Raluca Abrihan

Nebunia acceleratoarelor de afaceri: Europa detine mai multe programe de acest gen decat SUA. Care este explicatia

Imagine principala
Nebunia acceleratoarelor de afaceri: Europa detine mai multe programe de acest gen decat SUA. Care este explicatia
​Numai anul trecut au fost lansate la nivel european 26 de noi acceleratoare de afaceri, numarul lor ajungand la 113. Rolul acestor programe in dezvoltarea ecosistemelor de startup-uri este foarte important. Dar, cum se explica numarul tot mai mare de acceleratoare de business care apar la nivel european si cum sta Romania la acest capitol.

In timp ce Europa ajungea la finele anului trecut la 113 acceleratoare de afaceri, in Statele Unite numarul acestora era de 111, cu 15 mai multe fata de anul anterior, potrivit venturebeat.com. Explicatia este simpla, atat autoritatile locale, cat si institutiile UE sunt din ce in ce mai interesate de incurajarea acestor programe, drept urmare valoarea fondurilor guvernamentale si europene alocate acceleratorelor de business este tot mai mare.

Comisia Europeana investeste anual circa 900 de milioane de dolari in startup-uri, iar o mare parte din acesti bani se indreapta catre acceleratoarele de afaceri. Circa 27% din numarul total al acetui gen de programe lansate la nivel european au primit finantare europeana.

Cu toate acestea acceleratoarele din SUA si Canada au un impact mai mare asupra ecosistemului de startup-uri decat cele europene. Spre exemplu, anul trecut peste 2.968 de startup-uri au fost accelerate prin programele din SUA si Canada si au primit investitii de 90,3 milioane de dolari, in timp ce acceleratoarele de afaceri europene au oferit finantari totale de 41 de milioane de dolari, catre 2.574 de startup-uri, anul trecut.

Tarile europene ale caror acceleratoare au oferit cele mai mari investitii startup-urilor sunt: Marea Britanie, Danemarca, Spania, Germania si Italia.

In Romania numarul acceleratoarelor de afaceri este inca unul destul de mic, iar aceste programe sunt, pe plan local, infiintate din initiative private.

Citeste cum functioneaza si care sunt principalele acceleratoare de afaceri din Romania

Acest lucru s-ar putea schimba, insa, avand in vedere ca, recent, proiectul de lege privind incubatoarele de afaceri a fost adoptat de catre Parlament.

Potrivit acestei legi, incubatorul de afaceri este o structura de sprijin a afacerilor, gestionata de un administrator, care urmareste crearea unui mediu favorabil, sustenabil, pentru intreprinderile mici si mjlocii nou infiintate stimulandu-le potentialul de dezvoltare si de viabilitate, ajutandu-le sa se dezvolte in perioada de inceput, prin asigurarea unor facilitatii comune si a suportului managerial necesar.

Surse: venturebeat.com, gust.com
Parallax

Vizualizari
45
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri