CZ

Gigantul e-commerce Amazon renunta la practici prin care si-ar fi sufocat concurentii mai mici din Europa, pe piata e-books

Imagine principala
Gigantul e-commerce Amazon renunta la practici prin care si-ar fi sufocat concurentii mai mici din Europa, pe piata e-books
Amazon renunta la unele practici care sufocau concurenta pe piata de e-books, Comisia Europeana declarandu-se joi satisfacuta cu masura gigantului american al comertului online.

Comisia Europeana a deschis o ancheta in iunie 2015, ingrijorata ca unele clauze incluse in acordurile Amazon de distributie electronica ar fi putut incalca normele UE antitrust.

Aceste clauze, denumite uneori clauze ale "natiunii celei mai favorizate", cereau editorilor sa ofere Amazon conditii similare sau mai bune decat cele oferite concurentilor sai si / sau sa informeze Amazon despre termeni mai favorabili sau alternativi acordati concurentilor acestui gigant online.

Clauzele acopereau nu numai preturile, ci si multe aspecte pe care un concurent le poate folosi pentru a se diferentia de Amazon, cum ar fi un model alternativ de afaceri (distributie), un e-book inovator sau un tip promovare.

Executivul UE a considerat ca astfel de clauze ar obstructiona alte platforme e-book sa concureze cu Amazon, reducand capacitatea si stimulentele editorilor si ale concurentilor de a dezvolta carti electronice noi si inovatoare si servicii alternative de distributie.

Amazon a incercat sa raspunda ingrijorarilor Comisiei prin introducerea sau modificarea termenilor acordurilor sale cu editorii. Compania americana si-a modificat propunerea in urma feedback-ului primit de la partile interesate cu privire la caracterul adecvat al angajamentelor propuse de Amazon.

Mai exact, potrivit CE, Amazon a oferit urmatoarele angajamente:

  • Sa nu aplice clauze relevante care sa ii oblige pe editori sa ofere companiilor din cadrul Amazon termeni si conditii asemanatoare non-preturilor si preturilor similare cu cele oferite concurentilor Amazon.

  • Sau sa nu aplice clauze care solicita editorilor sa informeze Amazon despre astfel de termeni si conditii. Angajamentele acopera in special dispozitii referitoare la modelele de afaceri alternative / noi, data lansarii si catalogul de carti electronice, caracteristici ale cartilor electronice, promotii, pretul agentiilor, comisionul de agentie si pretul cu ridicata.

  • Sa permita editorilor de e-books sa rezilieze contractele care contin o clauza care leaga optiunile de discount pentru carti electronice de pretul cu amanuntul al unei carti electronice intr-o platforma competitiva (Discount Pool Provision). Editorii au dreptul sa rezilieze contractele in termen de 120 de zile de la o notificare in scris.

  • Sa nu includa in niciun acord nou cu carti electronice cu editorii, oricare dintre clauzele mai sus mentionate, inclusiv reduceri de tip Discount Pool Provision.


Joi, Comisia Europeana a adoptat o decizie prin care angajamentele oferite de Amazon sunt obligatorii din punct de vedere juridic.

"Decizia de astazi va deschide calea pentru editori si concurenti de a dezvolta servicii inovatoare pentru carti electronice, sporind competitia si posibilitatea de a alege, in beneficiul consumatorilor europeni. Amazon a folosit anumite clauze in acordurile sale co editorii care faceau sa fie mai dificil pentru alte platforme de e-books sa inoveze si sa concureze eficient cu Amazon. Vrem sa asiguram o concurenta loiala pe piata europeana a cartilor electronice, care are o valoare de peste 1 miliard de euro", a spus comisarul european pentru concurenta, Margrethe Vestager.

Prin decizia de astazi, Amazon nu va mai aplica sau introduce aceste clauze in acorduri cu editorii. Aceste angajamente vor contribui la o concurenta loiala in economia platformei - considera Comisia Europeana.
Parallax

Vizualizari
76
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri