Vlad Barza

De ce startup-urile israeliene sunt atat de bune - Cativa factori surprinzatori, intr-o tara atipica

Imagine principala
De ce startup-urile israeliene sunt atat de bune - Cativa factori surprinzatori, intr-o tara atipica
Israelul, o tara de numai 8 milioane de locuitori, are cea mai mare densitate de startup-uri raportat la populatie, iar tara este celebra pentru mediul antreprenorial care a creat companii de tehnologie preluate cu sute de milioane de dolari de catre gigantii americani ai tehnologiei. Intreaga tara este un startup care a luat nastere printr-un fel de campanie de tip crowdfunding, a spus recent ambasadorul israelian in Regatul Unit. In articol puteti citi de ce startup-urile israeliene sunt atat de performante.

The Next Web a scris pe larg despre factorii care au facut din Israel un loc de excelenta pentru startup-uri, printre exemplele notorii numarandu-se Waze (companie de harti online cumparata de Google cu un miliard de dolari).

Inca din cele mai indepartate timpuri este cunoscuta inclinatia evreilor catre comert, insa pe langa asta sunt multe lucruri care au contribuit la succesul Israelului in business.

A contat mult faptul ca Israelul este o piata mica, astfel ca orice companie cu ambitie a trebuit inca de la inceput sa gandeasca business-ul ca fiind unul international, fiindca altfel, limitat doar pe plan intern, nu ar putea ajunge niciodata de amploare.

In plus, Israelul are foarte putine resurse naturale, fiind mai ales pamant arid, astfel ca oamenii de afaceri au fost fortati sa gaseasca solutii tehnologice ingenioase pentru ca tara sa se autosustina, un exemplu fiind uzinele de desalinizare a apei care reprezinta un model si pentru SUA.

Israelul a fost fortata de imprejurari sa gaseasca solutii pentru a se autosustine si fiindca este inconjurata de o serie de tari ostile cu care a purtat razboaie in ultimii 50 de ani, tari cu care nu pot exista legaturi comerciale. Singura solutie a fost crearea pe plan local a cat mai multor lucruri, in lipsa legaturilor comerciale cu tarile vecine.

O alta trasatura speciala tine de faptul ca o parte dintre cei care au creat afaceri de succes au avut pozitii mportante in Armata, un mediu care pregateste in Israel atat barbatii, cat si femeile, pentru viata. Armata este bine organizata si, desi stagiile sunt indelungate, mediul din Armata este unul care promoveaza meritocratia. In plus, armata a avut un rol extrem de important in promovarea si finantarea diverselor cercetari tehnologice.

Capitalul uman este extrem de important fiindca peisajul tehnologic din Israel este unul divers, cu oameni din toate zonele lumii. A existat un influx de personal calificat in anii 50', dupa crearea statului, dar au mai fost diverse etape, un exemplu fiind in anii 80' cand au venit din fosta URSS multi evrei extrem de bine calificati.

Companiile care vor oameni bine calificati ii pot gasi rapid in Israel, iar numarul vorbitorilor de engleza, franceza, rusa si alte limbi este semnificativ. In aceste conditii nu este de mirare ca o serie de mari companii nvestesc in acceleratoare de startup-uri, cele mai recente exemple fiind Samsung si Intel.

Daniel Taub, ambasadorul Israelului in Regatul Unit, a facut o comparatie interesanta la un eveniment dedicat startup-urilor, la Londra. "Israel este in felul ei precum un startup. A inceput cu un grup de oameni relativ tineri care au avut ideea crearii unui stat, din diverse motive importante. Si apoi au facut ceea ce am putea numi un exercitiu de crowdfunding pentru a obtine sprijin din toate partile lumii".

Ambasadorul spune ca Israelul este o natiune de startup-isti nu doar datorita educatiei, investitiilor si muncii, ci si datorita norocului. "Sunt multe lucruri care au contribuit la transformarea Israelului intr-o natiune a startup-urilor, iar unul dintre lucruri este norocul care constiuie un factor extraordinar. Uneori, exact lucrurile pe care le-ai considera ca fiind cele mai rele pentru economie, au functionat intr-un mod bizar in favoarea noastra".
Parallax

Vizualizari
58
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Armata consumă bani, nu produce bani Deși armata poate asigura fonduri și sprijin pentru dezvoltarea unor tehnologii, bilanțul nu poate fi decât negativ. Nu există perpetuum mobile în economie, așa cum nu există nici în fizică. Armata este susținută prin taxele cetățenilor, iar dacă ajunge să sprijine startup-uri înseamnă că taxele sunt prea mari și bugetul armatei prea mare.Aceeași națiune ar avea posibilități mai bune de dezvoltare dacă oamenii ar putea păstra o parte mai mare a banilor câștigați. Statul irosește cel puțin jumătate din taxe în cursul administrării lor, iar armata irosește încă și mai mult. Fiecare shekel care a sprijint un startup provine din cel puțin 4-5 shekeli plătiți sub formă de taxe.
poza de profil
si daca shekel-ul acela se multiplica de 10 ori? Adevarul este ca de-a lungul intregii istorii a omenirii "cercetarea militara" a creat prin reconversie tehnologia necesara dezvoltarii societatii umane. Cateva exemple la intamplare: inventarea si perfectionarea conservei alimentare, inventarea si perfectionarea protezelor, inventarea de noi materiale pentru aviatia militara utilizate apoi de catre aviatia civila, rachetele, satelitii, ....

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri