CZ

Guvernul vrea sa ingreuneze mai mult vanzarea terenurilor agricole catre straini

Imagine principala
Guvernul vrea sa ingreuneze mai mult vanzarea terenurilor agricole catre straini
​Guvernul intentioneaza sa modifice legislatia privind vanzarea terenurilor agricole, pentru a ingreuna si mai mult instrainarea acestora in afara comunitatilor respective.

''E un grup de lucru inclusiv cu colaboratori de-ai mei de la Cancelarie, cu Ministerul de Finanţe, cu câţiva experţi din mediul economic din România, care cunosc situaţia şi vreau sa găsim toate mijloacele prin care vânzarea de terenuri să se facă în aşa fel încât să fie favorizate comunităţile locale în utilizarea terenurilor. Pentru mine, terenul agricol este într-adevăr un bun care se comercializează după nişte reguli europene, dar este şi un patrimoniu naţional, un patrimoniu local pentru comunităţile respective în această situaţie'', a declarat joi premierul Dacian Ciolos, citat de Mediafax.

Prim-ministrul, care a fost comisar european pentru agricultura, spune ca Romania poate introduce restrictii suplimentare la instrainarea pamanturilor  fara sa intre in conflict cu legislatia europeana, care prevede dreptul tuturor cetatenilor din statele membre sa cumpere terenuri in oricare dintre statele membre UE.

"Aşa cum fac şi alte state membre, respectând regulamentele europene, vreau să venim cu un cadru mult mai clar şi mai restrictiv în ceea ce priveşte comercializarea terenurilor, restrictiv pentru cei care vor să facă speculă cu terenul agricol, şi condiţii mult mai favorabile pentru cei care vor să îl foloseascã pentru dezvoltare locală, la nivelul comunităţilor'', a conchis Cioloş.

De la 1 ianuare 2014, a exprirat perioada tranzitorie in care Romania a putut sa interzica vanzarea terenurilor catre persoanele fizice straine (din statele UE). Oricum, insa, pe firma puteau si pot sa cumpere si strainii, indiferent daca sunt sau nu din UE.

Fostul Guvern Ponta a reusit sa treaca prin Parlament o lege care ingreuneaza vanzarea terenurilor. Legea a fost retrimisa la Parlament de fostul presedinte Traian Basescu, pentru reexaminare, si a trebuit sa fie "indulcita" putin.

Legea din 2014 ingreuneaza practic toate tranzactiile cu pamanturi agricole, indiferent daca sunt implicati sau nu straini. Pe de alta parte, presa a relatat ca mari companii din strainatate sau fonduri de investitii achizitioneaza terenuri agricole de la sateni romani, pe sume foarte mici. In unele cazuri, reclamate in investigatii juranlistice realizate de zaristi romani si straini, au fost si presiuni ale unor interlopi locali asupra taranilor romani, sa-si vanda terenurile foarte ieftin.

Reversul medaliei este ca agricultura romaneasca este in mare parte in stadiul de subzistenta, in lipsa investitiilor, pe fondul faramitarii loturilor. Potentialii investitori (straini si romani) s-au plans de mai multe ori de lipsa cadastrului general, care ingreuneaza tranzactiile, insa cadastrul urmeaza sa fie realizat cu fonduri europene.

Iata ca acum, Guvernul Ciolos vrea sa inaspresaca si mai mult instrainarea terenurilor.
Parallax

Vizualizari
23
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri