Redactia

ANAF vrea datele de identificare ale posesorilor de domenii .ro, dar ministrul Comunicatiilor se opune. Magazine online ar putea fi vizate

Imagine principala
ANAF vrea datele de identificare ale posesorilor de domenii .ro, dar ministrul Comunicatiilor se opune. Magazine online ar putea fi vizate
​Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) vrea sa obtina datele de identificare a persoanelor care detin domenii .ro, insa ministrul Comunicatiilor, Augustin Jianu, s-a opus momentan acestui demers, invocand protectia datelor personale. Fiscul spune ca vrea astfel sa combata evaziunea fiscala si, desi nu precizeaza acest lucru, ar putea fi vorba de magazine online.

ANAF a scos miercuri in dezbatere publica un proiect de ordin prin care propune incheierea unui protocol de olaborare cu Institutul National  de Cercetare - Dezvoltare in Informatica -ICI Bucuresti, care are in subordine Compartimentul de specialitate RoTLD, unde sunt inregistrate domeniile .ro .

Potrivit proprunerii ANAF, ICI Bucuresti ar fi urma sa puna la dispozitia Fiscului datele necesare pentru indeplinirea atributiilor care ii revin privind colectarea veniturilor si prevenirea si combaterea evaziunii si fraudei fiscale. Astfel, propunerea de Protocol are ca obiect colaborarea partilor in vederea transmiterii datelor de identificare din bazade date a ICI Bucuresti ale detinatorilor domeniilor cu extensia .ro, inregistrate in serviciul RoTLD (www.rotld.ro).

ANAF da asigurari ca transferul de date ar urma sa se faca respectand legislatia protectiie datelor personale.

In schimb, ANAF se loveste de refuzul ministrului Comunicatiilor, Augustin Jianu.

"Din ce inteleg este un demers al cabinetului trecut, care pana in prezent nu mi-a fost adus la cunostinta (am aflat de el din presa). Nu va exista niciun astfel de demers fara o studiere temeinica a bazei legale, fara o consultare si o comunicare publica pe aceasta tema", a declarat, pentru HotNews, ministrul Jianu.

El admite ca ANAF are intentii corecte, in sensul combaterii evaziunii fiscale, insa atrege atentia ca domenii .ro sunt detinute si de persoane fizice, carora trebuie sa le fie protejate datele cu caracter personal.

"Premisele vizate sunt corecte: pe de-o parte combaterea evaziunii fiscale, pe de alta parte interoperabilitatea sistemelor informatice ale statului, ceea ce in principiu reprezinta doua argumente bune, daca ne rezumam strict la operatorii economici. In schimb, daca ne referim la persoane fizice, atunci exista o problema in ceea ce priveste legislatia datelor cu caracter personal. Eu nu vad cum anume ar putea ANAF sa solicite aceste date fara ca utilizatorul (persoana care detine aceste date) sa isi dea acceptul. Prin urmare, nu va exista niciun astfel de demers fara o studiere temeinica a bazei legale, fara o consultare si o comunicare publica pe aceasta tema", a declarat pentru HotNews.ro Augustin Jianu, ministrul Comunicatiilor.

In ultimii ani, ANAF si-a indreptat atentia catre comertul online, in vederea combaterii evaziunii fiscale.

De exemplu, in septembrie 2014, un tanar care folosea doua magazine online pentru a vinde tenisi si lenjerii de pat, a fost retinut de procurori, in urma unei actiuni a ANAF si a Politiei. Autoritatile au observat ca pe site-urile repective, la sectiunea contact, se regasea numarul de telefon al acestui tanar.

Si persoanele care fac comert pe platformele de anunturi online sunt vizate de autoritati. Anul trecut, un barbat de 39 de ani, din Bucuresti, a fost depistat de ANAF dupa ce ar fi facut vanzari in valoare totala de 1,2 milioane de lei, pe o platforma de anunturi pe care se vand si se cumpara in mod normal bunuri de ocazie.

Barbatul ar fi vandut asfel aparatura electronica de contrabanda, in cantitati mari, evitand plata taxelor catre stat.

Descarca de AICI proiectul de protocol dorit de ANAF cu ICI

Citeste mai multe despre contrele ANAF-ministrul Comunicatiilor pe tema domeniilor .ro
Parallax

Vizualizari
175
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri