Luminita Pirvu

Romanii prefera continutul video online din YouTube si Facebook

Imagine principala
Romanii prefera continutul video online din YouTube si Facebook
YouTube si Facebook sunt canalele prin care romanii obisnuiesc sa urmareasca cel mai frecvent continut video online pe desktop, preferand videoclipurile muzicale, filmele, clipurile amuzante si stiri. In ceea ce priveste categoriile de varsta, tinerii de 16-24 de ani folosesc mai mult decat ceilalti romani smartphone-ul pentru vizionarea continutului video, se arata intr-un studiu realizat de compania de research iSense Solutions pentru agentia de media Initiative.

Romani vizioneaza continut video online pe laptop sau PC in proportie de  86% urmat de  smartphone - 60%, tableta - 30% si smart TV - 30%.
YouTube (89%) si Facebook (82%) sunt canalele pe care romanii obisnuiesc sa urmareasca cel mai frecvent continut video online pe laptop/PC, preferand urmatoarele tipuri de continut: videoclipuri muzicale (67%), filme (67%), clipuri amuzante (59%), alte filmulete/clipuri (59%) si stiri (55%).

In ceea ce priveste continutul video online urmarit pe smartphone, YouTube domina topul preferintelor romanilor (90%), urmat de Facebook (84%). Cele mai vizionate tipuri de continut video de pe smartphone sunt videoclipurile muzicale (65%), clipurile amuzante (65%), filmuletele/clipurile (61%), stirile (49%) si tutorialele (40%).

Barbati vizioneaza stiri pe smartphone, mai exact 55% in timp ce femeile urmaresc tutoriale in procent de 46%. De asemenea, tinerii (16-24 ani) prefera in numar mai mare decat celelalte categorii de varsta sa urmareasca vlog-uri ale celebritatilor pe smartphone (34% vs 17% din total).

38% dintre romani vizioneaza continut video online pe aplicatii gratuite, 20% pe site-uri gratuite (altele decat YouTube), in timp ce doar 5% platesc pentru vizionarea continutului pe site-uri pe baza de abonament (ex: Netflix, HBO Go, Voyo, Antena Play, Orange TV Go etc.) si 5% pe aplicatii contra-cost.

Mai multi barbati decat femei platesc pentru vizionarea continutului video pe site-uri pe baza de abonament (8% vs 2% dintre femei).
De asemenea, romanii cu varsta peste 45 ani urmaresc in numar mai mare site-urile posturilor de televiziune de pe smartphone (23% vs 14% din total).

In ceea ce priveste categoriile de varsta, tinerii de 16-24 de ani folosesc mai mult decat ceilalti romani smartphone-ul pentru vizionarea continutului video (71%
vs 60% din total), in timp ce romanii de peste 45 ani prefera laptopul/PC-ul (92% vs 86% din total).

"Tinerii sunt mai mobili si este firesc sa utilizeze smartphone-ul mai frecvent decat celelalte categorii de varsta atunci cand doresc sa vizioneze continut video, fiind conectati la acest dispozitiv chiar si pe timpul noptii. De asemenea, se remarca o preferinta a tinerilor catre un nou tip de continut video online - vlog-urile - pe care le urmaresc in special pe smartphone", explica Traian Nastase, Managing Partner, iSense Solutions.

Studiul arata ca doar 10% dintre romanii care urmaresc continut video online platesc pentru vizionarea acestuia. Potrivit datelor obtinute pentru fiecare dispozitiv in parte, doar 8% dintre cei care urmaresc continut video online pe smartphone il platesc, iar procentul este similar pentru laptop/PC, in timp ce, in cazul smart TV, deschiderea pentru a achizitiona acest tip de continut este mai mare (15%).

Pentru a viziona continut video online pe Smart TV, cei mai multi romani prefera YouTube-ul (86%). Doar 15% dintre cei care urmaresc continut video online pe Smart TV platesc pentru acesta (11% pe site-uri platite si 9% pe aplicatii). Cat despre tipurile de continut video online vizionate pe Smart TV, sunt preferate filmele (69%), videoclipurile muzicale (49%) si serialele (43%).

Studiul a fost realizat de compania iSense Solutions in exclusivitate pentru agentia Initiative. Esantionul a cuprins 1.000 respondenti  cu varsta cuprinsa intre 16 si 64 ani. Datele au fost culese online prin intermediul Panelului ResearchRomania.ro si sunt reprezentative pentru locuitorii din mediul urban.
Parallax

Vizualizari
127
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri