Vlad Barza

De ce Polonia devine o forta in domeniul startup-urilor si care este pericolul ce "intuneca" peisajul

Imagine principala
De ce Polonia devine o forta in domeniul startup-urilor si care este pericolul ce "intuneca" peisajul
​Polonia este a sasea mare economie din UE si peisajul local al startup-urilor este tot mai interesant in tara cu 38 de miloane de locuitori. Cele mai multe sunt de tehnologie si cele mai de succes au primit si peste 10 milioane dolari finantare, ceea ce nu este rau pentru Europa Centrala. Insa ingrijorarea este tot mai mare si protestele sunt tot mai dese din cauza guvernului care a luat in ultimele luni masuri ce au ingrijorat oficialii UE si au scos in strada zeci de mii de oameni.

In Polonia au luat nastere startup-uri interesante care si-au extins activitatile in multe tari. Exista traditie antreprenoriala, dupa cum explica Rafal Plutecki, unul dintre cei mai cunoscuti antreprenori polonezi si sef al Google Campus Warsaw.

El a spus, pentru HotNews.ro, ca traditia antreprenoriala a polonezilor nu a fost intrerupta in timpul comunismului cand s-a permis un anumit nivel al initiattivei private. Dupa 90' lucrurile au evoluat. "O parte dintre antreprenori au putut sa transforme mici runde de finantare in averi mari si multi dintre antreprenorii de acum isi au radacinile in micul comert de la inceputul anilor 90' cu Turcia sau cu electronice din tari asiatice", spune Plutecki.

El adauga ca unii s-au imobgatit aproape accidental la inceputul anilor 90' chiar si speculand volatilitatea zlotului polonez, insa adevaratii antreprenori si-au crescut afacerile treptat, in etape.

Acum, Polonia are o serie de startup-uri de succes. De exemplu reteaua sociala de invatare Brainly are 40 de milioane de utilizatori/luna, in 35 de tari, iar startup-ul de medicina online DocPlanner a primit 10 milioane dolari finantare si activeaza in 25 de tari de pe trei continente.

Estimote si Kontakt.io sunt doua startup-uri din Cracovia, cel mai frumos oras al Poloniei, ambele promovand tehnologia beacon-urilor. Estimote a reusit sa obtina recent o runda de finantare de 10,7 milioane dolari pentru dezvoltarea uneltelor de navigare indoor dedicate retailer-ilor.

Sunt exemple si in domeniul fintech si in cel al turismului, semn ca Polonia are sanse sa devina o forta, mai ales ca are universitati valoroase si IT-isti bine pregatiti. Varsovia si Cracovia gazduiesc cele mai multe sttartup-uri, alte doua orase avand comunitati importante: Gdansk si Wroclaw. Varsovia este o forta, finantarile sunt mai generoase, insa si aversiunea fata de risc este mai mare. Cracovia este un oras mai mic, insa plin de turisti si de studenti, cu un aer mai cool, prietelnic dezvoltarii unor startup-uri legate de noile tendinte online.

Una dintre problemele cu care Polonia se confrunta este numarul mic de fonduri de investitii dispuse sa sustina startup-urile, in comparatie cu piete precum Germania si Marea Britanie.

Piata poloneza este inca mica pe anumite domenii, ceea ce inseamna ca nu este loc pentru multi concurenti. Legislatia este complicata, iar companiile mari de traditie sunt reticente in a lucra cu startup-uri noi si mici.

Insa Polonia are acum probleme din cauza guvernului cu tendinte nationaliste si autoritare care a venit la putere in 2015. Partidul Lege si Dreptate aflat la putere a schimbat legi care ii permit sa controleze media si justitia, schimbarile ingrijorand oficialii UE care avertizeaza ca Polonia a luat-o pe o cale nedemocratica, Au fost manifestatii de mai multe ori, ultima oara impotriva proiectului de lege pentru interzicerea avorturilor.

Ramane de vazut cum va reactiona piata si daca va fi afectata increderea in economie. Pana acum nu sunt semne ca s-ar intampla asta, dovada si investitia consistenta anuntata recent de Daiimler.


Surse: Forbes USA, The Next Web, Tech Crunch
Parallax

Vizualizari
137
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri