Vlad Ursu

ANALIZA. Cum pretuiesti munca: atunci cand incerci singur sau cand cumperi de la altii? DIY sub lupa de antreprenor

Imagine principala
ANALIZA. Cum pretuiesti munca: atunci cand incerci singur sau cand cumperi de la altii? DIY sub lupa de antreprenor
Un tanar antreprenor din Iasi - "anonim in industria mobilei si pieselor de decor", cum se descrie chiar pe blog-ul sau - demonteaza intr-un amplu material eficienta economica a DIY, in cazul pieselor de mobilier construite de pasionati dupa instructiuni gasite pe Internet.
 
Do it Yourself (DIY) este un model de afacere cu vanzari de sute de miliarde de dolari la nivel global, pe seama caruia fac bani atat producatorii de scule, dispozitive sau solutii DIY, cat si marile lanturi de magazine precum Home Depot sau Lowe's in SUA ori Praktiker sau Hornbach in Europa.  

Vlad Ursu, detinatorul unei mici afaceri de mobilier unicat, pusa pe picioare cu bani europeni analizeaza - intr-o maniera provocatoare, e drept -, doua exemple de proiecte DIY, postate pe website-uri populare pentru pasionati "demontand" cu exemple de calcul, bugetul alocat productiei fiecaruia - in stil home made, adica facut acasa cu resurse proprii.

Scopul demersului sau: "voi demostra ca articolele de DIY de pe Pinterest si Instagram sunt niste postari menite sa creasca traficul, in esenta nefiind adevarate si dau falsa iluzie ca munca nu costa, totul e usor si sa faci un dulap iti ia 20 de pasi (pozele alea tipice) in 15 minute, iar o masa iti ia o secunda intre Before si After".

Motivul: "primesc adeseori o intrebare, care ma stupefiaza, din partea tinerilor din Romania intre 20-30 de ani, si anume, <<de ce mobila pe care o concep, produc si comercializez este atat de scumpa>>?  

Opinia lui Vlad este vadit subiectiva dar noua, la StartupCafe.ro, ne-au atras atentia calculele si perspectiva - provocatoare, cum spuneam - antreprenorului: "ei (n.r. - tinerii romani de 20-30 de ani) vor calitate si originalitate, dar nu cunosc costurile si preturile. Si nu e vorba de aprecierea ca atare a valorii unui obiect ci, aparent, inabilitatea de apreciere a muncii depuse. Pe langa faptul ca ei nu cunosc nici macar pretul unei masute mega-banale, nu constientizeaza cata munca se depune si cat costa aceasta munca, in cazul unei piese concepute unic si realizate manual".

Atipic pentru formatul StartupCafe.ro, am decis sa publicam - cu acceptul autorului si cu minime corecturi - o buna parte din material pentru ca mahnirea lui Vlad - ori frustrarea, daca vreti - nu e singulara: daca esti grafician, programator, designer ori mester pe cont propriu sunt mari sanse sa gasesti interesant articolul si, de ce nu, sa contribui la dezbatere.

Mitul DIY sau perceptia eronata a generatiei Y despre munca

Ca sa fie fair si sa nu apara reprosuri, voi lua 2 link-uri de pe Pinterest la cautarea "Easy diy furniture", cele mai usor de fabricat, ce nu necesita abilitati de modelare 3D sau utilaje costisitoare. Si, cum am mentionat anterior, voi vorbi din perspectiva celui care le face acasa, nu din perspectiva mea care platesc chirie, utilitati, contabilitate, taxe, impozite sau am cumparat zeci de echipamente pe care nu le folosesc la fiecare produs, dar care ocupa spatiu si au fost o investitie care ar trebui, teoretic, recuperata pentru ca macar eventual cand se strica sa le pot schimba.

Voi include doar pretul materialelor, pretul sculelor de mana (alea industriale, posibil, fac totul mai rapid, dar nu cred ca cineva si-ar cumpara un rindeluitor de banc sau un CNC de cateva zeci de mii de Euro pentru a-si face o masuta) si, bineinteles, pretul muncii.

Si, sa nu uitam ca articolele de DIY sunt scrise in SUA, unde fiecare gospodar are un garaj plin de scule si Home Depot langa el; romanul de 20-30 de ani, de obicei, sta in chirie pe banii parintilor iar in magazinele de la noi nu gasesti nici 10% din materiale.

Biblioteca DIY

Primul link este DIY "concrete block bookshelf", scris de o anume domnisoara pentru a-si promova site-ul, presupun, dar care in acelasi timp face pe oricine care nu a tinut o surubelnita in mana sa creada ca e mare mester.

Cum si era de asteptat, domnisoara in cauza nici macar nu a explicat procesul pe etape dar, macar, ne spune o chestie esentiala - a cumparat totul de la Home Depot si a costat-o 40-45$.

Avantajul ei este clar, ea traieste in SUA si, bineinteles, domnisoara nu a inclus in pret sculele utilizate, pentru ca presupun le are tata/sotul in garaj. Haideti sa vedem cat ne-ar costa sa o facem in Romania.

Pentru inceput, pretul lemnului de pin in Romania este de 470 EURO + TVA per mc = 2538 LEI per mc si pentru ca noi nu suntem in SUA si nu avem Home Depot, iar cererea este super mica pentru lemn masiv, in Romania nu-l gasesti la Dedeman, Praktiker, Bricolage sau altele, ci doar la firme de specialitate in forma netivita, dimensiunile unei scanduri fiind sa zicem de 2200 x 150 x 26 mm.

Din poze iti dai seama ca domnisoara a folosit bucati de 1016 x 250 x 25 mm, adica prin lipire rezulta o scandura per raft - 4 rafturi, 4 scanduri, iar un simplu calcul matematic:

4 x 2.2 x 0.15 x 0.026x 2538 = 87.10 RON

La firmele de specialitate, transportul se acorda gratuit dupa o anumita suma, dar la 87 de lei nu e cazul, deci nefiind in SUA si unchiul Ion (Bob) neavand pick-up truck, platesti la taxi marfar 7 lei pe km - sa zicem 50 de lei daca te intelegi cu el sa nu dea bonul fiscal.

Per total, am cheltuit:
  • 87 RON - lemn,
  • 50 RON  - transport
  • 4 ore din viata (programarea preliminara, asteptarea mutarii paletului, alegerea si transportarea cherestelei).

Mergem la Dedeman sa luam pavaj. Am numarat din poza 26 de bucati - 0.52 mp, dar cum nimeni nu vinde zecimale de mp (metru patrat) trebuie sa cumparam un mp intreg, adica:
  • 1 mp pavaj - 34.50 RON.
  • aracet pentru lemn - 10.91 RON,
  • laveta din bumbac - 4.34 RON,
  • hartie abraziva - de vreo 10 RON (granulatie 60 si 150/180)
  • ulei de in sicativat - 13.94 RON (pentru ca in Romania nu gasesti ceara si uleiuri de care zice domnisoara).

Mergi la baietii de la transport si te rogi ca sa dea la transport pentru ca ai o comanda super mica de 73.69 RON. Si, bineinteles, ai mai pierdut 2 ore prin magazin si prin transport.

Perfect! Ajungi acasa si constientizezi ca materialele te-au costat 210 RON ( fara biletele de tramvai sau cola pe care o bei pe drum) si 6 ore din viata. Dar esti perseverent si te apuci de lucru.

Din start iti dai seama ca lemnul arata nu asa cum il vezi in poze la domnisoara din SUA si pentru ca - ai foarte multa experienta in domeniu -, stii ca ai nevoie de rindea electrica, chiar daca nu stii ce e aia, pentru ca lemnul nu e drept, e aschiat, are denivelari, decolorari, etc.  

Nu ai tu bani sa dai mii de euro pe una de banc si nici 300 de Euro pentru a lua una manuala de calitate si iti iei una decenta, la 442.26 RON.

Dar, inainte de asta, trebuie sa tivesti si sa tai scandurile, iar pentru asta ai macar nevoie de un circular, la fel unul decent si ieftin, nu din astea pentru ateliere care costa sute de euro, unul de vreo 400.64 RON .

Si, bineinteles, ca sa faci rafturile de 25 cm latime, trebuie sa le lipesti, ce inseamna ca ai nevoie de menghine. Sa presupunem ca ai timp din plin, cumperi doar 2 si lipesti fiecare raft pe rand - 57.37 RON buc.

Dupa ce tai si rindeluiesti, trebuie sa slefuiesti, si din nou iai ceva ieftin si decent - o masina de slefuit la 223 RON.

Per ansamblu, faci un calcul ca ai nevoie de 957.64 RON pentru echipamente de amatori, sperand ca tata/prietenii au ruleta, echer, clesti, etc.

Dupa cum am mai spus, - tanarul expert - cunoaste orice proces de lucru si il va face in timp util, respectiv:
  • Tivirea si taierea - 1 h
  • Lipirea per raft - 0.25h X 4 - 1h ( lipirea pe etape se repeta la cateva ore pentru ca nu ai 8 menghine)
  • Rindeluirea - 6h ( rindea manuala + lemn calitate standard netivit + lemn de molid =  multa munca + rumegus in orice colt al spatiului, gura, ochi, unghii si ciorapi)
  • Slefuirea cu granulatie 60 - 2.5h
  • Slefuirea cu granulatie 150/180 - 1.5h
  • Vopsire cu ulei de in - 0.5h * 2 ori (minim) + spatiu inchis fara praf, fara sa fie atins, vant, soare etc. Se aplica a 2 oara dupa 24h
  • Aranjare pavaj - 0.5h

Per ansamblu, avem nevoie de 13 ore jumate de munca si cum nu poti face asta la bloc, ai nevoie de un spatiu 4 zile, fara ca acesta sa fie folosit in alte scopuri.

Mai adaugi 4h (o ora pe zi)  pe transport pana la spatiu si inapoi, 1h 30 curatirea spatiului si instrumentelor si obtii 19 ore de munca.

Mai adaugi 6 care le-ai cheltuit anterior pentru achizitii si totalul final este de 25h = +/- 3zile cu program normal de 8 ore.

Deci per total, pentru a confirma titlul, pentru a face un eazy diy furniture, fara forme complicate, imbinari, samd, in cazul dat ai avea nevoie de:
  • 25h de munca (521,25 RON, daca vorbim de un salariu lunar de 2000 RON net),
  • 4 zile de un spatiu disponibil,
  • 210 RON - materiale
  • 957 RON - echipamente

Daca te intrebi de ce 25 de ore de munca este echivalentul a 521,25 RON, hai sa-ti explic. Luand in considerare faptul ca marea majoritate din generatia data lucreaza in corporatii pe pozitii entry+ level, 2000 de lei este salariul mediu net, poate nu fiecare stie ca angajatorul plateste de fapt 3500 lei.

Astfel 3500/21 zile lucratoare/8ore pe zi=20,85 lei pe ora si o sa ma intrebi de ce iau in considerare impozitele si contributiile.

Pai, acesta este pretul muncii tale, si respectiv, sa zicem ca ar fi pretul muncii mele, in ciuda faptului ca nu se prea compara fisele postului, stii tu, modelarea 3D e un pic mai complicata ca Microsoft Excel. Oricum o sa apara reprosuri gen "dar eu nu imi platesc mie salariul cand mesteresc prin casa, in timpul meu liber", dar aici e si problema neconstientizarii valorii propriei munci, respectiv faptul ca acest timp ar putea fi utilizat la un over-time la serviciu.

Recapitulare buget proiect:
  • Un spatiu pentru 4 zile
  • Echipamente de 957 RON
  • Materiale de 210 RON
  • Munca de 525 RON

Masuta din paleti


In cazul dat, "pallet coffee table", autorul articolului ne ofera cateva poze cu pasii si instrumentele necesare.

Materiale:
  • 3 paleti pe OLX care sa nu fie putrezi - 35 RON buc = 105 RON
  • 4 Hairpin legs care nu se vand in Romania - 57$ setul = 228 RON + transport 120 RON
  • Cuie si suruburi = 10 RON
  • Lac p/u lemn = 14.99 RON
  • Total:  478 RON

Instrumentele folosite, in cazul dat, costa mai putin decat cele din cazul precedent, dar haideti sa facem o retrospectiva pentru cei din generatia Y care sigur nu stiu cat costa un ciocan. Deci mai jos sunt preturile celor mai ieftine instrumente:

  • Ciocan = 13.51 RON
  • Ferastrau = 17.63 RON
  • Ranga = 21.02 RON
  • Masina de gaurit = 211.68 RON
  • Pensula 2 buc. = 3.92 RON
  • Total: 215.60 RON

In ceea ce priveste munca:
  • 2 ore scoti atent toate cuiele,
  • 2 ore reamenajezi toate scandurile,
  • 2 ore slefuiesti bine paletii ca sa nu intre aschii prin maini sau sa zgaraie telefonul cand il pui pe masa,
  • 1 ora prima vopsire cu lac,
  • 1 ora pentru al 2 strat (dupa fiecare strat se lasa sa se usuce minim 24 de ore).

Se adauga timpul pentru achizitii de 3 ore si obtinem 11h de munca, echivalent a 229.35 RON (vezi mai sus, explicatia) si 3 zile blocare spatiu pentru producere si uscarea lacului.

Recapitulare buget proiect
  • Un spatiu pentru 3 zile
  • Echipamente de 215 RON
  • Materiale de 478 RON
  • Munca de 229 RON
(...)
Scopul articolului dat nu este sa-mi apreciati mie munca, ci a tuturor celor din jur, fie el brutar, designer, programator, mecanic auto, ba chiar si a voastra. Daca ai abilitati, cunostinte, competente pe care nu le au mai mult de jumatate din cei de varsta ta, inseamna ca trebuie sa ceri ce e al tau, dar in acelasi timp sa fii constient ca un patron nu poate sa-ti dea 3000 de lei, daca tu in firma nu aduci macar 10 000.

Si nu uita ca diferenta de 7000 el nu o pune in buzunar si traieste pe spatele tau, poate chiar intra in datorii pentru a-ti mentine locul de munca. Alea 7000 poate se duc 5000 pe cheltuieli directe si indirecte pe care tu nici nu le intelegi (chirii, echipamente, materiale, consumabile etc.) si el mai adauga 100 de lei ca sa-ti plateasca contributiile la stat. Angajatii tind sa nu gandeasca precum angajatorii, si de obicei, viceversa.


Nota redactiei: articolul a fost preluat cu acordul autorului, de pe blogul IndustrialConceptArt. Evidentierile din text si unele corecturi fata de textul original, apartin redactiei. Foto: Arhiva personala a autorului.
Parallax

Vizualizari
278
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri