Raluca Abrihan

Peste 3 miliarde de euro – valoarea industriei de software si servicii IT din Romania. “Deficitul de personal este o frana pentru cresterea in domeniu”

Imagine principala
Peste 3 miliarde de euro – valoarea industriei de software si servicii IT din Romania. “Deficitul de personal este o frana pentru cresterea in domeniu”
​Cifra de afaceri a sectorului de software si servicii IT a crescut cu 21% in 2015 comparativ cu 2014, atingand 3,08 miliarde de euro, potrivit studiului “Software and IT Services in Romania” lansat de ANIS - Asociatia Patronala a Industriei de Software si Servicii. Pentru acest an specialistii din industrie estimeaza ca aceste venituri vor depasi o crestere de 17%.

Prognoza de crestere medie anuala pentru urmatorii 5 ani este de 15%, de asemenea in crestere fata de estimarea de 11% comunicata in 2015, mai arata ANIS. 
  
Exportul de software si servicii IT a ajuns in 2015 la 2,09 miliarde de euro, cu peste 31% mai mult fata de 2014, reprezentand 67% din cifra de afaceri a sectorului. Estimarile arata ca in 2016 valoarea exporturilor va ajunge la 2,5 miliarde de euro, ceea ce reprezinta mai mult decat dublul valorii inregistrate in urma cu 4 ani.

In ceea ce priveste piata interna, care reprezinta aproximativ 33% din veniturile totale ale sectorului, aceasta a inregistrat o crestere timida fata de anul precedent de aproximativ 4%, atingand 991 milioane de euro.

Analiza evolutiei pietei interne arata ca estimarea de crestere este de aproximativ 4,6% pentru anul in curs, ceea ce reprezinta manifestarea unui consum inca scazut de tehnologie, mai ales in comparatie cu potentialul si nevoile estimate, atat in domeniul public, cat si in cel privat.

”Resursa umana este un impediment, este o frana in dezvoltarea industriei.  (...) Daca Romania ar pune la dispozitie 20.000 de specialisti IT pe an, toti ar fi aspirati de companiile din domeniu. Deficitul in Europa de Est este de 200.000 de astfel de specialisti”,
declara Eugen Schwab-Chesaru, Vicepresedinte CEE, PAC.  Cresterea numarului de angajati de la un an la altul nu este suficient de mare. In 2015 industria avea 84.230 de angajati, in crestere de la 76.610 angajati cat erau in 2014, pana in 2019 numarul acestora se estimeaza ca va ajunge in piata locala la 116.280 angajati.

Studiul „Software and IT Services in Romania 2016” este un proiect ANIS realizat de PAC – Pierre Audoin Consultants si se afla la a treia editie.


Sursa: PAC
Parallax

Vizualizari
65
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri