Raluca Abrihan

Piata costumelor la comanda, adaptata la noile vremuri. De ce sunt antreprenorii atrasi de acest domeniu

Imagine principala
Piata costumelor la comanda, adaptata la noile vremuri. De ce sunt antreprenorii atrasi de acest domeniu
Atelierele si magazinele de costume la comanda, atat de cautate la inceputul anilor '90, incep sa fie iarasi o atractie pentru tot mai multi antreprenori care investesc in astfel de business-uri. Relansate, mai nou, sub asa-numitul concept "ready to wear" sau "made to measure" aceste afaceri au ajuns sa imparta o piata de  peste 20 de milioane de euro, de zece ori mai mare decat acum 5 ani, potrivit estimarilor unui dintre jucatorii locali.

"Piata costumelor la comanda, un segment care s-a dezvoltat in Romania exponential in ultimii ani, numara in 2016 peste 30 de jucatori care au sesizat potentialul acestui tip de afacere. Astfel, in prezent piata a ajuns sa valoreze peste 20 milioane de euro", arata  Sorin Moldoveanu, fondator Sir Ludovic, atelier de croitorie lansat la inceputul acestui an.

In anul 2011 pe piata erau aproximativ trei jucatori importanti, dar odata cu trecerea timpului si revenirea dupa criza economica, numarul acestora a crescut de 10 ori pana in 2016. Piata si consumatorii sunt din ce in ce mai educati, incep sa aprecieze produsele de calitate si isi doresc tot mai mult sa poarte costume cat mai potrivite cu mediile in care isi petrec timpul. Spre exemplu, comanda modele diferite pentru birou, pentru intalnirile de afaceri din timpul zilei, pentru serate sau ceremonii.

"Chiar daca in Romania achizitia de costume la comanda de la croitoriile clasice a fost mereu o optiune versus cumpararea de produse in serie, incepand cu anul 2009 conceptul Made to Measure a inceput sa se impuna ca o ramura diferita a industriei de moda. Tendinta de a comanda 'pe masura' costume de zi sau pentru ocazii speciale s-a accentuat constant", mai arata reprezentantul companiei.

Un alt jucator din piata, London Tailors, business care estimeaza vanzari de de 1,3 milioane de lei in acest an, arata ca o comanda medie este in jurul a 1.300 de lei (in cazul magazinelor atelierelor acestei companii), dar aceata comanda poate varia in functie de sezon.
Parallax

Vizualizari
34
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri