RA

5 mituri despre obtinerea fondurilor europene

Imagine principala
5 mituri despre obtinerea fondurilor europene
​Unul dintre cele mai des intalnite mituri legate de obtinerea de fonduri europene este acela ca: “aceste tipuri de fonduri sunt pentru toata lumea care are o idee buna, pot finanta orice tip de proiect”. Ceea ce este gresit, a atras atentia Costin Sorici, managing partner Project Management Solutions, in cadrul celei de a trei a editii a conferintei a conferintei Afaceri.ro, ce a avut loc la Constanta. Iata ce mituri mai sunt legate de finantarile din bani europeni si care sunt princiapalii pasi de obtinere a fondurilor europene.



Cateva dintre cel mai des intalnite mituri, legate de obtinerea de finantari din fonduri europene:    

1. Fondurile europene sunt pentru toata lumea care are idei bune.

- nu este suficient sa ai o idee buna, trebuie sa vezi daca acea idee se pliaza pe o directie pe care fondurile UE incearca sa o dezvolte, sublineaza Costin Sorici

2. Fondurile europene pot finanta orice proiect.


-ca sa finantezi un proiect trebuie sa fie eligibil. Trebuie sa indeplinesti, ca societate, o serie de criterii, pe care trebuie sa le verifici la inceput, inainte de a incepe demersul de accesare al fondurilor pentru ca, altfel, risti sa primesti un raspuns negativ.

3. Fondurile europene sunt gratuite


-e gratuita acea parte nerambursabila, dar si aceasta trebuie sustinuta, inainte, de un cash-flow pentru ca, daca vrei sa implementezi un proiect, trebuie sa vii cu niste bani inainte, cu care sa faci investitia, dupa care sa recuperezi treptat respectiva investitie. Evident iti ramane de acoperit partea pe care trebuie sa o co-finantezi.

4. Ca sa primesti fonduri europene iti trebuie pile cunostinte si relatii

- toti functionarii si angajatii care au un rol in acordarea de fonduri europene sunt atent supravegheati de institutiile abilitate astfel incat nimeni nu isi asuma sa incalce legile si regulamentele. Ar trebui sa depasim aceasta mentalitate, cum ca fondurile europene se pot obtine prin pile si relatii, afirma Costin Sorici

5. Ca sa primesti fonduri europene trebuie sa fii expert in management de proiect


-este o idee gresita, pentru ca exista experti si va incurajez sa apelati la experti pentru ca astfel, intr-un final, veti economisi timp, bani si nervi.


Ca sa realizezi un proiect cu fonduri europene este nevoie sa urmezi cateva etape importante Iata care sunt cei 10 pasi de accesare a fonduri UE, potrivit reprezentantului Project Management Solutions:

1. Sa stabilesti foarte clar ce vrei sa dezvolti/rezolvi pe termen mediu si lung.
Sa te axezi foarte mult pe componenta strategica a organizatiei.
 
- proiectele finantate prin fonduri europene sunt doar o parte din proiectele firmei, iar organizatia trebuie sa aiba o strategie clara pentru urmatorii ani a directiilor de dezvoltare, sa vada care dintre directiile proprii de dezvoltare se incadreaza in directiile la nivel national si la nivel european si in acele directii sa-si gandeasca si sa isi conceapa astfel de proiecte. Atentie: fondurile nu sunt pentru toata lumea si/sau pentru orice idee!
- primul pas este sa stii foarte clar: care iti este strategia si ca proiectul este in concordanta cu aceasta strategie.

2. Defineste foarte clar ideea de proiect si cum serveste ea strategiei

- Nu orice idee buna se poate transforma intr-un proiect de succes cu fonduri europene. Ea poate fi transformata intr-un proiect de succes dar nu, neaparat, finantat cu fonduri europene. Pentru ca este nevoie sa ne uitam si la ce vrea finantatorul de la noi.

3. Formuleaza atent toate detaliile proiectului:
DE CE vrei proiectul, CE vrei sa obtii, CUI serveste proiectul, CUM vei proceda , CUM te vei asigura ca esti pe drumul cel bun, CE te poate impiedica.

-toate aceste puncte se definesc si trebuie gandite intr-un plan pe care noi il numim matricea cadrului logic, care se dezvolta ulterior intr-o cerere de finantare, plan de afaceri care se preia ulterior si in proiectul de implementare, dupa ce finantarea este aprobata.

4. Sa scanezi toate optiunile de finantare si identifica cea mai buna sursa pentru proiectul tau – Nu intotdeauna fondurile UE sunt potrivite.

- exista si alte surse de finantare, alte instrumente de finantare mai potrivite pentru anumite tipuri de proiecte; fondurile europene nu trebuie privite ca un panaceu.

5. Completeaza atent documentele de proiect. Ia-ti un consultant, pentru ca astfel poti economisi timp si bani.

6. Inarmeaza-te cu rabdare! – procesul poate dura cateva luni, dar partea buna este ca intotdeauna vei primi un raspuns. (Nu intotdeauna este un raspuns pozitiv, dara mereu vei primi un raspuns)

7. Daca raspunsul este pozitiv pregateste documentele contractare si semneaza contractul de finantare. Dar, atentie, greul de abia acum incepe! Procesul de implementare a unui proiect este mult mai laborios decat elaborarea celui de finantare.

8. Respecta planul si termenele de implementare ale activitatilor proiectului ca sa obtii rezultatele propuse – Lasa consultantul sa isi faca treaba!
- exita tentatia, uneori, ca, dupa ce ai obtinut banii, sa vrei sa schimbi anumite aspecte pe care le-ai trecut in cererea de finantare, iar acest lucru se penalizeaza; in cel mai rau caz astfel de abateri pot duce chiar la rezilierea contractului. Trebuie respectat ce ti-ai asumat prin contract.

9. Depune cererea de rambursare si recupereaza grantul.


10. Nu uita ca mai esti inca sub monitorizare cativa ani buni (intre 3 si 5 ani), perioada in care trebuie sa dai o serie de rapoarte, de cifre ale afacerii care sa demonstreze ca aceasta este durabila si sustenabila si aduce beneficii partilor.

Nota redactiei:
Materialul a fost prezentat la a treia editie a conferintei Afaceri.ro - "Oportunitati si informatii pentru intreprinzatori si companiile regionale", ce a avut loc la Constanta, pe 30 martie 2016.

Pe 8 aprilie 2016, va avea loc o noua conferinta, din aceeasi serie, de aceasta data la Suceava, care va avea ca teme principale: schimbarile Codului Fiscal, noile fonduri europene de accesat, oportunitatile de finantare nerambursabila si strategii de promovare online a micilor afaceri.
Parallax

Vizualizari
11425
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri