Nagy-Imecs Peter

INFOGRAFICE Ai firma si vrei sa iei fonduri europene. 6 pasi esentiali

Imagine principala
INFOGRAFICE Ai firma si vrei sa iei fonduri europene. 6 pasi esentiali
Firmele mici si mijlocii din Romania vor putea sa obtina fonduri europene pentru finantarea unor idei inovatoare, prin noul Program Operatinal Competitivitate (POC) 2014-2020, care pune la dispozitie in total 1,32 miliarde de euro. HotNews - Start-up Cafe si Asociatia Consultantilor din Romania pentru Accesarea Fondurilor Europene (ACRAFE) le prezinta oamenilor de afaceri 6 pasi prin care vor putea accesa fondurile europene in noul PO Competitivitate.

De mentionat ca momentan PO Competitivitate 2014-2020, desi a fost aprobat de Comisia Europeana, nu poate fi accesat, in lipsa Ghidurilor solicitantului, care trebuie aprobate la nivel national. Cand va deveni operational, programul va putea pune la dispozitia oamenilor de afaceri bani pentru proiecte inovatoare in domenii ca:
IT & C, sanatate, domeniul agro-alimentar, energie si mediu, nano-tehnologii si materiale avansate.

Referitor la Ghidul solicitantului pentru Axa prioritara 2 din cadrul POC - Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor (TIC) pentru o economie digitala competitiva-, autoritatile romane spun ca in prima decada a lunii mai vdocumentul va mai fi scos o data in consultare publica.

"In  cursul primei decade a lunii mai  urmeaza ca  Ghidul sa fie din nou publicat pe site -ul OIPSI pentru o ultima consultare,  urmand ca in cel mai scurt timp posibil  sa aiba loc deschiderea  sesiunii de depunere a proiectelor", a precizat, joi, pentru HotNews - Start-up Cafe, Organismul Intermediar din cadrul Ministerului Societatii Informationale.

In pregatirea viitoarelor demersuri pentru fondurile europene din PO Competitivitate 2014-2020, oamenii de afaceri pot utiliza articolul consultantului pentru fonduri europene Nagy-Imecs Peter, expert al firmei de consultanta Goodwill Consulting, membru ACRAFE (Redactia). 


  • Cum pot IMM-urile sa-si dezvolte produse si servicii noi cu ajutorul fondurilor nerambursabile
In curand vor fi lansate trei linii de finantare nerambursabila din fondurile structurale 2014-2020, Programul Operational Competitivitate (POC) prin care intreprinderile pot beneficia de finantare nerambursabila pentru dezvoltarea de produse (inclusiv software) sau servicii noi, inovative.

O intreprindere va avea oportunitatea de a primi o finantare nerambursabila de pana la 6.750.000 lei, cu rata finantarii nerambursabile de pana la 100% pentru a realiza proiecte de dezvoltare produse sau servicii inovative, in varii domenii, precum: IT & C, sanatate, domeniul agro-alimentar, energie si mediu, nano-tehnologii si materiale avansate.

Avantajul extraordinar al acestor linii de finantare este ca ofera sprijin nu numai pentru investitiile de care IMM-urile au nevoie, adica achizitii de echipamente si tehnologii de ultima generatie, ci ofera sprijin si pentru cheltuielile aferente activitatilor de dezvoltare produs / servicii: salarii pentru echipa interna, achizitie de servicii de dezvoltare de la terti, brevetare produs si cheltuieli administrative si de regie aferente.

In acest articol vom prezenta cele mai importante informatii referitoare la aceste linii de finantare, inclusiv pasii care trebuie parcursi pentru a ajunge de la o idee inovativa la produse si servicii noi realizate cu ajutorul finantarii nerambursabile.

Pasii de parcurs pentru un proiect de succes in scopul dezvoltarii de produse / servicii inovative:





Pasul 1: IDEE INOVATIVA


In contextul acestor linii de finantare inovarea se refera la un produs sau serviciu nou cu aplicabilitate directa in economia tarii noastre si / sau la nivel international (caracterul international nu este obligatoriu).

In ciclul de viata al produselor inovative se pot identifica trei faze principale:




Pentru a accesa liniile de finantare POC pentru dezvoltare produse / servicii inovative faza de concept trebuie sa fie incheiata, adica beneficiarul trebuie sa faca demersuri concrete si trebuie sa obtina cateva rezultate de cercetare-dezvoltare preliminarii referitoare la ideea inovativa.

Faza de concept va fi incheiata cu obtinerea unui document justificativ pentru ideea inovativa, care contine rezultatele de cercetare-dezvoltare preliminarii care vor sta la baza proiectului, si asigura in acelasi timp proprietatea intelectuala a solicitantului asupra ideii inovative. Vom prezenta aceste documente justificative la pasul 3.

Faza de concept sta la baza proiectului de finantare, care are rolul de a continua aceasta faza prin:
  • faza de cercetare-dezvoltare: dezvoltarea produsului de la faza concept pana la produs / serviciu "prototip"
  • faza de dezvoltare produs: dezvoltarea produsului de la prototip pana la start-of-production, adica un produs / serviciu cu documentatie de productie / prestare finalizata, care poate fi introdus pe piata
Pasul 2: INDETITICAREA LINIEI DE FINANTARE, ELIGIBILITATE

In functie de tipul solicitantului, capacitatea de finantare si de domeniul in care se incadreaza ideea inovativa putem identifica care linie de finantare nerambursabila este cea mai potrivita pentru intreprindere:



 


Mentiune: tabelul de mai sus are un caracter informativ, si nu contine toate criteriile de eligibilitate. Pentru verificarea gratuita a eligibilitatii si obtinerea de informatii suplimentare in cadrul unei consultante gratuite la sediul firmei Dvs. accesati urmatorul link: http://goo.gl/0iRwYl

Pasul 3: DOCUMENTE JUSTIFICATIVE PENTRU IDEEA INOVATOARE

Asa cum am definit la pasul 1 pentru ideea inovativa solicitantul trebuie sa finalizeze faza de concept si sa prezinte un document justificativ in acest sens. Documentul are un rol dublu:
  • prezinta rezultatele de cercetare-dezvoltare preliminare obtinute
  • dovedeste proprietatea intelectuala a solicitantului asupra ideii inovative
In functie de domeniul in care se incadreaza ideea inovativa se accepta urmatoarele documente justificative:





Pasul 4: PLAN DE AFACERI SI PLAN DE CERCETARE


Daca am ajuns la acest pas inseamna ca avem o idee inovativa pentru care am finalizat faza de concept si am obtinut un document justificativ, concluzia fiind ca atat solicitantul cat si proiectul sunt eligibili pentru finantare. In cadrul acestui pas se defineste planul de afaceri inclusiv planul de cercetare prin care beneficiarul va reusi sa dezvolte produsul / serviciul inovativ intr-o perioada de maxim 24-36 luni (in functie de linia de finantare accesata).

Aceste planuri trebuie depuse odata cu cererea de finantare si trebuie sa respecte formatul obligatoriu publicat de finantator.

Evaluarea si punctarea proiectului este bazata in foarte mare masura pe aceste planuri - astfel le putem considera elementele centrale ale cererii de finantare. Consultantii de specialitate cu experienta relevanta in domeniu pot sa va acorde un sprijin substantial in realizarea acestor documente, inclusiv in realizarea analizei de piata si a previziunilor financiare.

Un alt element important al planului de afaceri il reprezinta bugetul proiectului - care cuprinde cheltuielile pentru care intreprinderea solicita finantare nerambursabila.

Cheltuielile eligibile care pot fi solicitate spre finantare sunt:




 



Lista de mai sus nu este completa - pentru obtinerea de informatii suplimentare in cadrul unei consultante gratuite la sediul firmei Dvs. accesati urmatorul link: http://goo.gl/0iRwYl

Pasul 5: DEPUNEREA CERERII DE FINANTARE

In momentul de fata cele trei linii de finantare POC se afla in consultare publica - urmand ca in scurt timp  sa fie publicat apelul privind depunerea proiectelor. In acest apel se va specifica termenul limita de depunere al proiectelor (sau dupa caz: depunere continua pana la epuizarea bugetului).

Cererile de finantare impreuna cu documentatia aferenta se vor depune prin inregistrare online. Dupa depunere urmeaza procesul de evaluare a cererilor de finantare.

O noutate importanta fata de perioada de programare precedenta 2007-2013 va fi ca intreprinderile au dreptul sa demareze activitatile proiectului dupa depunerea cererii de finantare, adica inainte de rezultatul final al evaluarii si semnarea contractului de finantare. Desigur toate activitatile realizate dupa depunere si inainte de semnarea contractului de finantare sunt pe propria raspundere - adica cheltuielile efectuate vor fi rambursate ulterior doar daca proiectul pana la urma va fi selectat pentru finantare.

Pasul 6: SEMNAREA CONTRACTULUI DE FINANTARE

Dupa semnarea contractului de finantare beneficiarul poate fi deja sigur ca in cazul in care va realiza activitatile proiectului, asa cum au fost descrise in cererea de finantare, atunci va beneficia de finantare nerambursabila.

Implementarea proiectului este un proces complex, si presupune realizarea tuturor activitatilor descrise in cererea de finantare, prezentarea rapoartelor solicitate si depunerea cererilor de rambursare si  a cererilor de plata pentru a intra in posesia finantarii nerambursabile aprobate. In cadrul acestei sectiuni vom elabora articole pe tema implementarii si gestiunii eficiente a proiectelor de finantare nerambursabila.

Pentru verificarea gratuita a eligibilitatii si obtinerea de informatii suplimentare in cadrul unei consultante gratuite la sediul firmei Dvs. accesati urmatorul link: http://goo.gl/0iRwYl

Linkuri utile
Ghidul solicitantului aferent celor 3 linii de finantare:
http://www.poscce.research.ro/ro/articol/2481/informare-br-si-publicitate-ghid-unic-spre-consultare-sectiunile-a-b-c-d-e
http://fonduri.mcsi.ro/?q=node/265

Nagy-Imecs Peter  este expert in fonduri europene la compania de consultanta Goodwill Consulting, membra ACRAFE.

Citeste si:



Parallax

Vizualizari
522
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Cai verzi . Deocamdata , sansele de a accede la fonduri au mai crescut ceva datorita celor de la DNA care au bagat frica in spagari . Lasa ca nici acestia , adica cei de la fonduri , nu se mai omoara cu dosarele , tocmai pentru ca a disparut interesul . Una peste alta , daca statul ( cei din UM ) vor bani la pusculita - ca o parte din banii absorbiti se intorc la buget - sa se schimbe ceva esential . Sa nu se mai ceara avize care nu se pot lua decat daca ai alte avize conditionate de cele pe care nu le poti lua pentru nu le ai pe primele , sa urmareasca cineva de ce punctajul total nu corespunde cu cel pe bucati ( raman mereu 5 puncte ca si cum ar fi ale profesorului ) , si stim toti care este cauza . Sa se vada de ce sunt dosare ale unor firme care nici macar nu sunt inregistrate la Registru , de ce se primesc documentatii cu avize luate in fals ( se confectioneaza stampile in draci ca vorba aia , falsifica unii bani daramite niste hartoage ) si inca alte smecherii care se perpetueaza .
poza de profil
Reclama Reclama pentru consultanti
poza de profil
POC 2.2.1: eligibilitate POC 2.2.1: pot sa aplice si firme nou infiintate in 2015? Mai exact, in articolul de fata, la Pasul 2: INDETITICAREA LINIEI DE FINANTARE, ELIGIBILITATE, pentru proiecte POC 2.2.1, la vechime sunt specificate "atat start-up cat si firma existenta".In Ghidul solicitantului: http://ccibc.ro/wp-content/uploads/2015/08/Ghidul-Solicitantului-A2.2.1.pdf, 3.1.2. Criterii de eligibilitate a solicitanţilor - b se specifica: "Documentul pe baza căruia se probează calitatea solicitantului demicroîntreprindere / intreprindere mica / intreprindere mijlocie este bilanţul contabilpentru ultimul exerciţiu financiar încheiat, inregistrat la institutia abilitata."Nu am experienta in domeniul proiectelor iar cei 2 consilieri cu care am incercat sa discut m-au indrumat pe caiu diametral opuseMultumesc mult pentru raspuns.

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri