O sursa de bani ignorata de firmele romanesti: unde si cum pot IMM-urile sa acceseze fondurile europene Orizont 2020

Intreprinderile mici si mijlocii au la dispozitie nu doar fondurile structurale si de coeziune, prin deja celebrele programe operationale de bani europeni deschise la nivel national, ci si granturi europene de la Bruxelles, mai putin accesate pana acum, din pacate, de catre firmele romanesti. HotNews - Startup Cafe si Asociatia Consultantilor din Romania pentru Accesarea Fondurilor Europene prezinta IMM-urilor romanesti oportunitatile de finantare din programul Horizon 2020, cel mai mare program de granturi europene pentru cercetare si inovare, de aproape 80 de miliarde de euro la nivelul intregii Uniuni Europene. IMM-urile romanesti pot cere bani europeni pentru ehnologii informationale, sanatate, energie, mediu, transport, socio-economie, socio-politic, agricultura, nanotehnologii si alte domenii.

Din articolul semnat de Andreea Constantin si Madalin Ionita, de la societatea de consultanta FM Management Consultancy SRL, membra ACRAFE, oamenii de afaceri romani pot afla ce inseamna programul Orizont 2020, care sunt oportunitatile de finantare, de unde si cum se pot cere banii europeni. (Redactia HotNews Startup Cafe)

De la Programul Cadru 7 al Uniunii Europene la Programul Orizont 2020
  • Programul Orizont 2020 si oportunitati de finantare pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii in perioada 2014-2020
Programul Orizont 2020 (Programul Cadru European pentru cercetare si inovare pentru perioada 2014-2020) este cel mai important program de cercetare al Uniunii Europene, fiind succesorul Programului Cadru 7 al Comunitatii Europene pentru cercetare, dezvoltare tehnologica si activitati demonstrative (2007-2013), PC7. Este instrumentul financiar utilizat pentru implementarea initiativei O Uniune a Inovarii.

Cu un buget de peste 80 de miliarde de euro pentru sapte ani de implementare, si rate de finantare a cheltuielilor eligibile de 70% si 100%, Orizont 2020 ofera numeroase posibilitati de finantare pentru intreprinderile mici si mijlocii (IMM), institute de cercetare, ONG-uri, institutii publice si persoane fizice, in domenii precum tehnologii informationale, sanatate, energie, mediu, transport, socio-economie, socio-politic, agricultura, nanotehnologii etc. Din punct de vedere bugetar, Orizont 2020 este cel mai mare program european de pana acum ce are ca scop finantarea cercetarii si inovarii si unul dintre cele mai mari din lume. 

Orizont 2020 prezinta o serie de caracteristici noi indreptate catre excelenta stiintifica, leadership industrial si abordarea provocarilor societale si care fac ca initiativa sa fie adecvata abordarii provocarilor societale, promovarii cresterii economice, consolidarii participarii sectorului IMM, crearii de noi locuri de munca.

Succesorul Programului Cadru 7 isi propune sa atraga in activitati comune de cercetare si inovare pe cei mai buni cercetatori precum si intreprinderile inovatoare de varf.

Conform concluziilor raportului de evaluare intermediara a PC72 au fost facuti pasi importanti catre o mai mare simplificare in accesarea de fonduri pentru cercetare si inovare, prin intermediul unei abordari bazate pe un echilibru corespunzator intre asumarea de riscuri si increderea in participanti (