L. Pirvu

PFA si Intreprinderile Individuale ar putea fi limitate la numarul de angajati si la domeniile de activitate  

Imagine principala
PFA si Intreprinderile Individuale ar putea fi limitate la numarul de angajati si la domeniile de activitate  
Legea  care reglementeaza Persoanele Fizice Autorizate (PFA) si Intreprinderile Individuale (II) are
sanse mari sa fie modificata in Parlament. Modificarile limiteaza la
trei numarul de angajati pentru persoanele fizice autorizate iar
Intreprinderile Individuale vor avea dreptul la maxim opt angajati.
De asemenea, domeniile de activitate la PFA si II vor fi restranse.
Comisia de industrii a Camerei Deputatilor a modificat un proiect
legislativ de aprobare a Ordonantei de Guvern 44/2008 care urmeaza sa
intre in dezbaterea finala saptamana viitoare
.

Proiectul legislativ de aprobare a OUG 44/2008 este in dezbaterea Parlamentului din 2008, a trecut de Senat si a intrat in dezbaterea Camerei Deputatilor abia in 30 august 2016. Comisia pentru Industrii si Servicii a elaborat un raport prin care introdus o serie de modificari care schimba regulile actuale ale PFA-ului si II, daca proiectul va fi aprobat:
 • Art.16 (1) Persoana fizica autorizata poate avea in obiectul de activitate cel mult 5 clase de activitati prevazute de codul CAEN.
 • 2) In scopul exercitarii activitatii/activitatilor pentru  care  a  fost  autorizata,  PFA poate stabili relatii contractuale, in conditiile legii, cu orice persoane  fizice  si  juridice,  cu alte PFA intreprinderi      individuale      sau      intreprinderi  familiale,  pentru  efectuarea  unei  activitati economice, fara ca aceasta sa ii schimbe statutul juridic dobandit potrivit prezentei sectiuni 5
 • La   articolul 17 alineatul (1) si (2) se modifica si vor avea urmatorul cuprins: (1) PFA poate desfasura activitatile pentru care este  autorizata, singura sau impreuna cu cel mult trei persoane, angajate de aceasta, in calitate de angajator, cu  contract individual de munca, incheiat si inregistrat in conditiile legii.
 • (2) O persoana titular al PFA poate cumula calitatea de persoana fizica autorizata cu cea de salariat al unei terte persoane care functioneaza atat in acelasi domeniu, cat si intr-un alt domeniu de activitate economica decat cel pentru care PFA este autorizata.  (Autori amendamente: Iulian Iancu - Deputat P.S.D., Marin Gheorghe - Deputat P.S.D., Antal Istvan - Deputat U.D.M.R)
 • Art.  24  se  modifica si va avea urmatorul cuprins: (1) Intreprinderea  individuala poate avea in obiectul de activitate cel  mult  10 clase de activitati prevazute de codul CAEN.
 • (2)  Intreprinderea individuala poate angaja cel mult 8 salariati, terte persoane, cu contract individual de  munca  incheiat  si  inregistrat in conditiile  legii  si poate stabili relatii contractuale, in conditiile legii, cu orice persoane fizice si juridice, cu alte intreprinderi individuale, cu  persoane fizice autorizate sau intreprinderi familiale, pentru efectuarea unei  activitati  economice,  fara ca aceasta sa ii schimbe statutul juridic dobandit potrivit prezentei sectiuni.   (Autor amendament: Comisia pentru industrii si servicii)
Cei care nu aplica noile reglementari in maxim doi ani risca radierea

De precizat este ca PFA, cat si II pot opta pentru schimbarea formei de organizare iar schimbarea obiectului de activitate si emiterea noilor certificate de inregistrare se vor face gratuit. Totodata, daca nu vor respecta termenul de doi ani risca sa fie radiate din Registrului Comertului.

Studentii care vor PFA sau II beneficiaza gratuit de inregistrare si autorizare

 • Art. 35  (1) Studentii care vor sa infiinteze o afacere  proprie, sunt scutiti de la plata taxelor pentru operatiunile de inregistrare si autorizare a  unui  PFA sau unei intreprinderi individuale prin oficiile Registrului Comertului de pe langa tribunale, precum si de la plata tarifelor pentru serviciile de asistenta prestate de aceste oficii.
 • (2)  Pentru a beneficia de prevederile  alin.(1), studentul care obtine calitatea de titular al PFA sau de titular al intreprinderii individuale, trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:
 •  a) sa urmeze cursurile unei institutii de invatamant superior acreditata in Romania;
 • b) sa fie cel putin in anul II de studiu si sa fi promovat, integral, la data solicitarii, toate cerintele programei de invatamant prevazute de senatul institutiei;
 • c) nu a  implinit varsta de 30 de ani.
 • (3)  Cererea  de  inregistrare  si  autorizare a functionarii PFA sau a intreprinderii individuale va fi insotita de actul doveditor emis de institutia de invatamant superior, din care sa rezulte ca sunt indeplinite conditiile prevazute la alin. (2) lit. a) si b). Autori: Iulian Iancu - Deputat P.S.D., Marin Gheorghe - Deputat P.S.D., Antal Istvan - Deputat U.D.M.R.
Tot in modificarile introduse de deputati PFA vor putea sa colaboreze in continuare cu alte entitati: "In scopul exercitarii activitatii/activitatilor pentru care a fost autorizata, PFA poate stabili relatii contractuale, in conditiile legii, cu orice persoane fizice si juridice, cu alte PFA, intreprinderi individuale sau intreprinderi familiale, pentru efectuarea unei activitati economice (...). In acelasi timp, II vor putea incheia contracte cu persoane fizice si juridice, PFA, intreprinderi familiale, dar si cu alte II.

VEZI AICI RAPORTUL COMISIEI PENTRU INDUSTRII

Vezi aici traseul legislativ al legii

Adrian Benta, consultat fiscal: Este discutabila masura de a limita numarul de angajati la trei pentru PFA. Ce se intampla cu PFA-urile care au deja angajati, de exemplu notarii? Ei chiar au nevoie de mai multi angajati. Cred ca este o decizie in neconcordanta cu statistica, pana la urma se descurajeaza angajarea. Din punctul meu de vedere este o lege redundanta, pentru ca multe din noile prevederi pe domenii de reglementare erau deja prevazute in Codul Fiscal.

Marian Gheorghe, deputat PSD, initator amendamente
: "Credeti-ma am facut o analiza a PFA-urilor si lucrez de doi ani la aceste modificari. Am constatat aproximativ 94% din PFA au sub 3 angajati, prin urmare n-or sa fie prea multi afectati de schimbare. De altfel cei care trebuie sa restranga numarul de angajati, pot sa treaca pe Intreprinderi Individuale. Modificarile sunt facute sa reglementeze clar aceste tipuri de afaceri si sa vina in sprijinul lor

Raportul Comisiei pentru Industrii urmeaza sa intre saptamana viitoare, la dezbaterea finala in plenul Camerei Deputatilor. Proiectul are sanse mari sa fie adoptat de catre deputati in conditiile in care PSD impreuna cu UDMR a operat modificarile la textul de lege iar in plen, impreuna detin majoritatea.

Daca este adoptat, proiectul de lege merge spre promulgare la presedintele Klaus Iohannis si daca nu este contestat de acesta, urmeaza sa fie publicat in Monitorul Oficial. Reglementarile legii intra in vigoare dupa 90 de zile de la publicare in MO.

Potrivit statisticii Registrului Comertului pana in luna iulie 2016 erau inregistrate aproximativ 385.000 de PFA, II și IF. Dintre acestea aproximativ 56% sunt detinute de persoane intre 30-50 de ani.
Parallax

Vizualizari
1978
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri