CZ

Cat de usor isi pot deschide romanii o afacere: Suntem peste Bulgaria si Ungaria, potrivit Bancii Mondiale

Imagine principala
Cat de usor isi pot deschide romanii o afacere: Suntem peste Bulgaria si Ungaria, potrivit Bancii Mondiale
​In Romania se pot deschide afaceri mai usor decat in Bugaria sau Ungaria, conform studiului Doing Business 2017, realizat de Banca Mondiala, care mentioneaza totusi efectele negative pe care le-a avut noua procedura de inregistrare a firmelor in scopuri de TVA.

Romania este pe locul al 62-lea in lume (dintr-un total de 190 de tari luate in calcul) la usurinta cu care se pot deschide afaceri in tara, in clasamentul Bancii Mondiale. Tara noastra este peste vecinele noastre din Uniunea Europeaa, Ungaria (75) si Bulgaria (82).

Conform studiului Bancii Mondiale, pentru deschiderea unei afaceri in Romania trebuie sa parcurgi 6 proceduri, care necesita 12 zile.

In schimb, studiul Bancii Mondiale mentioneaza porcedura grea de inregistrare a firmelor in scopuri de TVA, care a blocat activitatea multor firme.

"Romania a facut mai dificila inceperea unei afaceri, crescand timpul necesar pentru inregistrarea  ca platitor de taxa pe valoare adaugata" - se arata in Doing Business 2017.

In ianuarie 2016, Agentia Nationala de Administrare Fiscala a introdus o serie intreaga de informati solicitate firmelor pentru analiza, printre care diploma de studii a patronilor sau administratorilor, pentru acordarea ori mentinerea codului de TVA. In urma protestelor si reclamatiilor antreprenorilor, ANAF a modificat celebrul formular D088, de la 1 august 2016, insa o serie intreaga de firme au continuat sa se planga de masuri abuzive ale fiscului.


Principalii parametri Doing Business pentru Romania (Sursa: doingbusiness.org)

Revenind la clasamentul Doing Business 2017, in topul general al surintei cu care se fac afaceri, Romania este pe locul 36 in lume, peste Bulgaria (39) si Ungaria (41). In aceasta privinta, tara noastra a coborat un loc in clasamentul mondial, fata de topul de anul trecut, dar asta pentru ca alte tari si-au imbunatatit mai mult performantele si ne-au luat-o inainte. In schimb, Romania are un punctaj mai bun decat a avut in clasamentul Doing Business 2016: 74,26 fata de 73,78.
 
Punctul forte al Romaniei este comertul peste granita, unde ocupam locul 1 in lume. Studiul Doing Business 2017 arata ca firmle din Romania au nevoe de o ora pentru a-si intocmi documenele de export si de import.

Alti parametri pentru Romania, in clasamentul Doing Business 2017:

  • Usurinta scoaterii permiselor de constructie - locul 95
  • Racordarea la curentul electric: locul 134
  • Inregistrarea proprietatii - locul 57
  • Creditarea: locul 7
  • Protectia investitorilor minoritari: locul 53
  • Usurinta cu care se patesc taxele: locul 50
  • Aplicarea contractelor: locul 26
  • Solutionarea insolventelor: locul 49.

Descarca de AICI tot Raportul Doing Business 2017

Parallax

Vizualizari
141
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri