L.Pirvu

Modificari la legea PFA si II. Se schimba regulile in ceea ce priveste statutul Persoanelor Fizice Autorizate si a Intreprinderilor Individuale

Imagine principala
Modificari la legea PFA si II. Se schimba regulile in ceea ce priveste statutul Persoanelor Fizice Autorizate si a Intreprinderilor Individuale
Legea care reglementeaza statutul Persoanelor Fizice Autorizate (PFA) si a Intreprinderilor Individuale (II) a fost modificata marti, in Parlament.  Noile reguli prevad reducerea la trei a numarului de angajati pentru persoanele fizice autorizate iar Intreprinderile Individuale vor avea dreptul la maxim opt angajati. De asemenea, domeniile de activitate la PFA si II vor fi restranse. De precizat este ca proiectul de lege merge la promulgare la presedintele Klaus Johannis.
 
Modificarile care schimba regulile actuale ale PFA-ului si II
  • Art.16 (1) Persoana fizica autorizata poate avea in obiectul de activitate cel mult 5 clase de activitati prevazute de codul CAEN.
  • 2) In scopul exercitarii activitatii/activitatilor pentru  care  a  fost  autorizata,  PFA poate stabili relatii contractuale, in conditiile legii, cu orice persoane  fizice  si  juridice,  cu alte PFA intreprinderi      individuale      sau      intreprinderi  familiale,  pentru  efectuarea  unei  activitati economice, fara ca aceasta sa ii schimbe statutul juridic dobandit potrivit prezentei sectiuni 5
  • Articolul 17 alineatul (1) si (2) se modifica si vor avea urmatorul cuprins: (1) PFA poate desfasura activitatile pentru care este  autorizata, singura sau impreuna cu cel mult trei persoane, angajate de aceasta, in calitate de angajator, cu  contract individual de munca, incheiat si inregistrat in conditiile legii.
  • (2) O persoana titular al PFA poate cumula calitatea de persoana fizica autorizata cu cea de salariat al unei terte persoane care functioneaza atat in acelasi domeniu, cat si intr-un alt domeniu de activitate economica decat cel pentru care PFA este autorizata.  (Autori amendamente: Iulian Iancu - Deputat P.S.D., Marin Gheorghe - Deputat P.S.D., Antal Istvan - Deputat U.D.M.R)
  • Art.  24  se  modifica si va avea urmatorul cuprins: (1) Intreprinderea  individuala poate avea in obiectul de activitate cel  mult  10 clase de activitati prevazute de codul CAEN.
  • (2)  Intreprinderea individuala poate angaja cel mult 8 salariati, terte persoane, cu contract individual de  munca  incheiat  si  inregistrat in conditiile  legii  si poate stabili relatii contractuale, in conditiile legii, cu orice persoane fizice si juridice, cu alte intreprinderi individuale, cu  persoane fizice autorizate sau intreprinderi familiale, pentru efectuarea unei  activitati  economice,  fara ca aceasta sa ii schimbe statutul juridic dobandit potrivit prezentei sectiuni.   (Autor amendament: Comisia pentru industrii si servicii)
Cei care nu aplica noile reglementari in maxim doi ani risca radierea

De precizat este ca PFA, cat si II pot opta pentru schimbarea formei de organizare iar schimbarea obiectului de activitate si emiterea noilor certificate de inregistrare se vor face gratuit. Totodata, daca nu vor respecta termenul de doi ani risca sa fie radiate din Registrului Comertului.

Studentii care vor PFA sau II beneficiaza gratuit de inregistrare si autorizare
  • Art. 35  (1) Studentii care vor sa infiinteze o afacere  proprie, sunt scutiti de la plata taxelor pentru operatiunile de inregistrare si autorizare a  unui  PFA sau unei intreprinderi individuale prin oficiile Registrului Comertului de pe langa tribunale, precum si de la plata tarifelor pentru serviciile de asistenta prestate de aceste oficii.
  • (2)  Pentru a beneficia de prevederile  alin.(1), studentul care obtine calitatea de titular al PFA sau de titular al intreprinderii individuale, trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:
  • a) sa urmeze cursurile unei institutii de invatamant superior acreditata in Romania;
  • b) sa fie cel putin in anul II de studiu si sa fi promovat, integral, la data solicitarii, toate cerintele programei de invatamant prevazute de senatul institutiei;
  • c) nu a  implinit varsta de 30 de ani.
  • (3)  Cererea  de  inregistrare  si  autorizare a functionarii PFA sau a intreprinderii individuale va fi insotita de actul doveditor emis de institutia de invatamant superior, din care sa rezulte ca sunt indeplinite conditiile prevazute la alin. (2) lit. a) si b). Autori: Iulian Iancu - Deputat P.S.D., Marin Gheorghe - Deputat P.S.D., Antal Istvan - Deputat U.D.M.R.
PFA-urile  vor putea sa colaboreze in continuare cu alte entitati: "In scopul exercitarii activitatii/activitatilor pentru care a fost autorizata, PFA poate stabili relatii contractuale, in conditiile legii, cu orice persoane fizice si juridice, cu alte PFA, intreprinderi individuale sau intreprinderi familiale, pentru efectuarea unei activitati economice (...). In acelasi timp, II vor putea incheia contracte cu persoane fizice si juridice, PFA, intreprinderi familiale, dar si cu alte II.

Vezi aici forma finala adoptata de catre Parlament.

Proiectul legislativ de aprobare a OUG 44/2008 se afla in dezbaterea Parlamentului din 2008 si a fost adoptat marti de catre Camera Deputatilor care este si forul decizional in acest caz.
Parallax

Vizualizari
2034
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri