Acum 40 de ani Vietnamul era aproape total distrusa de razboi si saracia era omniprezenta. In prezent, cele mai mari uzine de microprocesoare se gasesc in tara asiatica, iar startup-urile obtin finantari uimitor de mari. Insa tara de 90 de milioane de locuitori are un sistem politic dominat de partidul unic (Comunist), iar coruptia este la cote alarmante. Cu toate acestea, Vietnamul devine o forta economica si a creat si startup-uri de peste un miliard de dolari.
In zece ani Vietnamul a ajuns de la 4 milioane, la 40 de milioane de utilizatori de internet, iar numarul de smartphone-uri utilizate este acum de peste 30 de milioane.
Peste jumatate din populatia tarii are sub 30 de ani si nivelul de educatie a crescut enorm. Cu toate acestea, Vietnamul este o tara unica si este departe de a fi prospera fiindca abunda peisajele de saracie crunta.
Insa desi tara are guvern comunist ce nu permite opozitie. dupa anul 1995 au fost incurajate investitiile private, relatiile cu vechiul inamic SUA au fost normalizate, iar dupa 2000 tara a atras investitii publice uriase mai ales in domeniul tehnologic, exemple clare fiind unitati de productie mari ale Intel si Samsung.
Comunistii au permis afacerile private si au fost de acord si cu privatizarea unor companii de stat, insa nu lipsesc masurile tipice unui regim totalitar. Se aplica cenzura pe internet si cei care critica puterea sunt judecati sumar si apoi inchisi. Combinatia e unica: un stat socialist autoritar cu o ideologie neoliberala.
In acest context cu totul neobisnuit se dezvolta insa un sector "vioi" de startup-uri, in Vietnam fiind creat si un "unicorn", adica un startup ce valoreaza peste un miliard de dolari. Este vorba de o companie numita VGN care activeaza in domeniul jocurilor video si are 2.000 de angajati.
Si celebrul fond de investiti si accelerator 500 Startups a intrat in Vietnam si langa Ho Chi Minh City se contruieste un fel de "Saigon Silicon City", un cluster de tehnologie unde sunt promise investitii de 1,8 miliarde dolari.
500 Startups va investi sume mai mari si este in cautarea unor noi povesti de succes, poate chiar de calibrul VGN, marea promisiune fiind ca vor investi milioane de dolari in companiile care promit cu adevarat. Pana acum, in Vietnam antreprenorii primeau in medie 50-100.000 de dolari intr-o runda de finantare si trebuiau sa inceapa afacerea in general cu banii lor, fiindca investitorii nu aveau curajul si dorinta sa porneasca de la zero cu ceva care s-ar putea termina prost.
Ca si in alte tari aflate in curs de dezvoltare, si in Vietnam predomina ideile care rezolva direct probleme, fiindca in piata sunt inca multe segmente ne-exploatate. Au aparut de exemplu si companii care au deschis magazine online, dar si aplicatii care sa le simplifice fermierilor viata.
Ca dovada ca Vietnamul este de interes sta si faptul ca seful Google, Sundar Pichai, a viztat tara in decembrie, s-a intalnit cu premierul si a promis ca Google va ajuta la instruirea a 1.400 de IT-isti. Pichai si-a exprimat speranta ca Vietnamul va deveni una dintre cele mai importante piete pentru gigantul american.
Surse: BBC, TechCrunch