S-a deschis programul SRL-D. Intra si cere banii pentru antreprenorii debutanti

​Oamenii de afaceri debutanti pot cere online ajutor de la stat de pana la 10.000 de euro, pentru investitii, in Programul SRL-D 2015, deshis, joi, de Directia Politici Antreprenoriale din subordinea Ministerului Energiei, Mediului de Afaceri si Intreprinderilor Mici si Mijlocii.

Aplicatia electronica prin care se poate accesa programul a fost deschisa joi, de la ora 10.00, pe site-ul Directiei Directia Politici Antreprenoriale si Implementare Programe pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii , AICI . Aplicatia va fi activa pana in data de 24.09.2015 ora 20.00, potrivit Directiei.

Procedura de functionare a programului si anexele necesare inscrierii pot fi descarcate de AICI.

Directia  antreprenoriat ii roaga pe solicitanti sa le completeze cu atentie si fara diacritice aplicatia. Nu se accepta modificari ulterioare trimiterii formularelor catre operatori. Daca la verificarea dosarului se va constata ca punctajul nu este identic cu cel calculat, dosarul respectiv va fi respins, mai arata autoritatile.

Pentru rezolvarea problemelor legate de inscrierea on-line, solicitantii pot apela numerele de telefon 021 335 26 20 si 021.336.14.68 sau telefoanele oficiului teritorial de care apartine solicitantul.

Asteptam sa ne transmiteti impresiile, experientele si peripetiile voastre in accesarea Programului SRL-D 2015, pe mailul redactiei StartupCafe.ro : redactie@startupcafe.ro

Cine si cum poate lua banii din Programul SRL-D

Prin implementarea programului in anul 2015, Guvernul estimeaza ca va acorda ajutor de minimis unui numar de minim 430 de SRL-uri debutante, pentru a face investitii. Bugetul alocat schemei de minimis  pentru anul bugetar 2015, aprobat prin anexa nr. 3/36/26  la Legea nr. 186/2014 a Bugetului de Stat pe anul 2015 este de 19.300.000 lei, cu posibilitatea suplimentarii, pentru acordarea de alocatii financiare nerambursabile, se arata in Procedura.

Prin program, SRL-D-urile vor putea obtine un ajutor nerambursabil de la stat de pana la 10.000 de euro, reprezentand o intensitate a finantarii de 50%.

Aceasta inseamna ca pentru o finantare de 10.000 de euro de la stat (suma maxima), firma beneficiara va trebui sa aiba disponibili de la bun inceput 20.000 de de euro: 10.000 de euro pentru a acoperi partea 50% din cheltuielile cu investitia si inca 10.000 de euro pentru a face restul de cheltuieli (50%) care ulterior ii vor fi decontate de stat prin acest ajutor de minimis de pana la 10.000 de euro.

Pentru a primi ajutor de minimis, firma trebuie sa fie detinuta de 1 pana la 5 asociati, cu totii antreprenori debutanti. Antreprenor debutant este acela care nu are si nu mai avut nicio firma , nu a fost nici macar actionar minoritar in vreo companie, nici macar cu pachet de actiuni nesemnificativ.

De asemenea, nici cei care au derulat activitate ca persoana fizica autorizata (PFA), dupa cum a explicat anterior, pentru StartupCafe, secretarul de stat Anca Ionescu.

Prin acest ajutor, firmele beneficiare trebuie sa faca investitii in active corporale si necorporale, ca:

- terenuri pentru realizarea de constructii/ amenajare efectuate in cadrul proiectului, destinate activitatii pentru care s-a solicitat finantarea, achizitionarea de  terenuri fara constructie/ amenajare efectuate in cadrul proiectului nu reprezinta cheltuiala eligibila in Program,
- amenajararea pe terenuri  inchiriate / concesionate  pentru realizarea activitatilor proiectului reprezinta cheltuiala eligibila numai pentru realizarea activitatilor sportive, recreative si distractive
- constructii pentru desfasurarea activitatii pentru care s-a solicitat finantarea;
- spatiu de birouri, productie, depozitare etc.
- mobilier, masini, utilaje, calculatoare,
- instalatii de incalzire sau climatizare aferente spatiului de productie/ servicii/ comert;
- brevete de inventie,  design industrial, marci de produse si servicii (francize, etichetare ecologica, licente si software, etc.);
- realizare site (maximum 10.000 lei) - pentru prezentarea activitatii solicitantului si a produselor sau serviciilor promovate (inclusiv cheltuieli inregistrare domeniu, fara hosting), pentru operatorii economici care nu detin alt site si care trebuie sa fie functional la data depunerii cererii de eliberare a ajutorului nerambursabil.