CZ

ANAF: Evaziunea si frauda fiscala in comertul online au atins cote fara precedent

Imagine principala
ANAF: Evaziunea si frauda fiscala in comertul online au atins cote fara precedent
Evaziunea si frauda fiscala in comertului online "au atins cote fara precedent", sustine presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Bogdan Stan, care isi motiveaza astfel solicitarea ca ANAF sa aiba acces electronic la datele privind proprietarii de domenii ".ro". Ministrul Comunicatiilor, Augustin Jianu, s-a declarat de acord cu cererea ANAF, insa in cazuri punctuale si justificate.

ANAF si Ministerul Comunicatiilor par sa fi cazut de acord pentru accesul Fiscului la datele de identificare a proprietarilor de domenii de internet ".ro". Un viitor protocol in acest sens intre ANAF si Institutul pentru Cercetare in Informatica (ICI) a fost catalogat de Ministerul Comunicatiilor drept o masura legala, in urma unei intrevederi intre ministrul Augustin Jianu si seful Fiscului, Bogdan Stan.

"Protocolul se refera la o aplicatie tehnica de interoperabilitate care aduce cu sine eficientizarea activitatii ANAF impreuna cu optimizarea resurselor implicate in interactiunea dintre ANAF si operatorii economici. Comparativ cu activitatea de pana in prezent, contributia proiectului este aceea ca elimina solicitarile redactate pe suport fizic (hartie). Proiectul respecta legislatia privind protectia datelor cu caracter personal"- spune Ministerul Comunicatiilor, intr-un comunicat emis in urma discutiei de vineri.

"Este esential sa ne asiguram ca interogarile nu pot fi facute decat pentru situatii temeinic fundamentate, in conformitate cu legislatia in vigoare. Premisele de la care porneste proiectul sunt corecte. Combaterea evaziunii fiscale, impreuna cu interoperabilitatea, sunt deziderate nationale prin care urmarim sa ne aliniem standardelor europene. Aceasta initiativa va scurta semnificativ timpul de interactiune dintre ANAF si ICI, automatizand o parte importanta a procesului de combatere al fraudei fiscale. Acesta este un pas important dintr-un proces mult mai amplu, care vizeaza interoperabilitatea la nivel national", a punctat, la randul sau, ministrul Jianu.

Presedintele ANAF, Bogdan Stan, a subliniat ca schimbul de date  digital va fi folosit pentru combaterea evaziunii si fraudei foscale din comertul online:

  • "Ideea nu este noua. Accesul la aceste date se putea face si pana acum, in baza Legii 207/2015 privind Codul de Procedura Fiscala. Diferenta este ca transferul de informatie se va face in mod digital si nu in format tiparit pe hartie. Nevoia incheierii unui Protocol intre ANAF si Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Informatica - ICI Bucuresti deriva din amplificarea numarului tranzactiilor din mediul online.
  • Evaziunea si frauda fiscala in domeniul comertului online au atins cote fara precedent. Pentru a combate acest fenomen, Fiscul are nevoie sa acceseze datele de identificare ale detinatorilor domeniilor de internet cu extensia .ro. Subliniem ca interogarile de date vor fi facute exclusiv pentru cazurile in care exista suspiciuni, in sensul neinregistrarii, nedeclararii si neplatii obligatiilor fiscale, interogarile fiind fundamentate de analize de risc temeinice, in conformitate cu Codul de Procedura Fiscala.
  • Valorificarea datelor obtinute in urma acestui Protocol se va face exclusiv in cadrul activitatilor de control fiscal sau a inspectiilor fiscale".

Reamintim ca initial ministrul Comunicatiilor, Augustin Jianu, s-a aratat reticent fata de protocolul solicitat de ANAF cu ICI, privind accesul Fiscului la datele de identificare a proprietarilor de domenii ".ro", pe motiv ca trebuie protejate datele personale ale proprietarilor - persoane fizice.
Parallax

Vizualizari
570
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri