L.P.

Noi reguli pentru PFA si II. Legea a fost promulgata de presedintele Klaus Iohannis

Imagine principala
Noi reguli pentru PFA si II. Legea a fost promulgata de presedintele Klaus Iohannis
Noi reglementari privind regimul persoanelor fizice autorizate (PFA) si a Intreprinderilor individuale (II). Incepand cu 2017 persoanele fizice autorizate si Intreprinderile Individuale vor fi nevoite sa-si restranga domeniile de activitate la 5 si respectiv 10 clase de activitate prevazute de codul CAEN. Totodata, numarul de angajati pentru PFA va fi de trei si pentru II maxim opt. Legea care reglementeaza statutul Persoanelor Fizice Autorizate si a Intreprinderilor Individuale a fost promulgata de catre presedintele Klaus Iohannis si urmeaza a fi publicata in Monitorul Oficial.

Noua lege stipuleaza ca Persoana fizica autorizata poate avea in obiectul de activitate cel mult 5 domeniii prevazute de codul CAEN. De asemenea, PFA poate desfasura activitatile pentru care este  autorizata, singura sau impreuna cu cel mult trei persoane, angajate de aceasta, in calitate de angajator, cu  contract individual de munca, incheiat si inregistrat in conditiile legii.

Intreprinderea individuala poate avea cel  mult 10 clase de activitati prevazute de codul CAEN si poate angaja cel mult 8 salariati, terte persoane, cu contract individual de  munca  incheiat  si  inregistrat in conditiile  legii  si poate stabili relatii contractuale, in conditiile legii, cu orice persoane fizice si juridice sau cu alte intreprinderi individuale.

De precizat este ca atat PFA, cat si II pot opta pentru schimbarea formei de organizare iar schimbarea obiectului de activitate si emiterea noilor certificate de inregistrare se vor face gratuit. Totodata, daca nu vor respecta termenul de doi ani risca sa fie radiate din Registrului Comertului.

Studentii care care vor sa infiinteze o afacere  proprie, sunt scutiti de la plata taxelor pentru operatiunile de inregistrare si autorizare a  unui  PFA sau unei intreprinderi individuale prin oficiile Registrului Comertului de pe langa tribunale, precum si de la plata tarifelor pentru serviciile de asistenta prestate de aceste oficii.

De mentionat este PFA-urile  vor putea sa colaboreze in continuare cu alte entitati: "In scopul exercitarii activitatii/activitatilor pentru care a fost autorizata, PFA poate stabili relatii contractuale, in conditiile legii, cu orice persoane fizice si juridice, cu alte PFA, intreprinderi individuale sau intreprinderi familiale, pentru efectuarea unei activitati economice (...). In acelasi timp, II vor putea incheia contracte cu persoane fizice si juridice, PFA, intreprinderi familiale, dar si cu alte II.

Proiectul legislativ de aprobare a OUG 44/2008 a fost adoptat de Parlament in 20 septembrie si promulgat de presedintele Klaus Iohannis. Legea urmeaza sa fie publicata si in Monitorul Oficial si va fi aplicabila din 2017. PFA-urile si II au termen sa aplicele noile reglementari pana in 2018, in caz contrar vor fi radiate.
Parallax

Vizualizari
415
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri