Ovidiu Popica

Ai magazin online? Iata un link a carui lipsa te poate costa pana la 5000 de lei.

Imagine principala
Ai magazin online? Iata un link a carui lipsa te poate costa pana la 5000 de lei.
Antreprenorii care au magazine online sunt obligati, potrivit unui
regulament european recent intrat in vigoare, sa puna pe website un link
care, daca lipseste, poate atrage la un eventual control al ANPC, o
amenda de pana la 5000 de lei.  Link-ul conduce catre o platforma a
Comisiei Europene destinata solutionarii extrajudiciare a litigiilor
aparute in urma tranzactiilor online.


Obligatia de a pune acest link electronic a aparut in urma intrarii in vigoare a Regulamentului 524/2013 privind solutionarea online a litigiilor in materie de consum, afirma avocatele Ileana Glodeanu si Luminita Gheorghe intr-un articol de specialitate destinat antreprenorilor cu magazine online.

Regulamentul european a a fost publicat in vara lui 2015 si a intrat in vigoare incepand cu 9 ianuarie 2016. "Aceste prevederi obliga toti comerciantii din Uniunea Europeana care incheie contracte de vanzare sau de prestare servicii online sa furnizeze pe paginile lor web un link electronic catre platforma SOL.

Platforma SOL este conceputa ca un instrument online dezvoltat de Comisia Europeana si care functioneaza ca un punct de intrare unic pentru consumatorii si comerciantii care doresc o solutionare pe cale extrajudiciara a litigiilor rezultate din tranzactiile online.

 • Linkul trebuie sa fie usor accesibil pentru consumatori
 • Comerciantii trebuie, de asemenea, sa precizeze adresele lor de e-mail.
 • Linkul respectiv a devenit disponibil incepand cu 15 februarie 2016
 Link-ul pentru platforma SOL

https://webgate.ec.europa.eu/odr/main/index.cfm?event=main.home.show&lng=ROAvocat Ileana Godeanu, Partener si Avocat Luminita Gheorghe, Associate

"Practic, chiar in acest moment, comerciantii online ar trebui sa afiseze link-ul pe site-urile lor, a spus pentru StartupCafe.ro avocata Luminita Gheorghe. "Nerespectarea acestei obligatii se sanctioneaza de catre ANPC cu aplicarea unei amenzi intre 2.000-5.000 lei. Consideram deci in prezent ca, incepand cu data de 15 februarie 2016, comerciantii romani pot tehnic sa respecte aceasta obligatie legala si prin urmare, strict cu privire la aceasta obligatie, pot sa fie amendati in cazul in care nu furnizeaza pe paginile lor web link-ul electronic catre platforma SOL.

Unde poti pune link-ul catre platforma SOL


Regulamentul spune ca link-ul catre platforma SOL trebuie afisat vizibil. O posibila solutie, folosita deja de unul dintre cele mai mari magazine online din Romania ar fi plasarea in modulul ce contine informatii despre drepturile consumatorilor cum ar fi termenii si conditiile, link-ul catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), politica privind prelucrarea datelor personale sau politica de utilizare a cookie-urilor. La magazinele online, astfel de module sunt, de obicei plasate la baza site-lui alaturi de module ce contin alte informatii utile pentru consumatori.


Ce este Platforma SOL. Cum se pot solutiona online litigiile intre comerciant si consumator. Extrase din prezentarea oficiala a platformei

 • Platforma este un site creat de UE pentru a veni in sprijinul consumatorilor.
 • Daca un consumator are o nemultumire cu privire la un produs sau un serviciu cumparat de pe internet, poate utiliza platforma SOL pentru a depune o reclamatie si a gasi o entitate de solutionare a litigiillor care sa trateze cazul.
 • Solutionarea on-line a litigiilor este o metoda de solutionare
  extrajudiciara a reclamatiilor referitoare la achizitiile efectuate pe
  internet.
 • Utilizand acest site, consumatorul si comerciantul pot conveni
  asupra unei entitati de solutionare a litigiilor, urmand ca aceasta sa-i
  ajute sa gaseasca o solutie
 • In unele tari, si comerciantii pot depune reclamatii impotriva consumatorilor, cu ajutorul platformei SOL.
 • IMPORTANT: Sistemul poate fi folosit doar daca reclamatia se refera la o achizitie efectuata online.

Context: ce este solutionarea alternativa a litigiilor?

 • "Solutionarea alternativa a litigiilor" este o sintagma de specialitate utilizata pentru a descrie diferitele modalitati prin care doua parti pot solutiona o reclamatie fara a apela la justitie.
 • "Medierea", "concilierea", "arbitrajul", "ombudsman" sau "camera de
  recurs" reprezinta metode de solutionare alternativa a litigiilor.
 • Cand apeleaza la solutionarea alternativa a litigiilor, reclamantul solicita interventia unei parti neutre care sa actioneze ca un intermediar intre el si comerciant.
 • Solutia pe care o ofera intermediarul este uneori optionala (ia forma unei sugestii), iar alteori obligatorie fie pentru parat, fie pentru ambele parti.
 • Alteori, intermediarul reuneste doar partile implicate, pentru a discuta posibile solutii
 • In comparatie cu procedurile judiciare, solutionarea alternativa a litigiilor este de obicei mai ieftina, mai putin formala si mai rapida.
Parallax

Vizualizari
1700
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri