Raluca Abrihan

Zeci de mii de angajati in outsourcing-ul local. Piata creste constant, nu si salariile. Care sunt totusi cele mai atractive domenii

Imagine principala
Zeci de mii de angajati in outsourcing-ul local. Piata creste constant, nu si salariile. Care sunt totusi cele mai atractive domenii
Peste 60.000 de angajati lucreaza in outsourcing-ul local, o piata  estimata la 1,2 miliarde de euro, a carei valoare creste cu cel putin 20% in fiecare an. Cu toate acestea, salariile raman in continuare la un nivel scazut, mult sub media europeana, arata un studiu realizat de compania de HR, Smartree.

Piata locala de outsourcing este reprezentata de birourile Shared Service Centers (SSC), care acopera activitatile de externalizare a diverselor procese de afaceri, precum contabilitate, logistica si achizitii, HR, IT, marketing online si call center. Majoritatea acestor centre livreaza proiecte pentru companii multinationale, care au gasit in Romania una dintre cele mai atractive piete pe plan global la acest capitol.

"Pintre motivele pentru care tara noastra atrage atat de multe Shared Service Centers se numara, in primul rand, forta de munca mai ieftina decat in restul tarilor din Europa si, bineinteles, nivelul de pregatire a tinerilor din Romania, potentialul lor, adaptabilitatea rapida la cultura tarilor pentru care se ofera astfel de servicii. De asemenea, un atuu care face diferenta in decizia multinationalelor il reprezinta si cunoasterea foarte buna a limbilor straine de catre tinerii romani", explica Bogdan Badea, Business Development & Strategic Alliances Director in cadrul Smartree.

In topul oraselor in care se infiinteaza cele mai multe SSC, Bucurestiul inca ramane cel mai ofertant ca forta de munca pentru companiile multinationale care au patruns in Romania, urmatoarele locuri fiind detinute de Cluj-Napoca, Timisoara, Brasov si Iasi.

Potrivit datelor din piata, sectorul local de outsourcing a avut anul trecut o valoare de 1,2 miliarde de euro, anul acesta estimarea fiind de circa 1,5 miliarde de euro. De altfel, cifra totala de afaceri raportata de centrele de outsoursing din Romania inregistreaza o rata anuala de crestere de cel putin 20%, un ritm care poate aduce unele provocari specifice pe piata muncii.

"Daca se va mentine ritmul actual de infiintare si dezvoltare a noi puncte de lucru in Romania, se poate ajunge in etapa in care companiile se vor confrunta cu lipsa de personal calificat, lucru care deja estimam ca se simte in piata. Implicit, salariile pot creste, in ideea atragerii fortei de munca de la concurenta, ceea ce ar putea produce scaderea profitabilitatii. Acest lucru ar putea genera migrarea catre alte zone, unde salariile sunt mai competitive", mai spune Bogdan Badea.

Pozitiile entry level, majoritare

In ceea ce priveste cele mai multe pozitii care se regasesc in centrele de outsoursing, tara noastra se situeaza la un nivel de baza, cu majoritatea joburilor dedicate segmentului de cariera entry level. Astfel, studentii sau absolventii de orice facultate, care cunosc o limba straina si care sunt in cautarea unui loc de munca, au sanse mari de a fi angajati de catre o companie de SSC.

"Este totusi de preferat ca, in afara de engleza, candidatii la aceste joburi sa  cunoasca inca o limba straina. Abilitatile lingvistice sunt suficiente in aceasta faza, companiile fiind dispuse sa ofere training-ul de specialitate necesar pozitiilor respective. Este de mentionat ca stapanirea unei limbi straine exotice, precum olandeza sau chineza, este un mare avantaj", mentioneaza Bogdan Badea.

Salariile, fruntase ca ritm de crestere, codase ca valoare la nivel european

Pe segmentul specialistilor, industria de outsourcing din Romania atrage contabili, analisti in logistica si achizitii, ingineri software, specialisti in HR, IT, marketing online. Acestia formeaza un target important pentru angajatori, dar care este insa instabil, in contextul concurentei accentuate din piata.

"Pe fondul cresterii numarului de centre de outsoursing, angajatorii sunt nevoiti sa atraga tinerii cu oferte tot mai avantajoase, ceea ce duce la o fluctuatie destul de mare de personal in piata si implicit la dificultati in recrutarea, dar si in fidelizarea angajatilor", subliniaza Bogdan Badea.

Cu toate acestea, salariile se situeaza inca foarte jos in topul tarilor europene in care SSC au o prezenta relevanta. Potrivit Smartree, procentual Romania este in fruntea Europei raportat la ritmul de crestere, insa valoarea salariilor este in continuare la cel mai scazut nivel.
Parallax

Vizualizari
271
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri