorii pot invata sa dezvolte business-ul si mai ales ce lucruri sunt prioritare. Lucrul este foarte important deoarece, in multe cazuri, un mic business poate face bani dupa cativa ani, iar creatorii acelui business trebuie sa inteleaga asta inca de la debut si sa se pregateasca suficient.

Desi Dubaiul este mult mai deschis, in alte tari din regiune (de exemplu Arabia Saudita) femeile sunt aproape total excluse din business, lucru ce constituie o slabiciune, fiindca in tarile din Vest calificarile femeilor sunt excelente si rolul lor este important in dezvoltarea unor business-uri din domenii variate precum moda, bricolaj sau comert online.

Si cadrul legislativ este invechit si nu ajuta lucrurile. Birocratia este mare, companiile pot concedia greu si angajarile se fac dificil, neclare fiind si legile privind brevetele de inventie. In plus, in tarile Occidentale exista legi care favorizeaza companiile de tehnologie, scutindu-le de diverse taxe. In tarile din Golf astfel de ajutoare, fie nu exista, fie sunt abia la inceput.

Insa exemple pozitive exista, iar la inceput de an compania kuweitiana de livrari online de mancare Talabat,com a fost cumparata de Rocket Internet cu 170 milioane dolari. Rocket Internet a preluat si o companie mai mica de livrari de mancare, 24h din Emirate. Talabat colaboreaza cu 1.300 de restaurante din sase tari din regiune si comenzile online de mancare de pe telefon sunt tot mai multe de la zi la zi, dat fiind ca smartphone-urile au o rata mare de penetrare.
Parallax

Vizualizari
36
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri