Vlad Barza

Un studiu Nielsen arata ce produse se preteaza mai bine comertului online si ce alimente aleg consumatorii sa cumpere de pe internet

Imagine principala
Un studiu Nielsen arata ce produse se preteaza mai bine comertului online si ce alimente aleg consumatorii sa cumpere de pe internet
Potrivit celei mai noi editii a studiului Nielsen “Global E-commerce and the New Retail”, un sfert dintre respondenti declara ca deja comanda produse de bacanie online cu livrare la domiciliu si mai mult de jumatate (55%) doresc sa comande in viitor. Studiul arata si cum se completeaza reciproc magazinele online cu cele offline, dar si de ce comportamentul multor consumatori ramane conservator.

Studiul a analizat raspunsurile online a 30,000 de respondenti din 60 de tari, pentru a intelege cum va afecta tehnologia digitala piata de retail in viitor.

Raportul analizeaza cum este folosita tehnologia digitala de catre consumatori si ofera indicii despre modul in care producatorii si retailerii pot alege solutii flexibile pentru a imbunatati experienta de cumparare si pentru a creste traficul si vanzarile in fiecare canal.

COMERTUL CONECTAT: COMBINAREA EXPERIENTEI DIGITALE CU CEA DIN MAGAZINUL CLASIC

Vestea buna pentru retailul traditional (din “caramida si mortar”) este ca click-urile nu vor inlocui prea curand caramizile. Cumparaturile online au o serie de beneficii, dar magazinele fizice au si ele avantaje puternice – mai ales pentru piata de FMCG. De fapt, majoritatea respondentilor la nivel global (61%) declara ca mersul la cumparaturi este o experienta placuta si antrenanta. Un procentaj similar (57%) considera aceasta vizita la magazin drept o iesire placuta cu familia.

Cu toate acestea, studiul Nielsen arata cum click-urile intr-adevar “conduc pana la caramizi”, iar aceasta informatie este foarte importanta pentru retaileri si producatori, care trebuie sa interactioneze cu clientul cat mai devreme pe calea pana la cumparatura finala. Gasirea magazinului, crearea listei de cumparaturi, verificarea preturilor, analiza produselor, citirea comentariilor altor utilizatori sau a continutului publicat de producatori si retailer sunt punctele de contact de pe aceasta cale.

“Comertul conectat este o realitate”,
spune Patrick Dodd, presedinte al Global Retailer vertical, Nielsen. “Consumatorii nu mai cumpara exclusiv online sau offline, ci au o abordare combinata, folosind canalul care se potriveste cel mai bine nevoilor lor. Cei mai de success retaileri si producatori vor fi cei care se plaseaza la intersectia dintre lumea fizica si cea virtuala, folosind tehnologia pentru a satisface cumparatorul oriunde, oricum si oricand doreste acesta sa cumpere”.

Retailerii au multe optiuni de digitalizare in magazine, cum ar fi cupoane pe mobil, aplicatii pentru liste de cumparaturi sau furnizarea de informatii prin Wi-Fi in magazine. Folosirea cupoanelor mobile (18%) si listele mobile de cumparaturi (15%) sunt cele mai utilizate forme de "angajament" digital in-store pe care le mentioneaza respondentii la nivel global, cu aproape doua treimi dintre ei intentionand sa le foloseasca in viitor (65, respectiv 64%). 14% din respondenti au descarcat deja aplicatia mobila a progamului de fidelitate a unui retailer pentru a primi informatii despre oferte, iar 63% sunt dispusi sa foloseasca o aplicatie, daca este disponibila.

Aproximativ unul din 10 respondenti (12%) se conecteaza pe Wi-Fi in magazine pentru a primi informatii despre oferte, 11% folosesc computerele din magazine pentru a vedea gama largita de produse si tot 11% scaneaza QR coduri pentru a accesa informatii suplimentare.

CE CUMPARAM ONLINE SI OFFLINE?
                
Cosurile virtuale nu le oglindesc neaparat pe cele fizice. De fapt, relatia dintre cele doua este de cele mai multe ori una inversa. In SUA, de exemplu, mixul de produse vandute online este de aproximativ 60% non-food si 40% food, ce reprezinta exact imaginea inversa a bunurilor de larg consum din magazine, care este 60% food si 40% non-food.
                           
“Consumatorii imbratiseaza ideea de a cumpara anumite produse online, dar unele categorii sunt pur si simplu mai potrivite pentru comertul online decat altele” declara Dodd. “In timp ce anumite produse de larg consum vor servi ca o “rampa de pornire” pentru noi categorii online, ratele de adoptare variaza de la piata la piata. Intelegerea a ceea ce consumatorii cumpara, atat online cat si offline, va va permite sa prioritizati initiativele digitale si sa organizati actiuni in categoriile care maresc cosul de cumparaturi si frecventa vizitelor in magazin.”

Prin urmare, care sunt categoriile care au cel mai mare potential pentru un succes in lumea digitala si care sunt cele mai potrivite pentru magazinele traditionale?

In general, categoriile care pot fi depozitate - precum produsele de ingrijire personala  si produsele de uz casnic - reprezinta prima alegere pentru e-commerce, in timp ce produsele cu uz imediat, precum alimente proaspete si congelate, condimente si bauturi, vor avea un grad de adoptare mai lent. Totusi, regulile generale nu se aplica pentru fiecare piata. De exemplu, in China, tara care a cunoscut o crestere fenomenala a produselor FMCG achizitionate online, produsele alimentare au reprezentat principalul motor de crestere. Intre 2013 si 2014, cota de piata a laptelui si a ciocolatei in mediul online au crescut cu 91%, respectiv 59%. In plus, exista o oportunitate extraordinara in segmentele de nisa – in mod special privind alimentatia sanatoasa precum si alte categorii care sunt mai greu de gasit la raft.

Cand vine vorba de preferintele legate de cumparaturile din magazin, peisajul de retail pentru tarile dezvoltate este diferit fata de cel din tarile in curs de dezvoltare. In tarile dezvoltate, vanzarile sunt concentrate in supermarketuri mari si hypermarketuri, reprezentand 61% din vanzarile de produse de ingrijire personala, 62% produse alimentare si bauturi si 79% produse de ingrijire casnica. In categoriile produselor alimentare si bauturi, magazinele din comertul traditional reprezinta 20% din vanzari. Similar, referitor la produsele de ingrijire persoanla, 22% din vanzari provin din farmacii.

In tarile in curs de dezvoltare, peisajul este mult mai fragmentat. Produsele alimentare si bauturile reprezinta categoria cea mai concentrata. 45% din vanzari provind din comertul traditional. Produsele de ingrijire personala si cele de uz casnic, pe de alta parte, sunt impartite pe patru canale: farmacii, hypermarketuri, supermarketuri si magazine traditionale. Desi hypermarketurile si supermarketurile cresc in aceste piete, importanta magazinelor din comertul traditional nu ar trebui ignorata.

UNDE CUMPARAM DIN MAGAZINE?

Pentru toate cele trei categorii incluse in studiu (produse alimentare si bauturi, produse de uz casnic si produse pentru ingrijirea personala), cel mai mare canal din punct de vedere al vanzarilor nu a fost si cel care a avut cea mai mare rata de crestere, indicand o fragmentare in crestere a cotei globale de piata a comertului. In categoria produselor alimentare si a bauturilor, magazinele traditionale cresc cel mai rapid (+5%). Supermarketurile si hypermarketurile raman in continuare importante pentru aceste categorii, dar consumatorii se bazeaza din ce in ce mai mult pe formatele mai mici precum magazinele traditionale, care indeplinesc nevoile lor privind confortul si rapiditatea. Povestea este similara pentru produsele de uz casnic si de ingrijire personala.

“Supermarketurile mari si hypermarketurile reprezinta jucatori importanti in peisajul de retail la nivel global si acest lucru va continua si in viitor”, declara Dodd. “Dar magazinele de format mai mic au o pondere considerabila in unele categorii si cresc in altele. Eforturile legate de distributie ar trebui sa se bazeze pe o combinatie intre ambele variante. Intelegerea locului in care consumatorii cumpara si ce categorii achizitioneaza va ajuta sa dezvoltati strategii mai precise, pentru fiecare piata in parte”.


Consumatorii au mai multe optiuni de cumparare ca oricand, si, pe masura de canalele se dezvolta, construirea si protejarea loialitatii nu este o sarcina usoara. Pentru a face clientii sa se intoarca si a doua oara, trebuie sa intelegem ce ii face sa aleaga un magazin in favoarea altuia. „Banii fac Pamantul sa se invarta”,  prin urmare nu este nicio surpriza ca pretul reprezinta factorul principal pentru modificarea comportamentului consumatorilor. La nivel global, 68% declara ca pretul, urmat de calitate (55%), reprezinta principalele motivele pentru care schimba un magazin pentru altul. Acestea sunt urmate de  comoditate (46%), promotiile speciale (45%), curatenia (39%) si portofoliul de produse (36%). Personalul magazinului reprezinta un factor doar pentru 27% dintre respondenti.

Chiar daca „era digitala” este deja o realitate, majoritatea consumatorilor vor continua sa cumpere cea mai mare parte a bunurilor din magazine, chiar daca schimba canalele pe care le folosesc. Ei vor folosi orice format care li se potriveste mai bine nevoilor lor de confort, alegere si valoare. Prin urmare, este esential ca retailerii si producatorii sa foloseasca atat canalele fizice cat si pe cele digitale pentru a optimiza experienta de cumparare.

Detalii privind sondajul global Nielsen – Comertul Digital si Noul Retail

Sondaj a fost realizat intre 13 august 2014 si 5 septembrie 2014 si se bazeaza pe informatiile oferite de mai mult de 30.000 de consumatori din 60 de tari din Asia-Pacific, Europa, America Latina, Orientul Mijlociu, Africa si America de Nord. Esantionul este bazat pe cote legate de varsta si sex pentru fiecare tara in parte si ponderate astfel incat sa fie reprezentative pentru utilizatorii de Internet. Are o margine de eroare de ±0.6%. Sondajul Nielsen este bazat doar pe comportamentul respondetilor care au acces la internet. Rata de penetrare a Internetului diferita de la tara la tara. Nielsen foloseste un standard de 60% pentru folosinta internetului sau o populatie online de minim 10 milioane pentru a include o tara in acest studiu.
Parallax

Vizualizari
620
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri