Vlad Barza

Cum a ajuns Stockholm unul dintre cele mai grozave locuri pentru startup-urile europene

Imagine principala
Cum a ajuns Stockholm unul dintre cele mai grozave locuri pentru startup-urile europene
Cele mai valoroase doua startup-uri europene sunt din Suedia, iar capitala Stockholm a devenit un hub al tehnologiei care este depasit doar de Silicon Valley si de Londra. Cum s-a ajuns aici? O analiza The Telegraph arata cum investitiile guvernamantale din anii 90' au dat roade doua decenii mai tarziu, semn ca un program bine gandit poate face o forta dintr-o tara mica.

In Europa sunt 40 de startup-uri ce valoreaza peste un miliard de dolari fiecare, iar sase dintre ele sunt din Suedia, ceea ce este enorm daca tinem cont ca tara nordica are sub 10 milioane din cei peste 500 milioane de locuitori ai continentului.

Skype si Spotify valoreaza peste 8 miliarde dolari si sunt cele mai cunoscute startup-uri create in Suedia. In lista mai sunt companii precum Klarna (comert electronic) si Mojang (creatorii Minecraft).

Suedia era una dintre cele mai sarace tari europene la inceput de secol XIX, insa in ultimii 100 de ani lucrurile s-au schimbat mult. Tara are traditie in business, dovada ca de acolo au pornit giganti precum IKEA, Ericsson, Volvo sau H&M.

Antreprenoriatul este la moda in tara nordica, iar companiile gandesc inca de la inceput sa lanseze un produs global, tocmai fiindca cei care dezvolta afaceri stiu ca Suedia este o piata mult prea mica.  Studiile arata ca in medie, o companie suedeza se extinde in strainatate la sub un an si jumatate de lansare, ceea ce inseamna de doua ori mai repede decat media din tarile cu peste 50 milioane locuitori.

Apoi a contat mult si strategia guvernamentala care inca din anii 90' prevedea instalarea unor conexiuni rapide la internet si reduceri de taxe pentru cumpararea de computere. In acest mod Suedia a ajuns sa fie desemnata in diverse studii ca fiind economia cea mai "digitalizata".

Tinerii au crescut cu internetul si au dezvoltat capacitatea de crea solutii de colaborare, solutii care sa rezolve probleme, nu doar sa aduca profit. Iar in Suedia inovatia a fost cu adevarat incurajata, la fel si experimentarea diverselor idei, finantarea fiind mult mai usor de obtinut aici, decat in Germania sau in tarile din sudul Europei

Companiile suedeze si-au dovedit viabilitatea prin tranzactii de rasunet: Microsoft a platit 8,5 miliarde dolari pentru Skype si recent 2,5 miliarde dolari pr Mojang. In plus, Spotify a primit de curand peste 500 milioane dolari finantare. Aceste tranzactii au facut ca Stockholm sa fie un loc unde finantarea se obtine mai usor fiindca au existat aceste precedente ecelente.

Europa a produs de doua ori mai putine startup-uri de peste un miliard de dolari, desi are o populatie cu peste 50% mai mare decat SUA. Suedia este insa o exceptie, fiind o tara de sub 10 milioane de locuitori care a creat un numar neobisnuit de mare de startup-uri de succes.
Parallax

Vizualizari
35
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri