L.Pirvu

Noi modificari la impozitele pentru sediile sociale. Profesiile liberale - PFA si II- ar putea plati mai putin

Imagine principala
Noi modificari la impozitele pentru sediile sociale. Profesiile liberale - PFA si II- ar putea plati mai putin
Impozitarea persoanelor care desfasoara profesii liberale in cladiri nerezidentiale s-ar putea modifica din nou, potrivit unei intiative legislative care a fost adoptata de Senat. Cei care desfasoara profesii liberale ar putea sa plateasca un impozit echivalent cu cel a persoanelor fizice pentru sediile sociale pe care le au.

  • "Persoanele care desfasoara activitati economice in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, cu modificarile si completarile ulterioare, se asimileaza contribuabililor persoane fizice", este un nou alineat care propune modificarea capitolului taxe si impozite pe cladiri din Codul Fiscal.
Contabilii, traducatorii, avocatii, consultantii fiscali, medicii, notarii publici, executorii judecatoresti, expertii tehnici auditorii financiari, arhitectii si sportivii care sunt inregistrati ca PFA sau II ar putea plati un impozit pentru sedii echivalent cu cel platit de persoanele fizice.

In prezent impozitarea cladirilor se calculeaza in functie de destinatia acesteia, respectiv daca este cladire rezidentiala (folosita ca locuinta), nerezidentiala (folosita in scop economic) sau mixta (locuinta + sediu social - in cazul majoritatii PFA-urilor si II). Suma platita depinde de suprafata si zona in care este amplasat imobilul in care functioneaza sediul social.

"In domeniul taxelor si impozitelor pe cladiri - se propune reducerea birocratiei in stabilirea cuantumului taxelor datorate, contribuabilii fiind in prezent pusi pe drumuri si pusi la cheltuieli in mod inutil, atunci cand este vorba de date si informatii care fie sunt deja in posesia organelor fiscale locale fie sunt usor de obtinut de acestea de la alte autoritati.

Totodata, prevederea privind impozitarea persoanelor care desfasoara profesii liberale in cladiri nerezidentiale sau mixte la nivelul impozitului datorat de persoanele fizice pentru cladiri rezidentiale este menita sa evite impovararea excesiva a acestor contribuabili, sa evite renuntarea la practicarea profesiei si, eventual, derularea ei in zona neagra a economiei", se arata in expunerea de motive a initiatorilor.

De asemenea proiectul de lege aduce o serie de modificari la Codul Fiscal. Printre acestea se numara:
  • aplicarea unei cote reduse de TVA de 9% pentru serviciile de canalizare, furnizarea de energie termica in sistem centralizat, livrarea de energie electrica si livrarea de gaze naturale
  • exceptarea cladirilor unde este inregistrat un domiciliu fiscal al profesiilor liberale, unde nu se desfasoara nicio activitate economica, de la categoria cladirilor rezidentiale,
  • majorarea plafonului cheltuielilor de sponsorizare, mecenat, precum si pentru acordarea de burse private de la 5% la 10%
  • introducerea posibilitatii contribuabililor de a dispune asupra destinatiei unei sume de 4% din impozitul anual, pentru sustinerea furnizorilor privati de servicii sociale lei
  • modificarea bazei impozabile si a cotei de impozit, in cazul transferului proprietatilor imobiliare din patrimonial personal, si anume, 3% calculat asupra diferentei dintre pretul de vanzare si pretul achizitiei.
Guvernul nu sustine adoptarea proiectului de lege motivand ca initiatorii "nu precizeaza sursele financiare necesare aplicarii masurilor propuse iar actualul cod fiscal trebuie sa asigure stabilitatea impozitelor, taxelor si contributiilor obligatorii, pentru o perioada de timp de cel putin un an".

Proiectul de lege a fost initiat de grupul parlamentar al UDMR si depus la Senat in martie 2016. Senatorii l-au adoptat marti si urmeaza sa intre in dezbaterea Camerei Deputatilor care este si forul decizional in acest caz.
.
Din punct de vedere politic, initativa are sanse mari sa fie adoptata si de deputati avand in vedere colaborea UDMR -PSD in Parlament.
Parallax

Vizualizari
82
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Sursa... Salariile magistratilor reduse la jumatate! Salariile celor din Politie si din Jandarmerie injumatatite, neacordarea sporurilor cu nemiluita acestor categorii! Reducerea numarului de masini stationate, verificarea mai drastica a cheltuielilor parlamentare, eliminarea acordarii de pensii speciale militarilor, magistratilor, parlamentarilor, prinari etc.Deja ramin bani si pentru autostrazi HA HA HA!!!

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri