Raluca Abrihan

IMM-urile din UE au iesit din cirza si cresc numarul angajatilor. Cum se prezinta Romania – raport Comisia Europeana

Imagine principala
IMM-urile din UE au iesit din cirza si cresc numarul angajatilor. Cum se prezinta Romania – raport Comisia Europeana
​​Firmele mici si mijlocii din statele Uniunii Europene par a fi depasit
perioada de criza economica, aparuta la finalul anului 2008, dupa ce
anul trecut au inregistrat, pentru al doilea an consecutiv, o crestere a
cifrei generate prin valoare adaugata si a numarului de angajati,
potrivit unui raport al Comisiei Europene.


Firmele mici si mijlocii reprezinta 99,8% din totalul de fire ale Uniunii Europene. Cele 23 de milioane de IMM-uri inregistrate in statele member UE au generat anul trecut o cifra totala a vlaorii adaugate de 3.900 de miliarde de euro, in crestere cu 5,7% fata de anul anterior si si-au crescut numarul de angajati cu peste 90 de milioane de persone, cu 1,5% mai mult fata de 2014, mai arata raportul prezentat in cadrul SME Assembly 2016. Cifra valorii adaugate reprezinta 57,4% din totalul generat de toate firmele Uniunii, iar numarul de angajati ai IMM-urilor reprezinta 66,8% din totalul angajatilor la nivel UE.

Doar doua dintre cele 28 de state member au inregistrat scaderi ale vlaorii adaugate generate, in 2015, Estonia si Grecia.

In ceea ce priveste situatia Romaniei, potrivit estimarilor din raport, anul trecut cele 445.537 de IMM-uri din tara noastra au generat circa 29,8 miliarde de euro, reprezentand 49,9% din totalul valorii generate la nivelul intregii tari, procent aflat sub media tarilor din UE, de 57%. Firmele mici si mijlocii au la nivel local un numar total de 2,59 milioane de angajati, reprezentand 67,5% din numarul total de angajati ai companiilor din Romania (atat companii mari, cat si mici).

Anul trecut au fost inregistrate, la noi, circa 113.167 firme, cu 11% mai multe fata de 2014, prima crestere inregistarata in ultimii trei ani. Numarul de firme radiate a fost anul trecut de 94.374, in crestere in comparative cu anul anterior si cu peste 100% fata de 2007. Drept urmare, Romania a avut anul trecut doar cu 18.793 mai multe firme.

In perioada 2015-2017, Comisia Europeana estimeaza ca numarul angajatilor din IMM-uri va creste, in medie, cu 2%, anual. 

Raportul Comisiei mai arata ca mediul antreprenorial din Romania a avut parte de cateva imbunatatiri semnificative, anul trecut, atat in ceea ce priveste educatia antreprenoriala, crestera numarului de antreprenori aflati la inceput de drum, cresterea numarului de femei care isi deschid afaceri. Singurul punct slab al mediuliu antreprenorial local ramane lispsa oportunitatilor de business - 33,2% dintre sectoarele de activitate de la noi au oferit noi oportunitati de afaceri, sub media eruopeana (47,9%).

Insolventele si frica de esec, in Romania

Perioda de iesire din isolventa este in Romania, in medie, de 3,3 ani, in timp ce la nivel EU media este de 1,9 ani, iar acesta este una dintre principalele probleme ale mediului de afaceri.

Rata fricii de esec la noi a fost, in medie, de 40,5%, anul trecut, o alta problema a mediului antreprenorial si al ecosistemului startup-urilor locale. Rata meidie la nivelul Uniunii Europene este de 40,7%.
Parallax

Vizualizari
356
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri