Raluca Abrihan

Personalul necalificat ocupa 80% din totalul contractelor de munca temporara. Cat castiga un angajat nespecializat

Imagine principala
Personalul necalificat ocupa 80% din totalul contractelor de munca temporara. Cat castiga un angajat nespecializat
Perioadele de sarbatori aduc o crestere semnificativa a numarului de posturi disponibile pe termen determinat pentru angajatii din categoria blue collars, acestia reprezentand 80% din totalul celor care beneficiaza de contracte de munca temporara la nivelul intregii piete de profil, arata un studiu realizat de Smartree. Domeniile in care se cauta cei mai multi muncitori nespecializati sunt logistica, agricultura si productia.

Sarbatorile de Craciun, Paste si luna martie determina o crestere a numarului de contracte de munca temporara pe segmentul angajatilor blue collars, acestia fiind solicitati mai ales in orasele mari precum Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi, Timisoara, Brasov, Arad, Sibiu sau Constanta, cat si zonele limitrofe ale acestora. De asemenea, angajari pe munca temporara se realizeaza si pe segmentul agriculturii, in zone precum Baragan.

"Personalul necalificat ocupa 80% din totalul contractelor de munca temporara, restul fiind atribuite specialistilor. Daca in categoria white collars cererea este constanta, pentru blue collars se remarca fluctuatii in perioadele de Sarbatori, contractele fiind incheiate pe intervale de la 1 la 6 luni", a declarat Raluca Penes, HR Coordinator Smartree.

Salariul pentru segmentul blue collars poate ajunge si la 4.500 lei net

In ceea ce priveste salarizarea pentru angajatii din segmentul blue collars, pe contracte de munca temporara, reprezentatii Smartree remarca faptul ca, pentru cei necalificati, remuneararea porneste, in medie, de la 1.200 lei si ajunge de cele mai multe ori la cca. 1.800 lei, suma fiind completata de bonuri de masa. Pe de alta parte, conform grilelor existente in cadrul companiilor, salarizarea muncitorilor calificati poate ajunge si la 4.500 lei/luna.

Cu toate acestea, salariile de baza reprezinta in continuare principala provocare a companiilor de recrutare, intrucat sumele oferite se apropie de venitul minim garantat, iar candidatii prefera mai degraba ajutorul de la stat. In plus, acestia se tem de lispa unui venit constant pe o perioada mai lunga de timp. Alte motive care ingreuneaza procesul de recrutare vizeaza lipsa personalului calificat, mai ales in industrie, dar si existenta unor zone depopulate de forta de munca.

"Totusi, principalul avantaj al joburilor temporare este posibilitatea celor care nu sunt complet in campul muncii - elevi, studenti, etc. - de a obtine un venit suplimentar. De altfel, acest tip de contracte ii avantajeza si pe somerii care cauta o solutie de tranzitie", a mentionat Raluca Penes.

De asemenea, sustine reprezentanta companiei, pe piata locala sunt foarte putine companii care angajeaza pe perioada nedeterminata. Prin comparatie insa, in tarile din Vesti Europei, munca temporara este o regula si este foarte mult practicata de catre companii.
Parallax

Vizualizari
28
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri