L.P.

Legea controversata a impozitului forfetar sustinuta de senatori. Se  mentine discrepanta majora intre impozitarea aplicata proprietarilor de hoteluri si cea aplicata micilor antreprenori

Imagine principala
Legea controversata a impozitului forfetar sustinuta de senatori. Se  mentine discrepanta majora intre impozitarea aplicata proprietarilor de hoteluri si cea aplicata micilor antreprenori
Cererea de reexaminare a presedintelui Klaus Iohannis privind legea
impozitului forfetar a fost respinsa marti, de catre senatori. Acestia
au
votat raportul Comisiei de Buget Finante care mentine modificarile
controversate la impozitul forfetar. De precizat este ca legea va
intra in dezbaterea Camerei Deputatilor dar fara prea mari sanse de de a
fi schimbata. Mai exact, micii antreprenori risca ca din 2017 sa
plateasca un impozit care ii va dezavantaja in raport cu marii
hotelieri.


Legea privind impozitul specific unor activitati ar putea dezavantaja
restaurantele care au suprafete mari de terasa ori gradina, inregistrate
in autorizatia de functionare ca suprafete utile sau de servire. In
afara sezonului cald, terasele si gradinile nu produc bani iar daca
suprafetele sunt mari, antreprenorul va plati, practic, pentru spatii
care sunt utile afacerii doar cateva luni pe an.

Impozitul forfetar care ar urma sa se aplice din ianuarie 2017 va depinde in mare masura de suprafata si locatia afacerii; cu cat suprafata este mai mare si restaurantul mai aproape de zonele centrale din marile orase, cu atat impozitul forfetar anual va fi mai mare.
Raportul legii a intrat in dezbaterea plenului, in regim de urgenta. Comisia Buget Finante a Senatului a recomandat respingerea cererii de reexaminare a presedintelui fara a dezbate observatiile venite de la Cotroceni. Practic, in opinia senatorilor proiectul de lege adoptat in urma cu doua luni reglementeaza corect impozitarea diferentiata. 

Potrivit procedurii parlamentare, dupa votul din plen al senatorilor, cererea de reexaminare impreuna cu raportul votat (raport ce respinge observatiile presedintelui) va merge spre dezbatere la Camera Deputatilor care este si forul decizional, in acest caz.
Camera Deputatilor va urma aceeasi procedura: dezbaterea in comisia de specialitate si validarea raportului, cu sau fara modificarile recomandate de presedinte, in sedinta de plen.

In cazul in care si deputatii resping cererea de reexaminare, proiectul de lege ramane neschimbat (mai exact, in varianta care a starnit controverse) si presedintele este obligat sa promulge legea. Totusi, in calitate de sef al statului, Klaus Iohannis mai are o posibilitate de a bloca legea: contestarea proiectului la Curtea Constitutionala.

Este important de mentionat ca PSD impreuna cu ALDE si sustinuti de UDMR resping orice pozitie a actualului Guvern si chiar a presedintelui Klaus Iohannis si, totodata, detin majoritatea si controlul actelor legislative in Parlament.


Pe de alta parte, parlamentarii nu sunt obligati sa-si insuseasca punctul de vedere al presedintelui caz in care legea poate ramane neschimbata.

Legea impozitului forfetar a fost adoptata pe 28 iunie 2016. Proiectul de lege prevede ca proprietarii de restaurante, baruri, pensiuni, hoteluri, dar si tabere sau campinguri vor plati din 2017 un impozit forfetar, de doua ori pe an.

Fostul secretar de stat in Ministerul de Finante, Gabriel Biris a criticat legea adoptata de Parlament declarand ca aceasta nu este in favoarea afacerilor mici: "11.214 lei este suma minima ce va trebui platita de micile afaceri din domeniu (sub 20 metri patrati). Adica un restaurant de 20 mp (afacere mica, de subzistenta) va plati un impozit specific pe metru patrat cu 1.460% mai mare decat unul de 1.000 de metri patrati", explica secretarul de stat.

Presedintele a solicitat eliminarea articolelor care creeaza
discrepanta majora intre impozitarea aplicata proprietarilor de hoteluri
si restaurante si cea aplicata micilor antreprenori. Klaus Ioannis a atras atentia Parlamentului ca valoarea impozitului stabilit conform noilor reglementari va fi mai mare decat cea platita conform prevederilor Codului Fiscal pentru anumiti agenti economici, in timp ce alti agenti economici vor plati mai putin decat in prezent pentru aceeasi activitate desfasurata, ignorandu-se capacitatea de plata a contribuabilului la sfarsitul exercitiului financiar.

“Pe de alta parte insa, prin faptul ca pentru anumiti agenti economici introducerea impozitului specific va determina, in concret, o obligatie bugetara mai mica decat cea care ar fi stabilita in temeiul Codului fiscal, se poate interpreta ca acestia beneficiaza de un avantaj selectiv in raport de ceilalti, care se afla in aceeasi situatie”, se arata in cererea de reexaminare a presedintelui.
Parallax

Vizualizari
15
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri