Claudiu Zamfir

Vrei sa intri in afaceri? Ce trebuie sa stii despre banii pe care poti sa-i iei ca antreprenor debutant

Imagine principala
VIDEO Vrei sa intri in afaceri? Ce trebuie sa stii despre banii pe care poti sa-i iei ca antreprenor debutant
Tema de vacanta: antreprenorii debutanti au la dispozitie ceva mai mult de o luna sa se pregateasca sa ia ajutorul de pana la 10.000 de euro de la stat pentru afacerea lor. Care sunt consitiile pentru a lua banii de la stat si ce schimbari s-au operat asupra Programului pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii debutanti (SRL-D). Secretarul de stat pentru intreprinderi mici si mijlocii, Anca Ionescu, a raspuns intrebarilor StartupCafe si ale cititorilor, privind programul SRL-D 2015.






Operator: Balázs Nitsch-Petioky / Video realizat cu echipament Nikon

Termenele de depunere a cererilor

Depunerea cererilor de finantare pentru programul SRL-D 2015 se va deschide in 24 august si va dura 10 zile. "Pe 24 august figureaza in calendarul nostru stimativ. Cu siguranta, ne vom tine de aceste termene. 10 zile dureaza aplicatia. La toate programele noastre inscrierea este on-line. Este transparenta si eliminam subiectivismul evaluatorilor", a spus Anca Ionescu.

Practic, pe 24 august 2015 ar trebui sa se deschida o aplicatie electronica pe site-ul Directiei Politici Antreprenoriale si Implementare Programe pentru IMM, AICI.

Pe acelasi site vor fi disponibile si documentele necesare inscrierii in program.

Conditiile si modificarile din anul 2015

- Patroni debutanti. "Acest program SRL-D se adreseaza intreprinzatorilor debutanti in afaceri. Trebuie sa fii debutant, sa infiintezi pentru prima data o afacere. Sa nu fi fost actionar sau asociat la o alta intreprindere".

- Nici cei care sunt sau au fost PFA nu pot beneficia de program, pentru ca "tot desfasurarea unei activitati economice este".
Nicio limita de varsta. "Pana acum am avut limita de varsta 35 de ani, dar a fost eliminata, la cererea mediului de afaceri", mai spune secretarul de stat din Ministerul Energiei.

- "Intreprinderea care se infiinteaza trebuie sa fie infiintata de catre un intreprinzator debutant (SRL-D) sa fie microintreprindere si sa nu aiba mai mult de cinci coduri CAEN". 

- "Pentru a primi ajutor nerambursabil de 10.000 de eur, trebuie sa detii deja 20.000 de euro, pentru ca 50% este ajutorul financiar nerambursabil si noi meregem pe principiul rambursarii. Mai intai cheltuiesti de la tine si pe urma faci cereri de plata ca sa-ti recuperezi bani de la stat. 50% este ajutor financiar nerambursabil si 50% contributia proprie", mai spune Ionescu.

Acestea nu sunt singurele conditii din program, insa sunt cele de baza. Toate conditiile apar in procedura care se publica pe site-ul Directiei Politici Antreprenoriale.

Alte obligatii

- "Antreprenorii beneficiari ai programului trebuie sa notifice in scris oficiul (Oficiul teritorial al Directiei Politici Antreprenoriale de care apartine ) atunci cand isi fac un SRL-D".

- "SRL-D-ul trebuie sa reinvesteasca cel putin 50% din profitul pe anul fiscal anterior".

- "Sa angajeze si sa mentina cel putin 2 angajati cu contract pe perioada nedeterminata. 3 ani dureaza monitorizarea si esti obligat sa-i tii cel putin atat".

Ce obtii daca intri in programul SRL-D

- "Facilitatea mare este cea in care se ofera maximum 10.000 de euro nerambursabil pe beneficiar, adica 50% din costuri".

- "Sunt scutiri de la plata contributiilor de asigurari sociale pentru maximu 4 angajati cu carte de munca pe perioada nedeterminata". 

- "Scutrea de la plata taxelor de inmatriculare la Registrul Comertului".

- "Asistenta este gratuita. Oficiile noastre teritoriale ofera asistenta gratuita".

Bugetul total al programului in anul 2015 este de aproape 30 de milioane de lei.

Problemele si provocarile pentru antreprenorii debutanti si 2 modificari de sistem in 2015

Cea mai mare problema si provocare pentru antreprenorii debutanti care vor sa ia banii de la stat o reprezinta suma proprie pe care trebuie sa si-o asigure drept cofinantare. Daca vrei sa iei un ajutor de minimis de 10.000 de euro, practic trebuie sa ai deja 10.000 de euro cofinantare si inca 10.000 de euro pe care sa-i rulezi, sa-i cheltuiesti, pentru ca abia apoi, in baza cheltuielilor corecte, statul, printr-o banca comerciala, sa-ti ramburseze banii pana la 10.000 de euro.

"Intr-adevar, e mai greu pentru un debutant sa vii cu aceasta suma, dar sa stiti ca nu am avut niciodata probleme. Anul trecut am avut 500 de benefciiari, anul acesta estimam ca vor fi 600. Tot gasesc posibilitatea sa puna aceasta suma, pentru ca apoi sa li se ramburseze acei 10.000 de euro", sustine secretarul de stat Anca Ionescu.

In perioada 2011-2013, trei dintre programele guvernamentale de ajutor de minimis, intre care si SRL-D, au fost criticate de Curtea de Conturi cum ca ofera sprijin doar unui numar restrans de firme, asa cum a aratat StartupCafe.

Pentru anul 2015, Guvernul a facut, astfel, o modificare in programele guvernamentale: un singur antreprenor nu mai poate sa ia acelasi tip de ajutor de stat, de la an la an. In schimb, aceeasi firma va putea accesa intr-un singur an mai multe programe de ajutor de stat (dintre cele 7 ale Guvernului).

"Au fost anumite firme care, an de an, aplicau cam aceleasi. Anul asta am introdus restrictia si am spus ca pot sa benefcieze o singura data in cadrul programului, pentru ca veneau firme care probabil au avut consultanti care s-au miscat mai repede, au facut planurile de afaceri mai repede. Le-am inscris si an de an veneau aceleasi firme si la acelasi program. O firma aplica si pe START si pe Comert intr-un an, anul urmator, la fel. Dar anul acesta am limitat sa nu mai participe decat o data in cadrul aceluiasi program, astfel incat sa marim un pic plaja aplicantilor. Pot combina programele", a precizat Ionescu.

O alta problema din anii trecuti, de care s-au plans beneficiarii, a fost legata de intarzierea rambursarii cheltuielilor.

"Noi, pana anul acesta, am avut o conventie cu CEC. Banii mergeau la CEC, care dadea aceste credite (nerambusabile). Si nu au reusit sa dea toti banii, indiferent de solicitari. Astfel incat 10% din banuti s-au intors la bugetul statului. Anul acesta am eliminat conditia ca CEC sa fie intermediarul, asfel incat dam posibilitatea tuturor bancilor sa intervina in acest proces. La CEC a fost problema. De asta am hotarat anul acesta sa lasam piata libera, sa se duca la orice banca", sustine secretarul de stat Anca Ionescu.

Citeste si:

CALENDAR Cand si cum poti cere ajutoare de stat pentru IMM, in 7 programe de zeci de milioane

Parallax

Vizualizari
93
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Genial Treaba romaneasca. Pai, daca am nevoie de 10000 de euro iar statul ma pune sa am 20000, nu mai am nevoie de "ajutorul" statului.
poza de profil
20000 euro 20.000 euro ni-i da Ponta daca ne intoarcem in Romania !!
poza de profil
Pot aplica cu cateva actiuni mostenite? Buna ziua,Daca am mostenit un numar nesimnificativ la Fondul Proprietatea si am cumparat si vandut 3 actiuni la Transgaz pot aplica la acest program?Actiunile pe care le-am avut nu mi-au conferit acces la deciziile sau forurile decizionale ale firmelor.Probabil ca sunt multi in situatia mea in care au mostenit niste actiuni lipsite de valoare in urma Marii Cuponiade din anii 90.In asteptarea raspunsului dvsMultumesc
poza de profil
Multumim Multumim pentru intrebare. Revenim curand cu un raspuns de la oficialitati
poza de profil
Restrictiile pentru firme Buna ziua! Dna Ministru vorbeste, catre finalul video-ului, despre restrictia prin care "o firma poate aplica o singura data in cadrul aceluiasi program". Nu este foarte clar, poate beneficia o singura data de ajutorul financiar de la stat sau poate efectiv sa depuna dosarul de aplicare la finantare o singura data, in cadrul SRL-D, de exemplu? Multumesc pentru lamurire :)
poza de profil
Restrictiile pentru firme Buna ziua! Dna Ministru vorbeste, catre finalul video-ului, despre restrictia prin care "o firma poate aplica o singura data in cadrul aceluiasi program". Nu este foarte clar, poate beneficia o singura data de ajutorul financiar de la stat sau poate efectiv sa depuna dosarul de aplicare la finantare o singura data, in cadrul SRL-D, de exemplu? Multumesc pentru lamurire :)

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri