Raluca Abrihan

Deficitul de personal calificat, la nivel global: Pe ce loc se afla Romania. Cele mai dificile posturi de ocupat

Imagine principala
Deficitul de personal calificat, la nivel global: Pe ce loc se afla Romania. Cele mai dificile posturi de ocupat
Circa 40% dintre angajatori recunosc ca intampina dificultati in recrutarea de personal calificat. Potrivit studiului emis de ManpowerGroup, la nivel global, in 2016, s-a inregistrat cea mai mare criza de talente din 2007 pana acum si o crestere cu doua procente fata de 2015. Romania se regaseste pe locul trei in topul tarilor care se confrunta cu aceasta problema.

Aflati in imposibilitatea de a gasi candidati compatibili cu posturile disponibile, 53% dintre companii incearca sa compenseze prin traininguri si programe de dezvoltare adresate propriilor angajati, menite sa aduca un update constant competentelor necesare.

Astfel, numarul companiilor care acorda importanta si urmaresc sa investeasca in personalul existent a crescut semnificativ, intr-un singur an numarul acestora dublandu-se. Insa activitățile ce ar putea face posibila o schimbare cu adevarat relevanta si ar putea modifica tendinta ascendenta actuala a crizei in sectorul resurselor umane sunt programele de practica și internship-uri pe care tot mai multe universitati le pun la dispozitia tinerilor, chiar daca durata acestora este de multe ori insuficienta, pentru a oferi o experiența relevanta.

Romania pe locul 3

Nevoile in materie de abilitati ale angajatilor se schimba rapid, ceea ce poate face tot mai greoi procesul de recrutare. In aceasta situatie, angajatorii cauta tot mai des solutii in propriile companii si mai mult de jumatate aleg sa isi trainuiasca personalul. Este o crestere considerabila, in comparatie cu rezultatele studiului din 2015, cand doar 20% prioritizau trainingul si dezvoltarea personala pentru ocuparea posturilor.

In topul tarilor cu personal subcalificat, Romania este situata pe locul 3, cu un procent de 72%, dupa Japonia, 86% si Taiwan, 73%. In tarile din Europa insa, criza de personal calificat atinge cel mai inalt nivel din 2006 pana in prezent, crescand de la 32%, cat era in 2015, la 36%, cu un deficit de talente in anumite sectoare de activitate importante, pentru posturi precum inginer si reprezentant vanzari.

In acest context, programele de internship devin tot mai importante si, daca inainte erau o optiune, acum ele pot reprezenta cea mai eficienta metoda de a impiedica o criza pe piata muncii. Este tot mai evidenta nevoia de calificare timpurie, practica jucand un rol foarte important in formarea tinerilor in viitori angajati profesionisti.

„Devine clar pentru toti cei implicati, in mod direct sau indirect, sistem de invatamant, angajatori, studenti și chiar parinti, ca trebuie sa existe o colaborare, o sustinere reciproca in punerea bazelor unui sistem curent și sanatos, apt sa le ofere tuturor celor implicati satisfactiile pe care si le doresc/asteapta. Iar acest proces este bine sa inceapa cat mai devreme”, a declarat Ovidiu Folcut, Rectorul Universitatii Romano – Americane.

Cele mai dificile posturi de ocupat


La nivel global, cele mai dificile posturi de ocupat, spun angajatorii chestionati, sunt cele specifice unor meserii precum electricieni sau tamplari, in timp ce pe locul secund sunt cele din domeniul IT – programatori, developers, managers, administratori.

Topul este completat de posturile de agent de vanzari, inginer, tehnician, contabil. In Europa, sectoarele de activitate care au inregistrat cea mai mare scadere vizeaza posturile de inginer si reprezentant vanzari.
Parallax

Vizualizari
79
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri