Dani Rockhoff

Ce salarii se castiga in startup-urile berlineze

Imagine principala
Ce salarii se castiga in startup-urile berlineze
​In Germania, salariile se scriu cu S mare. In principiu de la marime, dar
si de la Secretul care le inconjoara. In capitala startup-urilor
germane, Berlin, anunturile de angajare rar precizeaza oferta
salariala iar dupa angajare, foaia de venituri vine intr-un plic
sigilat. De aceea, pana acum, cu greu s-au putut aduna date referitoare
la marjele intre care se invart castigurile angajatilor din
startup-uri. Iata insa ca platforma Jobspotting.com a realizat de curand
unul dintre cele mai reprezentative rapoarte salariale cu privire la
sectorul fondatorilor de firme de tip startup.

Raportul se bazeaza pe chestionare completate cu pastrarea anonimitatii respondentilor. 3.388 de persoane au raspuns referitor la salariul lor, experienta profesionala, bransa in care lucreaza si satisfactia profesionala la actualul loc de munca. Majoritatea participantilor la sondaj (aproape 80%) nu are cetatenie germana, locuieste de ceva vreme in Berlin (60%) si are varsta cuprinsa intre 26 si 30 de ani.

In centrul studiului efectuat de Jobspotting.com se afla structurile salariale din sfera fondatorilor de firme de tip startup, din Berlin. Rezultatele arata ca venitul lunar brut al incepatorilor este, in medie, 2.337 de euro, iar cel al angajatilor cu o vechime intre trei si cinci ani se ridica la 3.080 euro.

Un catalizator salarial important este experienta profesionala. Astfel, venitul mediu lunar al unui angajat full-time cu o experienta de 6-10 ani in domeniul in care lucreaza este de 3.845 de euro. Persoanele cu o experienta profesionala de peste zece ani au indicat un castig mediu de 4.603 euro lunar.

Salariul angajatilor este insa dependent si de vechimea startup-ului. Din acest punct de vedere, cel mai puternic sunt afectati specialistii in vanzari si marketing. Daca la angajare ei pot spera la un venit situat intre 1.950-2.092 euro, acesta nu creste la fel cu cel al altor colegi, din alte sectoare de activitate, ci atinge, in medie, 2.568, respectiv 2.875 de euro (raportat la cele doua grupe profesionale mentionate mai sus).

Interesant este faptul ca studiile superioare absolvite nu garanteaza, neaparat, un salariu mai mare. Dintre respondenti, 6% au declarat ca si-au intrerupt studiile, in timp ce 82% le aveau absolvite cu diplome. Primii au declarat ca primesc salarii mai mari decat cei din urma, fiind depasiti doar de angajatii cu doctorate sau titluri academice.

Din raport mai rezulta ca topul salarial este dominat de dezvoltatori si de manageri (CEO, CFO). Dezvoltatorii de software primesc la start, in medie, 2.900 de euro, pentru ca, dupa 10+ ani de activitate, sa atinga cca 5.000 euro salariu lunar brut. Managerii pornesc de regula cu mai putini bani (2.500 euro), insa daca au un istoric de "cadru de conducere" in alta firma, pot fi angajati cu pana la 5.300 de euro brutto lunar. De mentionat ca, in Germania, impozitul pe venit si contributiile sociale ale angajatului cu un astfel de salariu pot atinge 45% din cuantumul acestuia. Prin urmare, aproape jumatate din salariul brut nu ajunge, practic, la angajat in buzunar.

Desi schema salariala in startup-uri arata in general bine, realizatorii studiului au descoperit si aspecte negative, discriminatorii. Este vorba in principal de asa-numitul "Gender-Pay-Gap", adica diferenta de salarii raportata la gen. Astfel, in toate compartimentele de activitate si la toate nivelurile de experienta profesionala, barbatii au fost avantajati salarial, fata de femei. Daca venitul mediu brut al unui barbat angajat cu norma intreaga intr-un startup berlinez se ridica la 3.333 euro/luna, cel al unei femei este de doar 2.500 de euro.

Diferenta de salarizare in startup-urile berlineze raportata la gen reprezinta cca. 25% si este mai mare decat cea inregistrata de Eurostat (16,4% in firmele din UE), respectiv in Germania, per ansamblu firme (22,4%).
Parallax

Vizualizari
102
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri