Vlad Barza

Estonia - De la ocupatie sovietica, la o uriasa poveste de succes pentru startup-uri

Imagine principala
Estonia - De la ocupatie sovietica, la o uriasa poveste de succes pentru startup-uri
​Estonia este tara in care a luat nastere Skype si tara in care iti poti infiinta o firma in sub o ora si jumatate fara sa pleci din fata calculatorului. Putine tari au avansat atat de mult in 25 de ani: de la suprimarea initiativei private, pana la capacitatea de a crea startup-uri de succes. De ce o republica ex-soviectica a ajuns atat de departe puteti citi in articol.

Estonia este de cinci ori mai mica decat Romania la suprafata si de peste 15 ori ca populatie. A fost 50 de ani parte a URSS, insa inca din acele vremuri locuitorii aveau acces la lucruri din Occident.

In perioada comunista in partea de nord a tarii oamenii prindeau televiziunea finlandeza si era practic o "fereastra catre occident", estonienii putand sa se uite la Dallas si la alte prpgrame altfel inaccesibile. Gandirea celor din nordul tarii era deja orientata catre vest inca dinainte de 1990 si acest lucru a contat mult si pentru mai tarziu, a spus intr-un interviu pentru HotNews.ro, Kale Palling, parlamentar estonian care a initiat legi in domeniul IT&C.

Apoi multe beneficii a adus faptul ca Estonia a fost in raza companiilor scandive care au imprumutat cultura corporatista specifica ce prevede ca fiecare angajat este egal.

Asa cum aratam intr-un articol recent, Estonia este campioana la modul in care autoritatile folosesc internetul pentru a simplifica la maxim viata contribuabililor. In acest context nu este de mirare ca cele mai noi sondaje in randul antreprenorilor au aratat un grad foarte ridicat de satisfactie fata de institutiile statului, un grad mult peste media europeana.

Simplitatea comunicarii cu autoritatile este un imens avantaj. Antreprenorii vor sa se bucure de un mediu de business relaxat si Estonia incearca sa fie cat se poate de deschisa. "De aceea avem atat de multe startup-uri in Estonia si unele sunt fondate de straini", spune Kale Palling.

Si sectorul privat s-a miscat bine, cu acceleratoare de startup-uri, programe de mentorat si angel investors.

A contat mult si marimea tarii, fapt ce a modificat in bine modul de gandire al celor care au fondat o afacere. Singura sansa era ca business-ul sa fie gandit inca din start pentru pietele internationale si acest lucru a dat nastere unor idei extrem de bune care au avut succes in alte piete.

Estonia este celebra pentru startup-uri precum Skype si Transferwise, iar aceste povesti de succes i-au inspirat si pe altii sa infiinteze afaceri, vazand ca povestile de succes sunt cat se poate de reale.

Skype a fost creat de estonieni, compania ajungand acum sa fie parte a Microsoft care a cumparat-o in 2011 cu 8,5 miliarde dolari. Echipa de dezvoltare, 400 de oameni, este inca in Estonia.

Microsoft a dat pe Skype mai mult decat pe Nokia, iar acest lucru a avut o insemnatate deosebita pentru Estonia "In anii 90' ne doream sa avem un fel de Nokia in Estonia. Acum, multi spun ca e mai bine ca nu avem o Nokia in Estonia", glumeste Palling, adaugand ca e bine ca industria tehnologiei sa fie cat mai diversa intr-o tara, nu sa depinda de o singura mare companie.

"Multi antreprenori au devenit bogati, multi au investit in startup-uri mici, insa cel mai mare castig de pe urma Skype este ca acesti 400 de oameni au experienta in a lucra cu super-companii internationale si stiu ca daca faci totul bine si daca lansezi servicii utile, poti reusi si Skype a dovedit ca se poate. Suntem mandri de Skype nu doar pentru ca a fost creat de estonieni, ci si fiindca a educat 400 de estonieni".

Piata startup-urilor estoniene mai are inca o particularitate: exista multi fondatori straini si multi angajati straini, fiindca tare este mica si nu are cum furniza specialisti multi in fiecare domeniu.  Cam un sfert dintre angajati sunt straini si o buna parte vin din Rusia si din alte tari ex-soviectice.
Parallax

Vizualizari
101
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri