Vlad Barza

Un startup american a creat smartphone-ul circular care sa ne scape de "teroarea" smartphone-urilor conventionale

Imagine principala
Un startup american a creat smartphone-ul circular care sa ne scape de "teroarea" smartphone-urilor conventionale
​Un startup creat de trei entuziasti in California a venit cu o idee interesanta: un smartphone circular care sa nu deranjeze prin vibratii, notificari sau sunete stridente. Compania se numeste Monohm, iar telefonul cu ecran circular poarta numele Runcible si va fi lansat la final de 2015. Terminalul asemanator cu un vechi ceas de buzunar a uimit datorita ideii cu care a fost creat: sa stabileasca o relatie mult mai civilizata intre posesor si viata sa digitala. E de asteptat ca terminalul sa coste cateva sute de dolari, in conditiile in care functionalitatile sunt mai putine decat la un smartphone de top.

Ne-am obisnuit atat de mult cu ecranul dreptunghiular al smartphone-ului, cu conexiunea lui la internet si cu numeoasele aplicatii, incat nu ne mai deranjeaza faptul ca ne uitam de zeci de ori pe zi la el si suntem, chiar fara sa n dam seama, dependenti. Exista dispozitive gandite sa mai rareasca numarul datilor in care privim spre smartphone-uri, ceasurile inteligente fiind un exemplu, insa trei intreprinzatori americani au lansat un mini-telefon circular gandit sa fie "zen". Un fel de "anti-smartphone".

Startup-ul creat de ei in California, Monohm, a lansat un prototip de smartphone circular numit Runcible a carui caracteristica iesita din comun tine de faptul ca ecranul este circular si functionarea este mult mai simpla. Foloseste sistemul de operare Firefox OS si nu accepta aplicatii complexe. Carcasa este din lemn, insa vor exista modele din ceramica si din metal.

Compania este sprijinita financiar de japonezii de la KDDI (telecom) si lansarea este programata spre final de 2015, doritorii putand sa se inscrie inca de pe acum pe o lista preliminara.

Smartphone-ul circular este mai complex decat un ceas inteligent, insa mult mai simplu decat un smartphone premium. Nu poate fi pus la mana, ci are forma unui ceas de buzunar elegant, precum cele care se purtau pe la 1900. Permite insa navigarea pe web si instalarea de diverse aplicatii, un exemplu fiind aplicatiile de navigatie care pot fi setate sa indice pe ecran doar o directie generala precum la o busola clasica, si nu directii ultra delaliate "pas cu pas".  

Nici organizarea continutului nu va fi pe aplicatii clasice, ca la telefoanele clasice, ci va fi pe "fatete" (faces), despre care compania va da mai multe detalii mai aproape de data lansarii.

Acest telefon circular nu este pentru cei care vor mereu sa posteze pe Facebook sau se uita la zeci de clipuri pe YouTube. Este pentru cei care nu au vrut sa renunte la telefoanele simple exact de frica intrarii intr-un univers in care vor fi inundati de informatii, notificari si sunete neasteptate. Pentru ei, acest smartphone inedit va fi o tranzitie interesanta, iar meritul lui Runcible este faptul ca intr-adevar constituie un nou produs ca filosofie de utilizare, unul care sa creeze o relatie mult mai civilizata intre posesor si viata lui de pe retelele sociale, in opozitie cu relatia din prezent in care suntem "inundati" de alerte.

Ideea Monohm este inedita si datorita ecranului rotund, intr-o lume dominata de ecrane dreptunghiulare (fie ca e vorba de cinema, televizor, laptop sau smartphone). Cercul are o cu totul alta simbolistica si pune la incercare imaginatia dezvoltatorilor de aplicatii. Creatorii Runcible spun ca e vorba de un dispozitiv "zen", simplu, cu spate din lemn si posibilitatea de a schimba diverse componentw in timp, cum ar fi camera sau bateria, astfel incat la sosirea unor generatii noi ale dispozitivului sa poata fi schimbate doar parti ale acestuia, nu el total. In plus, compania promite o camera foto foarte buna, iar zoom-ul poate fi facut rotind ineditul smartphone.

Terminalul ramane unul de nisa, mai ales ca e foarte posibil sa coste peste 400 de euro si va avea mai putine functii decat un smartphone de top la acel pret. Pozitionarea va fi interesanta, undeva intre smartwatch si smartphone, insa cu aspect de ceas de buzunar in stilul "epocii victoriene". Nu se va vinde in volum mari, nu doar din cauza pretului, ci si din cauza sistemului de operare cu care foarte putini sunt familiari.
Parallax

Vizualizari
39
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Nu .
poza de profil
Inventiile sunt binevenite! Oricat de incredibile si ciudate, acestea sunt motorul civilizatiei si fac diferenta dintre om si alt animal.Culmea este ca uneori sunt si puse in practica si devin ceva obisnuit in viata de zi cu zi ;)
poza de profil
Intrebare pt startup Il pot conecta la Apple Watch ? :)
poza de profil
te cunosc Tre' sa ai iphone si smart ca sa fii atat de categoric, te-am nimerit, nu?

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri