CZ

Producatorii romani de mezeluri, "indignati" de evaluarea OMS privind preparatele din carne care ar fi cancerigene

Imagine principala
Producatorii romani de mezeluri, "indignati" de evaluarea OMS privind preparatele din carne care ar fi cancerigene
Procesatorii de produse alimentare reuniti in Asociatia Romana a Carnii resping, cu "indignare", evaluarile efectuate la nivel international de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), potrivit carora mezelurile si alte astfel de preparate sunt cancerigene, iar carnea rosie este probabil cancerigena.
 

"Ne manifestam indignarea fata de usurinta cu care aceste studii sunt aruncate pe piata, fara niciun discernamant si fara nicio rigoare stiintifica. Referindu-ne la consumatorul roman, vehicularea unor asemenea informatii alarmiste nu face decat sa induca confuzia intr-o piata alimentara care si asa este afectata de concurenta neloiala pe care o fac evazionistii fiscali", afirma, marti, ARC, intr-un comunicat remis StartupCafe.ro .

"Mesajul nostru fara echivoc este urmatorul: Sa nu ne jucam cu securitatea alimentara a romanilor prin aruncarea pe piata a unor informatii alarmiste, sa nu punem in pericol industria alimentara a Romaniei care da de lucru zecilor de mii de compatrioti si care, impreuna cu agricultura si zootehnia, contribuie cu peste 11% la PIB-ul Romaniei", mai spun procesatorii romani reuniti in asociatie.

Antreprenorii romani din domeniul procesarii carnii arata ca nociv este consumul de preparate din carne de slaba calitate, impotriva carora - spune ARC - lupta si asociatia patronala. 
 
"Da, suntem de acord, este nociv pentru sanatate sa consumi preparate din carne de slaba calitate, cu aditivi neautorizati, nerespectand normele de siguranta alimentara, depozitate impropriu, si lista poate continua. Acesta este adevaratul pericol pentru sanatatea romanilor, si Asociatia Romana a Carnii s-a implicat activ pentru a scoate din piata asemenea produse, inclusiv prin sustinerea reducerii TVA la carne si preparate din care, aplicata de la 1 iunie 2015" , se mai arata in comunicatul ARC.

De asemenea, producatorii romani se tem ca studiile de genul celui prezentat luni de OMS anuleaza efectele benefice ale reducerii taxei pe valoare adaugata la alimente, de la 24% la 9%, operata deja in Romania.

"Acest gen de studii care generalizeaza existenta unui risc intr-un mod lipsit de fundament real nu face decat sa anuleze efectele benefice ale unui TVA de 9% la alimente pe care procesatorii romani dar si populatia l-au asteptat atatia ani", sustine ARC.

"Nu dorim sa ignoram riscurile la adresa sanatatii pe care orice exces alimentar le pot aduce. Dar generalizarile de acest gen nu sunt de dorit, mai ales in cadrul problemelor alimentare, unde publicul este extrem de atent iar panica se poate instala imediat, cu efecte greu de controlat.

Este suficient sa amintim ca incepand cu anii '70, era aproape imposibil sa te opui unei generalizari ca bolile cardiovasculare sunt legate direct si fara nicio nuanta de consumul de grasimi saturate din produsele de origine animala. Asa cum credem ca stiti, o aceasta generalizare a fost infirmata partial in urma studiilor date publictitatii in ultimii ani, opinia majoritatii comunitatii stiintifice fiind mult mai nuantata in prezent", mai spun antreprenorii romani din domeniu.

Afirmatiile OMS, privind cancerul, mezelurile si carnea rosie - criticate de producatori in intreaga  lume

”Mezelurile si alte produse din carne procesata sunt cancerigene, iar carnea rosie este probabil cancerigena” - acesta a fost anuntul facut luni de Agentia Internationala de Cercetare in domeniul Cancerului (IARC), din cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), organismuul specializat pe sanatate al Natiunilor Unite (ONU). Carnea rosie cuprinde, printre altele, carnea de vita, de porc, de oaie.

"Dupa recapitularea literaturii stiintifice acumulate, un grup de lucru format din 22 de experti din 10 tari au clasificat consumul de carne rosie drept <<probabil cancerigen pentru oameni>>, bazandu-se pe <<dovezi limitate>> potrivit carora consumul de carne rosie cauzeaza cancer la omeni, precum si pe dovezi mecaniciste <<solide>> in sustinerea unui efect cancerigen", se arata in comunicatul agentiei OMS pentru cancer.

Evaluarile asociaza consumul de carne rosie cu cancerul colorectal, cu cel pancreatic si cu cancerul de prostata. "Carnea procesata a fost clasificata drept <<cancerigena pentru oameni>>, in baza unor <<dovezi suficiente>> potrivit carora consumul de carne procesata cauzeaza cancer colorectal", se mai arata in comunicatul agentiei internationale.

Afirmatiile agentiei internationale din subordinea OMS au starnit protestele procesatorilor si producatorilor de carne din Europa si America.

Institutul Nord-American pentru Carne critica afirmatiile organismului Natiunilor Unite, despre care spune ca "sfideaza bunul-simt".

"Dovezi stiintifice arata ca cancerul este o boala complexa, care nu este cauzata de alimente singular, si ca o dieta echilibrata si un mod de viata sanatos sunt esentiale pentru o sanatate buna", spune Barru Carpanter, presedinte al Institutului Nord-American pentru Carne, intr-o declaratie citata de FoxNews.

La randul sau, un comitet consultativ al producatorilor de carne din Marea Britanie infirma studiul de la OMS.

"Carnea rosie si carnea procesata nu-ti produc cancer. Prioritatile in lupta contra cancerului raman incetarea fumatului, mentinerea unei greutati normale a corupului, precum si evitarea bauturilor puternic alcoolice. Carnea rosie are un rol valoros intr-o dieta sanatoasa, echilibrata, datorita continutului ei bogat in proteine si a compozitiei nutritive bogate", a declarat Robert Pickard, profesor emerit la Universitatea din Cardiff, membru al comitetului consultativ mentionat, citat de The Guardian.

Si procesatorii romani citeaza, in comunicatul lor de marti, o pozitie oficiala a CLITRAVI - Centrul de Legatura pentru Industria de Procesare a Carnii din Uniunea Europeana - critica la adresa studiului prezentat de OMS.

"Industria de Procesare a Carnii considera inoportun sa se atribuie unui singur factor un risc crescut de cancer. Este un subiect foarte complex care poate sa depinda de combinatia mai multor factori precum varsta, mostenirea genetica, dieta, mediul inconjurator si stilul de viata. Niciun grup specific de alimente care defineste riscurile asociate cu sanatatea nu poate fi luat in consideratie singular, ci dieta ca intreg, impreuna cu alti factori", sustin producatorii europeni de preparate din carne, potrivit unui comunicat citat de ARC.
Parallax

Vizualizari
100
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
indignare! indignatii au curaj sa spuna pe cinstite ce baga in mezeluri...in afara de carne rosie(de fapt inrosita cu nitrati)?
poza de profil
Nu zau? Un adevar evident, iesit acum la iveala. E mai de crezut decat indignarea celor care traiesc din industria acestor otravuri numite mezeluri
poza de profil
Se indigneaza degeaba In primul rand vor avea intotdeauna suficienti consumatori, pentru ca produc mancarea ieftina, simplu de preparat si gustoasa - indiferent de unde provine gustul.Si in al doilea rand pentru a e propaganda ieftina, lansata de niste PR-isti isteti - e plin internetul de astfel de informatii.Ca si razboiul rece, si aceste razboaie pro si contra sunt tot ideologice si se pare ca, daca au fost lansate corect, se gasesc intotdeauna fanatici fara creier care sa le sustina gratis: se numesc adeptii unei vieti sanatoase, vegetarieni, vanzatori de potiuni magice, daci liberi cugetatori, etc.Sa fim sanatosi si sa alegem cu capul pe umeri, nu cu propaganda de pe net.

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri