Banii europeni pentru firme: Unde ai si unde nu ai nevoie de brevet

In anumite linii de finantare din Programul Operational Competitivitate, firmele au nevoie de brevet de inventie, iar in alte linii nu au nevoie de brevet pentru a accesa fondurile europene. La solicitarea StartupCafe, Ministerul Fondurilor Europene ne-a transmis cateva explicatii privind conditia de a detine brevet pentru a accesa noile finantari nerambursabile din POC 2014-2020.

Brevetul, necesar, dar nu obligatoriu in anumite linii de finantare pentru cercetare-dezvoltare

Potrivit MFE, firmele si alti solicitanti de fonduri europene isi maresc sansele de a accesa banii daca au brevet de inventie, in cazul proiectelor depuse pentru unele segmente ale Axei Prioritare 1 - "Cercetare, dezvoltare tehnologica si inovare (CDI) in sprijinul competitivitatii economice si dezvoltarii afacerilor" a Programului Operational Competitivitate 2014-2020.

Axa Prioritara 1 raspunde obiectivului tematic 1 al Fondurilor Europene Structurale si de Investitii - Consolidarea cercetarii, dezvoltarii tehnologice si inovarii.

In cadrul acestei axe sunt finantate 2 prioritati de investitii, conform art.5 al Regulamentului (UE) 1301/2013 privind FEDR, respectiv:

- Prioritatea de investitii 1.a: Consolidarea cercetarii si inovarii, a infrastructurii si a capacitatilor de dezvoltare a excelentei in domeniul CDI, precum si promovarea centrelor de competenta, in special a celor de interes european;
- Prioritatea de investitii 1.b: Promovarea investitiilor in CDI, dezvoltarea de legaturi si sinergii intre intreprinderi, centrele de cercetare si dezvoltare si invatamantul superior

Pentru prioritatea de investitii 1.a sunt prevazute 4 actiuni cu mai multe tipuri de proiecte, pentru care NU se solicita brevet de inventie. Aceste actiuni sunt urmatoarele:

- Actiune 1.1.1 : Mari infrastructuri de cercetare-dezvoltare (CD)

- Actiune 1.1.2 : Dezvoltarea unor retele de centre de cercetare-dezvoltare (CD), coordonate la nivel national si racordate la retele europene si internationale de profil si asigurarea accesului cercetatorilor la publicatii stiintifice si baze de date europene si internationale

- Actiune 1.1.3 : Crearea de sinergii cu actiunile CDI ale ORIZONT 2020 si cu alte programe CDI internationale

- Actiune 1.1.4: Atragerea de personal cu competente avansate din strainatate pentru consolidarea capacitatii CD (proiecte de cercetare-dezvoltare).

Pentru prioritatea de investitii 1.b sunt prevazute 3 actiuni cu mai multe tipuri de proiecte, si anume:

- Actiune 1.2.1: Stimularea cererii intreprinderilor pentru inovare prin proiecte de CDI derulate de intreprinderi individual sau in parteneriat cu institutele de CD si universitati

- Actiune 1.2.2 : Credite, garantii si masuri de capital de risc in favoarea IMM-urilor inovative si a organizatiilor de cercetare care raspund cererilor de piata

- Actiune 1.2.3: Parteneriate pentru transfer de cunostinte

Actiunea 1.2.1 , din prioritatea 1 a POC - abia aici firmele si alti solicitanti de fonduri europene au nevoie de brevete de inventie, dar nici aici nu este obligatoriu.

In cazul actiunii 1.2.1 au fost prevazute 3 tipuri de proiecte, si anume:

-   proiecte pentru intreprinderi inovatoare de tip start-up si spin-off;

-   proiecte pentru intreprinderi nou-infiintate inovatoare;

-   proiecte tehnologice inovative.

MFE explica astfel rolul brevetului in accesarea acestor bani europeni:

"Specificul acestor tipuri de proiecte consta in valorificarea unor rezultate de cercetare-dezvoltare sau idei brevetate (sau in curs de brevetare), ca baza de pornire pentru dezvoltarea acelor produse (bunuri sau servicii), procese, tehnologii  identificate de aplicant  ca fiind cerute de piata.

Prin urmare, brevetul poate fi o posibila sursa de inovare (dar nu este singura) pentru intreprinderile care indeplinesc criteriile de eligibilitate pentru unul din tipurile de proiecte prevazute, si nu este un criteriu obligatoriu pentru a accesa fondurile aferente acestei actiuni.

Trebuie mentionat ca brevetul este privit tot ca un rezultat al cercetarii. Insa activitatile de cercetare-dezvoltare se continua in proiecte, pana la finalizarea produsului, procesului sau tehnologiei (nou sau cu imbunatatiri semnificative) care constituie obiectivul respectiv al proiectului, in vederea producerii pentru comercializare.

Obiectivul general pentru axa prioritara 1 este consolidarea cercetarii, dezvoltarii si inovarii, iar inovarea este un rezultat al cercetarii-dezvoltarii, care trebuie finalizata pe piata".

Fondurile pentru firmele IT&C - aici NU iti trebuie brevet de inventie

Ministerul Fondurilor Europene mai arata ca firmele nu au nevoie deloc de brevet de inventie pentru a accesa banii europeni din axa a II-a a POC, Tehnologia Informatiei si Comunicatii (IT&C / TIC).

"Conform ghidului solicitantului, nu este necesar brevetul de inventie", a precizat MFE, in raspunsul transmis StartupCafe.ro .

In cadrul Axei Prioritare 2 a POC, primul apel de proiecte dedicat beneficiarilor privati urmeaza sa fie lansat in 1 octombrie 2015 : Prioritatea de investitii 2.2. Dezvoltarea produselor si serviciilor TIC, a comertului electronic si a cererii de TIC, Actiunea 2.2.1 "Sprijinirea cresterii valorii adaugate generate de sectorul TIC si a inovarii in domeniu prin dezvoltarea de clustere".

Fost ministru pentru IMM: Nu poti atrage bani europeni in IT daca nu ai brevet





Florin Jianu


Foto: Guvern





Fostul ministru pentru IMM-uri din Guvernul Ponta 2, Florin Jianu, a criticat recent birocratia de care se lovesc firmele romanesti in sistemul de accesare a fondurilor europene din noul Program Operational Competitivitate.

"Fondurile europene nu arata mai bine in perioada 2014-2020 decat cea din 2007-2013. E acelasi tip de birocratie, aceeasi lipsa de orizont in finantari", a afirmat Jianu , citat de Mediafax.

El a aratat ca antreprenorii romani nu pot atrage fonduri europene in domeniul IT deoarece au nevoie de un brevet.

"La noi nu poti sa faci cercetare-dezvoltare daca nu detii un brevet, ceea ce mi se pare un lucru stupid. De exemplu, in zona IT-ului ce sa brevetezi, pentru ca acolo nu ai un produs ca atare, ci o idee. Nici Facebook, nici Google nu ar fi fost posibile in Romania, pentru ca la noi trebuie sa brevetezi", a completat Jianu.

El sustine ca Romania trebuie sa se adapteze trendurilor globale din economie si sa nu ingreuneze initiativa.  

"Trebuie sa ne aliniem la mersul economiei si la trendurile globale, nu sa le punem frana. Nu inteleg interzicerea Uber sau provocari noi ale economiei. Nu trebuie sa omoram initiativa", a spus Jianu, fost ministru pentru IMM, mediul de afaceri si turism.

Resurse utile:

Tutorial pentru fondurile UE POC - Axa 1 - Cercetare-dezvoltare
Tutorial pentru fondurile UE POC - Axa 2 - IT&C
Lista apelurilor POC