CZ

270.000 de hectare, scoase de la subventiile agricole in 2015. Care este explicatia

Imagine principala
270.000 de hectare, scoase de la subventiile agricole in 2015. Care este explicatia
Fermierii romani au cerut anul acesta subventiile europene de la Agentia pentru Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) pentru o suprafata totala de 9,53 milioane de hectare, cu 270.000 de hectare in minus fata de anul 2014, a declarat, marti, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, intr-o conferinta de presa.

Astfel, in anul 2015, fata de anul trecut suprafata agricola a tarii pentru care s-au cerut subventii este cu 4% mai mica. Numarul celor care au cerut subventii se ridica la 942.000, in 2015, a mentionat Constantin.

Care este explicatia scoaterii celor 270.000 de hecatre de la platile directe? "Sunt cauze diverse, ele tin de schimbarea legislatiei si de introducerea notiunii de fermier activ. Pe de alta parte, n-au mai fost eligibile anumite suprafete. Sunt zone care tin de piscicultura, care pana acum au primit plati, dar acum nu mai primesc", a explicat ministrul.

Prin Ordonanta de urgenta 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plati care se aplica in agricultura in perioada 2015-2020 si pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societatile agricole si alte forme de asociere in agricultura, s-a introdus termenul de fermier activ.

Astfel, au fost scosi de la plata subventiilor cei care detineau suprafete mari de teren, dar care nu il foloseau in scopuri agricole.

Aici au intrat aeroporturi, companii de alimentare cu apa, firme imobiliare, terenurile de sport si cele de agrement etc. Acestea puteau primi aceste subventii pana acum, dar de anul acesta au fost scoase din circuit.

Prin nou legislatie, fermierul activ este cel care in anul anterior de plata a beneficiat de plati directe care nu au depasit cuantumul de 5.000 euro si care desfasoara cel putin o activitate agricola minima in cadrul exploatatiei sale.

Referitor la platile efective, Daniel Constantin a promis ca va incerca sa efectueze inca din 16 octombrie 2015, insa trebuie sa convinga Comisia Europeana sa accepte plata in avans.

"Platile se fac 1 decembrie 2015 - 30 iunie 2016, potrivit regulamentului. In fiecare an le-am platit mai devreme. Si in acest an vom incerca sa platim in avans, din 16 octombrie, dar in fiecare an trebuie sa venim cu elemente prin care sa convingem Comisia Europeana ca avem motive", a spus Constantin.

Ministerul a solicitat luni, 13 iulie, Comisiei Europene sa-i permita sa faca platile in avans catre solicitantii romani.
Parallax

Vizualizari
40
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri