CZ

Cat mai costa terenurile agricole in Romania

Imagine principala
Cat mai costa terenurile agricole in Romania
Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a facut o estimare a preturilor terenurilor agricole in Romania. Intr-un interviu la final de madat el a si criticat functionarii care penalizeaza pe nedrept fermierii care fac proiecte europene.

Intr-un interviu pentru Agerpres, ministrul inca in functie a fost intrebat care sunt preturile la care se vand terenurile agricole in Romania, din cate cunoaste el.

"De la 2.000 de euro pana la 9.000 - 10.000 de euro pe hectar. Depinde, insa, de zona. Avand in vedere ca se castiga bine din agricultura, din subventii, eu nu am mai auzit in Romana sa se vanda sub 2.000 de euro hectarul de teren. E clar ca terenul se capitalizeaza si valoarea creste. In vestul tarii, domnul Musca (fermier - n. r.) de la Curtici a cumparat teren cu 9.500 euro/ha" - a declarat Irimescu.

In context, el a aratat ca fermele de subzistenta care sunt cele mai multe in Romania au nevoie de o schimbare de generatii pentru a deveni afaceri productive si comerciale, cu 100-200 de hecatre pe ferma.

"Trebuie o schimbare de generatii si trebuie sa dezvoltam sectorul fermelor comerciale. Sper sa nu creasca foarte mult fermele mari si sa apara sectorul de mijloc. In opinia mea, ar fi foarte important pentru Romania sa fie tineri in agricultura, care sa aiba undeva la 100 - 150, maximum 200 de hectare, si sa produca performant. Cu subventiile actuale si cu o productie buna, cred ca se poate trai destul de bine de pe 150 de hectare" - a mai spus ministrul Agriculturii, pentru Agerpres.
 
Referitor la fondurile europene pentru fermieri si afacerile rurale, el a sustinut ca a "simplificat substantial" procedurile si sistemul de atragere a banilor, insa a recunoscut ca exista inca prea multa birocratie, iar fuctionarii de la agentiile din subordinea Ministerului Agriculturii interpreteaza prea strict legislatia in domeniu si penalizeaza pe nedrept pe unii dintre fermieri si antreprenori.

"Mai sunt inca multe lucruri care nu sunt in regula, mai ales pe programe, unde este birocratie foarte multa. In plus, este vorba si despre comportamentul celor din agentii, care interpreteaza "stricto senso" legislatia si eu sunt foarte nemultumit din acest punct de vedere.

"De exemplu, unui beneficiar care vine cu dovezi ca a schimbat solutia tehnica, punand materiale mai bune si mai scumpe, dar necerand bani in plus, i se refuza plata pe motiv ca s-a schimbat solutia din proiect. Eu nu pot intelege atitudinea aceasta, atata timp cat solutia duce la imbunatatire si nici macar nu cere bani in plus", a mai spus Achim Irimescu, citat de Agerpres.

Interviul integral, pe Agerpres.ro
Parallax

Vizualizari
98
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri