CZ

Afacerile care scad la inceput de 2017, in perceptia managerilor

Imagine principala
Afacerile care scad la inceput de 2017, in perceptia managerilor
Afacerile din doua domenii importante cunosc scaderi la inceput de 2017, in perceptia managerilor de firme care activeaza in acele sectoare, releva un sondaj de opinie facut public miercuri de Institutul National de Statistica (INS).

Conform sondajului INS privind soldul conjunctural, care indica perceptia managerilor din business, afacerile din urmatoarele domenii vor cuoaste scaderi:

  • Constructii. Potrivit estimarilor din luna decembrie 2016, in activitatea de constructii se va inregistra pentru urmatoarele trei luni, scadere a volumului productiei (sold conjunctural -34%). Managerii estimeaza scadere a numarului de salariati (sold conjunctural -21%). In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii se preconizeaza scadere moderata a acestora (sold conjunctural -6%).

  • Comert cu amanuntul. In sectorul comert cu amanuntul managerii au estimat pentru urmatoarele trei luni, tendinta de scadere moderata a activitatii economice (sold conjunctural -14%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale va inregistra scadere (sold conjunctural -18%). Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni scadere a numarului de salariati (sold conjunctural -16%). Pentru urmatoarea perioada, managerii societatilor comerciale estimeaza relativa stabilitate a preturilor de vanzare cu amanuntul (sold conjunctural +2%).






Afacerile din alte doua domenii majore ar urma sa aiba urmatoarele evolutii:

  • Industrie prelucratoare. In cadrul anchetei de conjunctura din luna decembrie 2016, managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni, relativa stabilitate a volumului productiei (sold conjunctural -5%). Pentru activitatea de fabricare a produselor din tutun se va inregistra tendinta de scadere mai semnificativa (sold conjunctural -36%). Pentru preturile produselor industriale se prognozeaza relativa stabilitate in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +1%). Referitor la numarul de salariati se estimeaza relativa stabilitate, soldul conjunctural fiind de +1% pe total industrie prelucratoare.

  • Servicii. Conform estimarilor din luna decembrie 2016, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste relativa stabilitate in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +3%). In sectorul de servicii se estimeaza relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural +4%). Conform opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare ale prestatiilor vor avea tendinta de relativa stabilitate (sold conjunctural 0%).

Soldul conjunctural indica perceptia managerilor intreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care NU trebuie confundata cu ritmul cresterii sau scaderii valorii unui indicator statistic, precizeaza INS.
Parallax

Vizualizari
47
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri