Claudiu Zamfir

Cand vin banii europeni 2016 pentru fermieri. Explicatii de la cel mai inalt nivel

Imagine principala
Cand vin banii europeni 2016 pentru fermieri. Explicatii de la cel mai inalt nivel
Noi linii de finantare pentru proiecte europene in agricultura si dezvoltare rurala ar putea fi deschise in luna martie, cu depunere pe hartie, iar submasurile deschise anul trecut in PNDR vor fi redeschise cel tarziu in luna martie 2016, tot electronic. De asemenea, oficialii spera ca subventiile integrale la hectar vor putea fi efectuate incepand cu luna martie. Explicatiile - cele mai recente - au fost oferite Startupcafe de catre ministrul agriculturii, Achim Irimescu, si de secretarul de stat Sorin Radu.

Noi linii de finantare in PNDR 2014-2020

Ministerul Agriculturii se gandeste sa demareze - prin Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale - noi linii de bani europeni in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020, incepand cu luna martie 2016, insa inscrierea se va face fizic, cu hartii, ci nu online.

Si aceasta pentru ca autoritatile nu au incheiat, inca, un contract cu dezvoltatori software pentru a realiza aplicatia care sa permita depunerea cererilor de finantare online pentru noi scheme de finantare PNDR.  

"La AFIR se poate face introducerea si manual, cum s-a mai facut si in alti ani, ca sa nu pierdem startul" - a declarat, pentru HotNews si StartupCafe, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

La randul sau, Sorin Radu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii, a precizat ca noile linii de bani europeni PNDR ar urma sa se lanseze, pe hartie, in cursul lunii martie.

"In conditiile in care vom anticipa ca procedura pentru semnarea noului contract cu un nou dezvoltator IT va intarzia, evident ca nu dorim sa afectam procesul de depunere din aceasta cauza si analizam alternativa de a deschide sesiunile pe suport de hartie", a declarat, pentru StartupCafe si HotNews, Sorin Radu.

Pana acum, consortiul SIVECO - Teamnet s-a ocupat si de softul pentru banii europeni din PNDR.

Reluarea masurilor de anul trecut: bani pentru tineri, afaceri neagricole

Ministerul vrea sa redeschida cel tarziu in martie 2016 si liniile de finantare lansate in anul 2015 in PNDR 2014-2020.

Aici putem vorbi despre: Submasura 6.2 - Sprijin pentru infiintarea de activitati neagricole in zone rurale, Submasura 6.4 - Investitii in crearea si dezvoltarea de activitati neagricole,  Submasura 6.1 - bani pentru tinerii fermieri, Sumbasura 4.1 - Investitii in exploatatii agricole etc.

"Sunt sesiunile care au operat deja in anul 2015, la care, cu resurse si infrastructura proprii, incercam sa aducem modificarile de rigoare, inclusiv in soft, pentru a le relansa. relansarea se va face nu mai tarziu de martie"  - a precizat, pentru StartupCafe si HotNews, Sorin Radu, secretar de stat.

Platile directe la hectar - ministrul spera sa inceapa in martie 2016

Alte fonduri europene importante, gestionate prin Agentia de Plati si Interventii pentru Agricultura (APIA), sunt platile directe la hectar.

In 2015 APIA a reusit sa proceseze plata avansurilor platilor directe la hectar pentru circa 602.000 de fermieri, dintr-un total de 700.000 de cereri.

Potrivit reglementarilor europene, de la 1 decembrie 2015 puteau incepe platile integrale din subvenia directa la hectar, catre fermieri, insa nu au inceput.

"Sper sa reusim sa incepem platile integrale in luna martie 2016. In mod normal, procesul va dura aproximativ 2-3 luni. Noi avem termen pana in 30 iunie 2016 sa efectuam aceste plati fara penalizari. Dar cel mai important este sa ajunga banii la ferieri cat mai reede" - a declarat, pentru HotNews si StartupCafe, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

Reamintim ca anul trecut, plata avansurilor la suventii catre fermieri a fost intarziata din cauza unor blocaje la softul utilizat de APIA, realizat de consortiul de firme SIVECO-Teamnet. Atunci, firmele dar si noul ministru de resort au aratat cu degetul catre conducerea APIA de la acel moment, cum ca aceasta nu a semnat in timp util contractul pentru modulul IT necesar platii avansurilor. de partea cealalta, conducerea de atunci a APIA a acuzat ca firmele IT nu au acceptat de la bun inceput termenii executarii contractului.

Problema este ca pentru plata integrala a subventiei ese nevoie de un nou modul informatic, care sa fie folosit in anul 2016. Modulul trebuie realizat tot de asocierea SIVECO - Teamnet, in baza unui contract-cadru din 2014, in valoare totala de 28 milioane euro fara TVA. Banii acestia nu sunt platiti toti odata, ci prn contracte subsecvente pentru realizarea cate unui modul informatic. In total sunt 20 de astfel de module informatice care trebuie realizate pentru platile de la APIA.

"Intarzierile au fost acuzate de faptul ca APIA nu a urmarit reforma Politicii Agricole Comune a Uniunii Europene", a acuzat ministrul Irimescu.

Platile directe sunt in valoare de 77,4 euro la hectar, din care 53 de euro se pot plati in avans de catre statele mebre.

Citeste si:

S-au inchis finantarile 2015 pentru agricultura si alte afaceri rurale. Unde a fost cea mai mare cerere de bani

TUTORIAL Cum iei banii europeni pentru o ferma. Cele 8 principii pentru un proiect castigator

Scandalul de la APIA: Circa 100.000 de fermieri, ramasi cu avansurile neplatite. Ce se intampla mai departe cu ei si cu modulul SIVECO - Teamnet

Parallax

Vizualizari
203
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Vorbe si interese . Vax ! Cica sisteme informatice n-au permis derularea proceselor de accesare la banii europeni . N-aveti curajul , mai oameni buni , sa spuneti ca a venit alta putere si aceasta vrea sa controleze ea banii sau mai bine zis , sa dea ea acolo unde trebuie si unde sunt si se creaza obligatii , politice si de gasca . Va doare-n cot ca sute de oameni au muncit sa intocmeasca proiecte asa cum ne va durea si pe noi la alegeri .

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri